ANNONS

Vegetarisk nyårsmeny – III

/

Nyårsafton närmar sig med stormsteg och det är därmed också dags att fila på menyn!

Förra året tog jag fram två vegetariska stycken trerättersmenyer som ni såklart också borde kika in. Den första hittar ni HÄR och den andra hittar ni HÄR!

Namnlöst-1
I år kommer såklart nyårsmeny III! Förrätt och varmrätt är två helt nya recept, medans efterrätten är hämtad från arkivet. Vill man skippa efterrätt kan man ju istället lägga krut på nån god drink!

IMG_1423

Vi börjar med en fantastisk god förrätt som jag själv kommer servera på nyårsafton. En enkel, men suveränt god kräm/mousse på rostad jordärtskocka som är smaksatt med parmesan och tryffel. Servera på en smörstekt surdegstoast och du är HEMMA.

DU BEHÖVER (till två personer):
– 2 st skivor surdegsbröd
– 4-5 st jordärtskockor beroende på storlek (köp mellanstora, då kan du tänka 2 st per person)
– 1 st schalottenlök
– 0,5 dl riven parmesan
– 3 msk matlagningsgrädde
– Tryffelolja
– Salt och peppar

IMG_1419
IMG_1421

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala jordärtskockorna och dela dem i mindre bitar. Tossa i olja, salt och peppar och rosta sedan i ugnen i ca 20 minuter.

2. Mixa den rostade jordärtskockan tillsammans med finhackad lök, parmesan och grädde. Du vill ha en fluffig, men ganska slät röra. Smaka av med salt, peppar och ev. mer ost om du vill.

3. Smörstek brödskivorna tills de är gyllene. Dela varje skiva i två.

4. Fördela jordärtskockskrämen på brödskivorna och toppa med tryffelolja, lite mer parmesan och – om du vill – lite crema di balsamico. Sen är förrätten redo att servera!

IMG_1405

Även om du inte lagar den här rätten till nyår om ett par dagar så behåll den här rätten i minnet. Det är ett jättebra exempel på en maträtt som ser och känns lyxig, men som i själva verket kräver ganska lite tid. Gillar du inte tångkaviar? Byt ut den mot något annat salt, förslagsvis stekta brödsmulor, nötter/frön eller hårt stekt svamp. 

DU BEHÖVER (till två personer):
– Valfri pasta för två, jag använde spaghetti av lite finare kvalitet
– 2 st schlottenlökar
– 2 dl mousserade vin/champagne
– 3 dl vispgrädde
– 1 dl pastavatten
– ca 100 g parmesan
– Svart tångkaviar
– Bladpersilja
– Salt och peppar

IMG_1404

SÅHÄR GÖR DU:
1. Fräs finhackad schalottenlök i olja tills den mjuknat.

2. Sänk värmen och ha i det mousserande vinet. Låt vätskan reducera bort till hälften. Tillsätt sedan grädde i såsen och låt den puttra i ett par minuter.

3. Sätt igång med pastan! Den kan du koka i ungefär halva den tiden som står på paketet. När den är på g kan du tillsätta riven parmesan i såsen.

4. Ha i den halvkokade pastan, bladpersilja och lite pastavatten i såsen. Börja med ca 0,5 dl vatten och se om det behövs mer. Man vill inte ha såsen för tjock, men absolut inte för rinnig heller. Låt pastan koka klart i den goda såsen (smaka av ofta så den inte blir överkokt).

5. Smaksätt såsen med salt och peppar. Jag brukar vänta med kryddningen ända hit eftersom både parmesanen och pastavattnet bidrar med sälta.

Lägg upp pastan på tallrikar och toppa med tångkaviar, mer persilja och lite extra sås runt om. Varmrätten is served!

img_8941

Dessa supergoda bakelser/portionsdesserter gjorde jag inför en Alla Hjärtans Dag för något år sedan – därav formen. Det går självklart jättebra att stansa ut runda bitar av kakan ifall man gillar det bättre! Istället för hjärtformat strössel kan man avsluta med något i guld eller silver för ett festligare resultat. Och vill du addera lite sälta? Salta till lite karamelliserad mjölk/dulche de leche och ringla ut ovanpå. 🙂

img_8935

Recept och instruktioner till dessa finisar hittar ni HÄR. 

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00