ANNONS

Mina bästa lussekatter

/

IMG_1202

Klassiska lussekatter hör ju julen till och ett recept på just det får rivstarta julsäsongen här på bloggen! Jag utgick från mitt kanelbulle-recept till degen, som ni vet är jag väldigt nöjd med det. En riktigt bra deg är nästan ännu viktigare när man gör lussekatter eftersom man inte kan dölja torrhet/andra missar med någon fyllning. Och med mitt recept blir det minsann inga torra bullar! De tar tid att göra, men är helt klart mödan värd. 🙂

DU BEHÖVER (till 20-25 lussekatter beroende på storlek):
Till fördegen: 
– 500 g röd mjölk
– 50g jäst för söta degar
– 500g vetemjöl
– 2 paket saffran (1 gram)

Till resten av degen: 
– 500 g vetemjöl
– 200 g rumstempererat smör delad i mindre kuber
– 100 g socker
– 100 g ljus sirap
– 8 g salt

Övrigt:
– 2 st ägg
– Russin
– 1 dl socker
– 1 dl vatten

IMG_1208

SÅHÄR GÖR DU:
1. Börja med fördegen! Smula jästen i en bunke. Värm upp mjölk och saffran till 37 grader (alltså fingervarmt) i en kastrull. Häll ner 1/3 av mjölken i bunken med jästen, rör sedan om tills den är upplöst.

2. Ha sedan ner resten av mjölkblandningen och slutligen mjölet. Blanda allting i en köksmaskin till en kladdig deg och låt sedan jäsa i ca 1 timme under handduk. Den kommer växa mycket i storlek och bli bubblig på ytan!

3. När din fördeg är färdigjäst är det dags att ha i resten av ingredienserna. Ha i vetemjölet, saltet, sockret och sirapen i degen. Använd din köksmaskin igen och blanda ihop till en ganska torr deg.

4. Börja sedan ha i lite smör i taget och låt sedan degen knådas i ca 10 minuter. Du kan knåda för hand, men då skulle jag lägga på ett par minuter.

5. Jäs degen i 1 timme (liggandes i bunken) under handduk.

IMG_1204

6. När degen är färdigjäst är det dags att börja forma dina lussekatter. Skär loss en bit deg, rulla ut den till en långsmal rulle. Snurra sedan ändarna runt sig själv in mot mitten – glöm inte att snurra ändarna åt olika håll!

7. Förflytta bullarna till en plåt. Glöm inte lämna lite avstånd mellan varje! Låt bullarna jäsa under handduk i ca 45 minuter. Under tiden kan du värma upp ugnen till 225 grader.

VIKTIGT & SUPERBRA TIPS coming up!
Ni kanske undrar varför det ligger en ogräddad lussekatt på nästan alla bilder i det här inlägget? Jo, för att efter det här steget kan du frysa in dina ogräddade lussekatter.

Om du får besök kan du tina upp bullarna, pensla med ägg och grädda precis som vanligt. De kommer sjunka ihop en del i frysen, men växer till sig i rumstemp./i ugnen.

I och med det här kommer du alltid kunna servera helt nygräddade bullar! Jag gräddade hälften och frös in hälften. 🙂 Väldigt smart!

IMG_1201

8. Vispa upp äggen i en liten skål och pensla de jästa lussekatterna. Tryck ner russin och grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Det går snabbt på slutet! Gräddningstiden beror på hur stora bullarna är, men jag föredrar hellre mina bullar lite degiga än torra.

9. Medans bullarna är i ugnen: Koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten till en sockerlag. Ta bort från värmen.

10. Pensla dina bullar med sockerlagen direkt när du tagit ut dom ur ugnen, det ger dem glans och stänger inne saftigheten.

Nu kan du njuta av nygräddade, saftiga lussekatter! Bon appetit!

IMG_1206

0
4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00