ANNONS

WWF:s köttguide – Vad säger den?

/

kottguiden_app_wwf-1024x640

Världsnaturfonden WWF har en köttguide på sin hemsida med syfte att informera konsumenter om vad som är ok, respektive mindre ok att äta. Livsmedlen bedöms utifrån en grön, gul eller röd markering.

Grön: Ät ibland. Om du äter kött/mejeriprodukter, välj då de grönmarkerade alternativen

Gul: Var försiktig. Det finns utmaningar i framställningen gällande klimatpåverkan eller djurens välfärd.

Röd: Varning. Det finns risk för mycket hög påverkan på planeten.

Igår uppdaterades köttguiden och nytillkomna bland rödlistade livsmedel är en hel del charkuterier. Fläskprodukter från Italien och Spanien (dvs majoriteten av all salami och lufttorkad skinka i butik) går man nu ut och varnar konsumenter från att äta. Såhär ser diagrammen ut på köttfronten.

Namnlöst-1

Det absolut bästa man kan äta i köttväg är alltså KRAV-märkt kyckling. Allt slags importerat nöt- och griskött är ett big NO – inte helt otippat kanske. Svenskt kött, oavsett djur, är… sisådär. Det känns som att många målar upp svenskt kött som lösningen på alla problem, men bevisligen är så verkligen inte fallet.

KRAV-märkta ägg är grönlistade rakt igenom, vilket såklart är bra. Det är därmed inte sagt att äggindustrin är 100% schysst, det vet vi ju alla att den inte är. Men gröna markeringar är ju alltid nåt!

kottguiden_ko_hona_2200px-1024x791

Skärmavbild 2019-11-05 kl. 11.05.04

Nytillkommet bland rödlistade livsmedel är flera ostar och tyvärr även halloumi, något jag själv äter ganska mycket av. Den utländska halloumin skadar den biologiska mångfalden allvarligt och klarar inte alls kraven på djurens välfärd. 🙁 Det känns faktiskt jättetrist.

Men samtidigt är det så oerhört tydligt: då blir det inge mer halloumi för mig förutom vid väl utvalda tillfällen.

Hur känner ni när ni läser det här? Får det er att vilja ändra några matvanor – isåfall, vilka?

5
10

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00