ANNONS

Veckans bakning: Lines studenttårta

/

IMG_0325

När Line tog studenten för ett par veckor sen så stod jag såklart för tårtan! Hon ville ha något somrigt, men jag ville inte göra en klassisk gräddtårta. Resultatet blev denna drip cake som en dekorerad med färska bär och, otippat nog, glasstrutar. Den är fylld med vaniljmousse, citron- och passionscurd och sedan spacklad med marängsmörkräm. Somrigt, jättegott och väldigt snyggt!

Och visst ja! Det här ger en stor tårta, bottnarna är 24 cm/diameter och den färdiga tårtan är ca 15 cm hög. Den räcker till minst 20 personer!

INFÖR BAKNINGEN BEHÖVER DU…
– 3 st tårtbottnar. Jag använde en sats av mitt ”3 lika”-recept som ni hittar HÄR. Gör gärna bottnarna någon/några dagar i förväg, skär i tre delar och frys in styckvis.

– 200 g jordgubbar till fyllningen, samt ytterligare bär för dekoration

– 2 st glasstrutar

IMG_0308

Börja med att göra curden, liksom bottnarna går den superbra att göra någon/några dagar i förväg.

DU BEHÖVER:
– 250 gram mango, fryst går jättebra
– 2 st citroner (saften)
– 125 g passionsfrukt, den frysta funkar perfekt till detta. Förpackningen ser ut SÅHÄR.
– 1 dl strösocker
– 3 msk majsstärkelse
– 25 gram mjölkfritt margarin/smör

SÅHÄR GÖR DU:
1. Tina den frysta passionsfrukten och sila den genom en finmaskig sil så alla kärnor försvinner.

2. Mixa passionsfrukten tillsammans med tinad mango, socker, citronsaft, socker och majsstärkelse. Se till att såsen/blandningen är helt slät.

3. Häll ner din curd i en kastrull och vispa hela tiden tills den tjocknar. Detta går snabbt, ca 2-3 minuter. Ta din curd åt sidan och tillsätt margarinet.

4. Blanda noga och häll sedan upp lemoncurden i en burk. Låt den svalna helt innan du ställer in den i kylen!

IMG_0326

På själva bakningsdagen kan du börja med att göra marängsmörkrämen, den kan nämligen stå framme i rumstemperatur utan problem!

DU BEHÖVER:
– 10 st äggvitor
– 150 g socker
– 60 g vatten
– 300 g rumsvarmt smör
– 2 msk vaniljsocker

SÅHÄR GÖR DU:
1. Häll i äggvitorna och 2 msk av sockret i en rengjord bunke. Vispa upp till en fast och toppig maräng/skum. Vispa först på låg nivå för att höja hastigheten efter ca 30 sekunder.

2. Koka upp resten av sockret tillsammans med vattnet i en kastrull. Låt sockerlagen koka tills den når 118 grader (detta kollar du med en termometer) och tillsätt den sedan i din maräng medans du låter elvispen/bakmaskinen gå på lag hastighet.

Se till att strålen träffar rätt ner i marängen, inte på visparna eller bunkens kant. Då kan sockret kristalliseras.

3. Vispa marängen länge på hög hastighet, ca 10 minuter, tills den nått en fast konsistens. Du ska kunna vända bunken över huvudet och marängen ska dessutom hunnit svalna.

4. Sänk hastigheten på din visp/bakmaskin och börja tillsätta kuber av smöret, en i taget (ca 3 x 3 cm stora). Vänta ca 15 sekunder innan du har i nästa kub.

5. När du tillsatt drygt hälften av ditt smör så kommer din marängsmörkräm mest troligt börja skära sig. Kanske lägger den sig i lite olika lager, kanske ser den mest ut som äggröra? Strunta i det, fortsätt bara ha i smöret bit för bit.

Är din smörkräm fortfarande skuren när du haft i allt smör? Jag kan nästan lova er att den kommer gå ihop igen om du bara fortsätter vispa. Funkar inte det? Kolla in tipsen i det HÄR inlägget som jag gjort på just det här temat. 🙂 Det är mitt mest lästa inlägg EVER, haha.

6. Förvara din färdiga, fluffiga marängsmörkräm i rumstemperatur!

IMG_0321

Då går vi vidare till den busenkla vaniljmoussen/fyllningen!

DU BEHÖVER:
– 200 g färskost
– 5 dl vispgrädde
– 4-5 dl florsocker
– 1 tsk vaniljpulver/1 msk vaniljsocker

SÅHÄR GÖR DU:
1. Vispa ihop florsocker och färskost till en slät kräm.

2. Tillsätt vispgrädde och vanilj, vispa upp till en fast konsistens. Ha ner fyllningen i en spritspåse och ställ in i kylen så länge. Detta ska räcka till två lager i din tårta.

IMG_0442

Då var det dags för montering av tårtan. 🙂

SÅHÄR GÖR DU:
1.
Som ni ser på bilden ovan så är ordningen enligt följande: Tårtbotten – Curd – Vaniljmousse – Tårtbotten – Skivade jordgubbar – Vaniljmousse – Tårtbotten

Spritsa ut en skyddande krans av marängsmörkräm längst ut på tårtbottnarna som sedan ”fyller” med mousse, curd och jordgubbar. Det förhindrar innehållet från att läcka ut och missfärga tårtans utsida. Ni ser hur resultatet av detta blir på bilden här ovan.

2. Spackla tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm och låt sedan dessa sätta sig i ca 30 minuter i kylen.

3. Ta fram tårtan och täck den med ett ytterligare, tjockare lager marängsmörkräm. Jämna till tårtans kanter så den är slät och fin! Jag använder en vinklad spatel under hela processen, men en slickepott eller smörkniv kan också funka bra. Ställ in i kylen i ytterligare 30 minuter.

Namnlöst-1

Slutligen var det dags för det roligaste, nämligen dekorationen av tårtan!

DU BEHÖVER:
– 100 g choklad, jag använde mörk
– 1 dl vispgrädde
– Bären till dekoration
– De två glasstrutarna

SÅHÄR GÖR DU:
1. Börja med att göra ganachen som ska rinna längs med tårtans kanter. Smält choklad i en kastrull på mycket låg värme. Den ska inte brännas vid i botten, så rör om regelbundet.

2. Ta bort chokladen från värmen och tillsätt grädden. Rör om till en slät smet och låt svalna. Du kan inte hälla på ganachen över tårtan så länge den är varm!

3. Häll ner den avsvalnade chokladganachen i en spritspåse och klipp ett ganska litet hål nertill. Tryck ut ganache längs med tårtans kant, men bara precis så det ”svämmar över”. Då kommer själva rinnandet naturligt, vilket ger snyggast resultat.

4. Upprepa längs 7/8 av tårtans kant, lämna alltså en liten del utan dripp. Där det väl är ganache behöver du inte snåla. Tittar ni noga under bären på mina bilder så ser ni att jag lagt ganache en bit in mot tårtans mitt.

5. Placera glasstruten i början av choklad-drippet. Lägg ut bär längst med hela delen av tårtan som är täckt av ganache, men lämna den tomma ytan fortsatt tom.

Förvara din tårta i kylen, men ta fram den ca 30 minuter innan servering! 

IMG_0447

2
11

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00