ANNONS

Veckans bakning: Drip-cake med mjölkchoklad och saltkola

/

IMG_0223

För några dagar sen la jag upp en bild på den här tårtan och förklarade att den snart skulle komma upp på bloggen. Nu är det dags! Den här tårtan gjorde jag till en familjeväns födelsedag, men den är en re-make av mina studenttårtor. Då gjorde jag dekorationen lite mer avskalad, men annars är den ganska lik.

Den ursprungliga tårtan är ett recept från Roy Fares, till min student följde jag hans recept till punkt och pricka. Marängsmörkrämen med mjölkchoklad (som är utanpå tårtan) är med även denna gång och det är 100% hans recept. Men i övrigt har jag bytt ut bottnarna, fyllningen, saltkolan och dekorationerna sen sist. Topp tre godaste tårtorna jag gjort i varje fall, den smakar himmelskt!

Först och främst – tårtbottnarna. De gör du fördelaktigen några dagar innan och går utmärkt att frysa. Det är dessutom bara lättare att montera ihop tårtan om bottnarna är lite halvfrysta. Recept och instruktioner för bottnarna hittar du HÄR. Du behöver tre stycken tårtbottnar, dvs samma mängd som jag gör i inlägget. 

IMG_0211

DU BEHÖVER:
– 3 st chokladbottnar enligt DETTA recept
– Valfria dekorationer, jag använde Twix (vanlig och white), Center, och mini-donuts

Till saltkolan:
– 170 g smör
– 200 g strösocker
– 3 dl vispgrädde
– Salt

Till vaniljfyllningen:
– 175 g färskost
– 4,5 dl vispgrädde
– 3 dl florsocker
– Fröna från en vaniljstång

Till marängsmörkrämen med mjölkchoklad:
– 450 g mjölkchoklad
– 1,5 msk vaniljsocker
– 225 g äggvitor (7-8 st)
– 330 g strösocker (3,75 dl)
– 6o0 g rumstempererat smör
– 2 nypor salt

IMG_0221

SÅHÄR GÖR DU:
1. Börja med saltkolan (som du gärna kan göra dagen innan montering)! Häll socker i en kastrull och värm på medelhög värme, rör om lite då och do. Värm samtidigt grädden i en annan kastrull, den ska inte koka utan bara bli varm.

2. Ta det smälta sockret från värmen och tillsätt smöret, nu kommer blandningen troligen skära sig och smöret kommer lägga sig ovanpå sockret. Inga problem – låt kastrullen stå på låg värme samtidigt som du rör om så kommer blandningen gå ihop efter ett par minuter.

3. Tillsätt lite grädde i taget och låt sedan kolan koka i ungefär 5-10 minuter. Smaka av med salt. Låt svalna och förvara i kylen.

4. Gör sedan vaniljfyllningen! Vispa ihop florsocker och creme cheese till en slät kräm.

5. Tillsätt vispgrädde och vanilj, vispa upp till en fast konsistens. Ha ner fyllningen i en spritspåse och ställ in i kylen så länge.

IMG_0215

6. Nu är det dags för marängsmörkräm! Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna till ljummen temperatur.

7. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över vattenbad. Värm marängbasen tills alla sockerkristaller har smält (använd fingrarna – du ska helt enkelt inte känna sockret längre).

8. Häll över marängen i en bunke och vispa den sedan styv, vit och fluffig.

9. Vispa ner den rumsvarma smöret på låg hastighet, lite i taget. Det här steget kommer ta lite tid och under tiden kommer din marängsmörkräm skära sig, men det är helt okej. Fortsätt bara vispa lugnt så kommer den så småningom gå ihop igen.

10. Ha slutligen i chokladen. Vispa tills marängsmörkrämen är helt blandad och har ett fluffigt, ljusbrunt utseende. Förvara den i rumstemperatur!

Namnlöst-1

Då var det dags för montering då! Jag bad mamma fota insidan på kakan eftersom jag själv inte var med på firandet. Jag vet att ni brukar vilja se innehållet. 😉 Bilden kanske inte är av lika hög kvalitet som resterande, men ni ser i alla fall hur den såg ut!

Ordningen i tårtan är alltså: Botten, vanilj, saltkola, botten, vanilj, saltkola, botten. Fördela vaniljfyllningen på de två lagrena, men spara ca 1/3 av saltkolan till dekoration!

Spackla tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm och låt sedan allting sätta sig i kylen i minst 30 minuter. Täck den sedan med ett tjockt lager marängsmörkräm, här använder du bäst en spatel, smörkniv eller slickepott för jämnast resultat. Spara ca 1/3 av mängden till dekoration! Ställ in tårtan i kylen igen.

Två viktiga tips när du monterar en tårta:
1. Spacklar du tårtan med något annat än vad den är fylld med (som vi gör i det här fallet)? Ovanpå varje tårtbotten spritsade jag ut en ”krans”/kant med marängsmörkräm. På så vis undviker jag saltkola eller vaniljfyllning från att tränga ut på kanterna och förstöra tårtans utsida.

2. Lägg ut mindre bitar av bakplåtspapper under den första tårtbotten, dessa fångar upp allt kladd som enkelt blir när du spacklar. På slutet kan du enkelt lirka bort bitarna och du har ett icke-kladdigt uppläggningsfat! Vill du se en bild på hur jag menar så finns det en bit ner i det HÄR inlägget!

IMG_0210

Slutligen är det dags för dekoration!

1. Använd en stängd stjärntyll för att spritsa ut marängsmörkräm upptill och nertill på kakan (nu är det alltså dags att ta bort bitarna med bakplåtspapper).

2. Lägg saltkolan i en spritspåse och klipp ett litet hål längst ner. Spritsa ut kola mellan marängsmörkrämen och låt den rinna ner snyggt. Avsluta med att bre ut det sista i mitten, den funkar som ett klister för godiset.

3. Lägg ut Center, Twix och donuts ovanpå tårtan. The more the merrier! Förvara tårtan i kylen, men ta gärna fram den ca 20-30 minuter före servering!

2
10

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00