ANNONS

Vegansk påsktårta

/

IMG_9442

Efter ett något misslyckad försök att baka veganskt förra veckan är jag tillbaka med något avsevärt mycket bättre. 😉 Den här tårtan toppar listan över bakverk jag blivit mest nöjd med – alla kategorier. Jag är jättenöjd med det avskalade utseendet och smakerna sitter verkligen! Tårtan innehåller vaniljbottnar, vaniljsmörkräm och en lemoncurd med mango och passionsfrukt. Den är dekorerad med blommor och torkade ringar med citron och apelsin. Jag följde det HÄR receptet för att torka frukterna!

Receptet på lemon curden kommer från Fridas Vegobak, jag har ändrat det litegrann bara. Receptet på bottnarna kommer från Kakboken.se och jag hittade det genom Instagram-kontot @thesweetveganway. Tre jättebra tips för vegansk bakning!

IMG_9436

Jag tycker vi börjar med tårtbottnarna! De kan du göra flera, flera dagar i förväg och frysa in. Det gör jag alltid, det är dessutom mycket lättare att montera ihop tårtan ifall bottnarna är lite småfrysta.

DU BEHÖVER (till 4 st bottnar á 15 cm/diameter):
– 150 g kikärtsspad
– 150 g mjölkfritt margarin
– 2,25 dl vaniljsmakande, växtbaserad yoghurt
– 3,5 dl socker
– 5,25 dl vetemjöl
– 1,5 dl majsstärkelse
– 1 msk bakpulver
– 2 tsk vaniljsocker
– Fröna från en vaniljstång (kan ersättas med mer vaniljsocker)

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa socker, majsstärkelse, rumstempererat margarin och kikärtsspad fluffigt och ljusgult i en bunke. Ha tålamod och vispa i ca 4-5 minuter.

2. Addera mjöl, vaniljsocker, vaniljfrön och bakpulver. Vispa ihop till en tjock smet.

3. Tillsätt den växtbaserade yoghurten och använd en slickepott för att vända ner den i smeten.

4. Fördela smeten i två bröade 15 centimeters formar och grädda i ca 45 minuter. Låt svalna i formarna och dela sedan varje kaka i två jämnstora tårtbottnar. Styckfrys bottnarna och ta fram ett par timmar innan montering!

IMG_9438

Nu går vi över till curden! Den är helt gudomlig. Jag kommer aldrig igen göra lemoncurd med ägg och riskera att den blir bitig. 🙂 Även den här går att göra flera dagar i förväg och förvaras bäst i en matlåda/annan tät burk i kylen.

DU BEHÖVER:
– 250 gram mango, fryst går jättebra
– 2 st citroner (saften)
– 125 g passionsfrukt, den frysta funkar perfekt till detta. Förpackningen ser ut SÅHÄR.
– 1 dl strösocker
– 3 msk majsstärkelse
– 25 gram mjölkfritt margarin

SÅHÄR GÖR DU:
1. Tina den frysta passionsfrukten och sila den genom en finmaskig sil så alla kärnor försvinner.

2. Mixa passionsfrukten tillsammans med tinad mango, socker, citronsaft, socker och majsstärkelse. Se till att såsen/blandningen är helt slät.
3. Häll ner din curd i en kastrull och vispa hela tiden tills den tjocknar. Detta går snabbt, ca 2-3 minuter. Ta din curd åt sidan och tillsätt margarinet.

4. Blanda noga och häll sedan upp lemoncurden i en burk. Låt den svalna helt innan du ställer in den i kylen!

IMG_9440

Då går vi över till det sista momentet innan det är dags för montering – smörkrämen. Denna gör du samma dag som du ska montera tårtan!

DU BEHÖVER (till både fyllning och spackling):
– 750 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
– ca 750 g florsocker
– 2 msk vaniljsocker
– Fröna från en vaniljstång
– Gul gelfärg/karamellfärg

SÅHÄR GÖR DU:
1. Vispa smöret vitt och fluffigt. Detta tar ca 10 minuter och smöret ska vid det här laget ha en fast, men återigen fluffig konsistens.

2. Tillsätt hälften av florsockret tillsammans med vaniljen. Vispa ihop ordentligt och tillsätt sedan mer florsocker. Den här processen tar också mellan 5-10 minuter. Vispa länge, helt enkelt!

Exakt hur mycket du behöver varierar beroende på hur fast du önskar din smörkräm. Jag tycker den är mer lättarbetad om den är lite lösare, men för att spritsa smörkrämen ovanpå tårtan kan det vara fördelaktigt med en fastare smörkräm.

3. Färga smörkrämen ljusgul. Jag la sen över ungefär 20% av den färdiga smörkrämen i en egen bunke och sparade till dekorationen på toppen, resten använde jag för att fylla och spackla tårtan.

Namnlöst-1

Då var det dags för montering! Med bilderna ovan har jag försökt visa hur jag gick tillväga. Som ni ser har jag lagt fyra bitar av bakplåtspapper under den första tårtbottnen. Då kan jag kladda utan problem, men fortfarande få en snygg finish. Innan servering drar jag bara försiktigt bort bakplåtspappret och allt kladd på uppläggningsfatet försvinner. 🙂

Ovanpå tårtbotten nummer 1 la jag först ett lager smörkräm, den spritsar jag ut med hjälp av en spritspåse utan tyll (som jag klippt ett hål i nertill). På så vis kan jag se till att lagret blir jämnt.

Efter det använde jag samma spritspåse för att göra en slags kant av smörkräm. Denna ska skydda lemoncurd från att synas på kanterna, vilket är extra viktigt om du gör en sk. ”naked cake” utan särskilt mycket frosting på sidorna. Så spritsa ut en kant av smörkräm och fyll mitten med lemoncurd! Repetera på alla tre lager.

Ta hjälp av en liten, vinklad spatel (eller slickepott eller en smörkniv) för att få till ett jämnt lager smörkräm längs tårtans kanter. I det här fallet vill vi fortfarande se bottnarna till viss del, så ta inte för mycket extra smörkräm. När du fått till ett snyggt, jämnt lager ställer du in tårtan i kylen. Den behöver mellan 30-60 minuter för att få stelna lite.

IMG_9423

Den smörkräm jag sparade till dekoration ville jag ha tvåfärgad. Jag förberedde en spritspåse med valfri tyll (jag använde 6B från Wilton) och målade sedan ränder med gelfärg inuti påsen. Jag gjorde några ränder tjockare än andra för att få till ett snyggt resultat. Som ni ser på bilden ovan så ska ränderna gå nerifrån tyllen och upp längs spritspåsen.

Var lite försiktig när du har ner smörkräm i påsen och spritsa sedan som vanligt! Det blir väldigt snyggt.

Namnlöst-1
IMG_9449

Efter att ha dekorerat tårtan med torkade citrusfrukter och lite blommor så var det dags för ‘the moment of truth’ – tårtans insida. Både utseendemässigt och smakmässigt. 😉 Jag skar upp en bit och blev positivt överraskad av de fina, jämna lagren. Man ser tydligt hur curden har skyddats tack vare smörkrämskanterna, alla lager är dessutom jämntjocka.

Och smaken då? Fantastiskt god! Lemoncurden har en tydlig smak av både citron och passionsfrukt som kompletterar det söta jättebra. Den känns vårig, den blev skitsnygg och den är dessutom helt vegansk! 

2
12

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00