ANNONS

Veckans bakning: Vegansk marsipantårta

/

IMG_9341

Det ni ser här är min första, helt veganska tårta – DET NI!!! Jag blev egentligen ganska missnöjd med utseendet då den inte riktigt höll ihop. Bakom alla jordgubbarna längs kanten gömmer sig veck i marsipanen som jag febrilt försökte dölja. Jag tvekade på att ens fota den, men sen tänkte jag ”Äsch”, för nånstans måste ju alla börja. Dessutom vet jag vad som gick fel och samma misstag kan ju ni därmed slippa göra!

Namnlöst-1

Lagren i tårtan blev i varje fall superfina med mörka, kladdiga chokladbottnar. Bottnarna gjorde jag enligt det här receptet och de blev superbra! Det sparar jag helt klart till framtida bak.

Det första lagret bestod utav vaniljkräm och färska jordgubbar, lager nummer två innehöll sojagrädde från Alpro och ännu mer jordgubbar. Även vaniljkrämen blev jag väldigt nöjd med, det finns ingen anledning att nånsin göra den icke-vegansk igen! 🙂

DU BEHÖVER:
– 4 dl sojagrädde, jag använde hälften matlagningsgrädde och hälften visp
– 8 tsk majsstärkelse
– 1 msk strösocker
– Fröna från en vaniljstång
– 2,5 msk vaniljsocker
– Valfritt: lite gul karamellfärg för färgens skull

SÅHÄR GÖR DU:
1. Blanda grädde, strösocker och majsstärkelse i en kastrull. Vispa bort så mycket klumpar du kan.

2. Sätt på värmen och låt blandningen koka upp, fortsätt vispa så alla ev. klumpar med majsstärkelse försvinner.

3. Låt krämen koka tills den tjocknat, detta tog ca 3 minuter för mig.

4. Ta bort krämen från värmen och ha ner vaniljsocker, vaniljstång och karamellfärg. Blanda noga, smaka av och låt svalna! Förvara i kylen. PS. Det kommer bli vaniljkräm över!

IMG_9332-2

Så vad gjorde jag för fel då? Normalt sätt spacklar jag en tårta med marängsmörkräm, det är en slags blandning mellan kallvispad maräng och smörkräm. Resultatet är en fluffig, följsam frosting/fyllning som stelnar något i kylen. Det gör att tårtan håller ihop väldigt bra. Att återskapa en vegansk marängsmörkräm tror jag dock blir svårt då äggen verkligen tillför till texturen.

Jag skulle aldrig använda vanlig vispgrädde för att spackla en vanlig tårta, grädde sätter sig nämligen inte i kylen på samma sätt som marängsmörkräm/vanlig smörkräm gör. Därför vet jag inte varför jag trodde att det skulle funka med den veganska varianten. Om ni scrollar upp på bilderna på den skurna tårtbiten ser ni att grädden har tryckts ut och bucklat till marsipanen. Den orkar inte bära bottnarna och resterande fyllning, helt enkelt.

Men you live and you learn, eller hur? Jag borde såklart ha gjort någon slags vegansk smörkräm och spacklat tårtan med den. Jag tror också det hade blivit bra med en vegansk creme cheese-frosting!

Namnlöst-1

Sen tycker jag det är klurigare att jobba med marsipan än sockerpasta, även fast det förstnämnda är avsevärt mycket godare. Här ser ni i varje fall skillnaden mellan en tårta klädd i marsipan, spacklad i grädde vs en tårta klädd i sockerpasta, spacklad med marängsmörkräm. Den högra tårtan gjorde jag i augusti när Olivia fyllde fyra och den höll verkligen ihop superfint.

Sammanfattningsvis behöver jag framförallt tänka om när det gäller fyllning + spackling. Vegansk bakning är klurigt! Men jag tar med mig lärdomarna och återkommer så snart jag kan med en vegansk tårta i (förhoppningsvis) världsklass! 😉

5
4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00