ANNONS

Recept: Granola-bars

/

IMG_8837

Här kommer jag med det perfekta mellanmålet! Idag åker jag till Trysil för några dagars skidåkning, då kändes det bra att ta med sig något slags mellanmål som man snabbt kan äta i liften eller mellan åken. Dessa granola-bars tror jag blir perfekta för det! De är gjorda på nästan bara naturliga sötningsmedel och fetter (förutom den mörka chokladen), dessutom är de veganska! Jag tjuvsmakade en bar innan jag packade ner dem i matlådor inför resan – SJUKT goda blev dem!

DU BEHÖVER (till 10-12 st bars á 4×10 cm):
– 250 g havregryn
– 50 g riven kokos
– 2 dl torrostade, saltade mandlar
– 70 g torkade blåbär
– 1 msk kokossocker/vanligt socker
– 1 msk vaniljsocker
– 1 tsk kanel
– En nypa salt
– 150 g mörk choklad
– 6 msk kokosolja, jag använde neutral/smakfri
– 150 g agavesirap
– 4 msk honung (går att byta ut mot mer agave om man inte äter det)

IMG_8844

SÅHÄR GÖR DU: 
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda kokosolja, agavesirap, honung, kanel, socker, salt och vaniljsocker i en stekpanna. Låt oljan smältas så att blandningen börjar koka.

2. Ta bort stekpannan från värmen. Tillsätt havregryn, riven kokos, grovt hackade mandlar och de torkade blåbären. Blanda med en slickepott.

3. Tryck ut granola-smeten i en ugnsform (ca 20 x 15 cm) klädd med bakplåtspapper. Se till att trycka till smeten ordentligt så att den är kompakt packad och ända ut i kanterna.

3. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Din granola-smet ska ha fått fin färg, men kommer kännas ganska mjuk till en början. Oroa er inte för det, den kommer stelna när den svalnar.

Namnlöst-1

4. Låt ugnsformen svalna helt. Skär ut bars med en stor, vass kniv. Mina blev ungefär 10 x 4 cm, men storleken/formen är inte så viktig.

5. Smält 3/4 av den mörka chokladen och doppa (vad som kommer bli) dina bars undersidor i den. Låt dem sedan ligga på tork med den chokladtäckta sidan uppåt.

6. Vänd dina bars så chokladsidan ligger neråt. Smält den resterande chokladen och använd en gaffel för att ringla den dina bars ovansidor. Se bild nedan om du inte förstår.

7. Låt den ringlade chokladen stelna och förvara sedan dina bars i lufttäta lådor/burkar i rumstemperatur!

IMG_8843

0
11

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00