ANNONS

Recept: Hemmagjord granola

/

Img 7065

Det här inlägget la jag ursprungligen upp efter sommaren när det började bli höst. Den här varianten är jättegod, något höstig i smaken och dessutom helt vegansk (är du vegan som undviker honung? Dubbla mängden sirap istället!).

Och vad är då granola? Det är kort och gott ugnsrostad müsli, den är dessutom ofta lite sötare än den vanliga sorten. Granola är ofta ganska dyrt att köpa i butik och den hemmagjorda varianten är inte bara godare, utan dessutom billigare! Den här gången kryddade jag min granola med kanel och serverade den sedan tillsammans med kanelstekta äpplen, det var drömgott.

DU BEHÖVER (till ungefär 1 liter färdig granola):
– 5 dl havregryn
– 150 g valfria nötter eller frön, jag använde den HÄR påsen och adderade en stor näve naturell mandel
– 1 dl honung
– 1 dl sirap
– ca 2 tsk kanel

Till servering:
– Valfri soygurt/havregurt/anant veganskt alternativ
– Äpplen, gärna av sorten Royal Gala. Tänk ett halvt äpple per person.
– Margarin/mjölkfritt smör, kanel och socker

Img 7066
Img 7069

1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda havregryn och dina frön/nötter i en bunke. Tillsätt honung och sirap och blanda ordentligt.

2. Blanda ner kanelen i den kladdiga granola-basen.

3. Fördela ut granolan på en plåt med bakplåtspapper, ställ in den i ugnen i 15 minuter. Rör gärna om efter halva tiden så den rostas jämnt.

4. Ta ut granolan ur ugnen, rör om ytterligare en gång och höj värmen på ugnen till 200 grader. Rosta klart granolan i ytterligare 3-4 minuter och låt den sedan svalna helt.

5. Skär dina äpplen i bitar, eller i tunna stavar som jag gjorde. Stek dom i smör tills de blivit mjuka, då kan du ha ner kanel och socker i stekpannan. Ha i så mycket eller lite du vill, mängden beror också på hur mycket äpple du steker.

Servera din granola tillsammans med valfri yoghurt-produkt och dina kanelstekta äpplen! Förvara din granola torrt och svalt, gärna i en glasburk eller en plåstpåse.

Img 7074

1
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00