ANNONS

Veckans bakning: Saftig äppelkaka

/

Img 7681

Håll i er – här kommer något av det absolut godaste jag någonsin bakat! Jag är vanligtvis väldigt självkritisk, men i den här kakan hittade jag verkligen en jättebra kombination mellan sött och salt. Anledningen till varför jag lägger upp det här receptet just nu är för att det är äpplets dag imorgon! Vad passar då bättre än en saftig (!!) vaniljkaka med kanelstekta äpplen och pekannötter, dulche de leche-kräm och salt kola-rippel? Det vattnas i min mun!

DU BEHÖVER (till en kaka á 23 cm/diameter):
Till vaniljkakan:
– 2,8 dl vetemjöl
– 1,9 dl strösocker
– 1 tsk bikarbonat
– 0,75 tsk bakpulver
– 0,5 tsk salt
– 1 msk vaniljsocker
– 1 st ägg
– 1,1 dl mjölk
– 0,7 dl rapsolja
– 1,2 dl kokande vatten

Till dulche de leche-krämen:
– 150 g färskost
– 1,5 dl florsocker
– 1 dl dulche de leche/karamelliserad mjölk
– 3 dl vispgrädde

Till de kanelstekta äpplena:
– 2-3 st äpplen av valfri sort
– 90 g pekannötter
– 0,5 dl ljus sirap
– Smör, kanel och salt
Valfritt: Salted caramel-sås, jag använde den HÄR

Img 7685

SÅHÄR GÖR DU:
1. Börja med vaniljkakan! Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Blanda ägg, mjölk och olja i en annan bunke (med en handvisp), rör sedan ner de torra ingredienserna i bunken med vätskan.

3. Häll slutligen ner det kokande vattnet. Häll ut den något rinniga smeten i en form på 23 cm/diameter, tillaga i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna helt.

Img 7675

4. Sen är det dags att kanelsteka äpplena. Skär äpplen och pekannötter i mindre bitar och stek i en stekpanna med smör. Tillsätt kanel och salt och häll slutligen ner sirapen på slutet.

5. Låt allting gegga ihop sig lite och ställ sedan stekpannan åt sidan så allting svalnar. Äpplena måste vara helt svala när du lägger på dom på kakan, annars kommer din kräm förstöras.

6. Nu är det dags att gå över till din dulche de leche-kräm. Vispa ihop färskost, florsocker och karamelliserad mjölk. Tillsätt grädden och vispa sedan upp smeten till spritsbar konsistens.

7. Fyll din dulche de leche-kräm i en spritspåse, till den använde jag den öppna stjärntyllen 8B från Wilton. Förvara i kylen.

Img 7688

8. Sist men inte minst: dekoration! Spritsa ut dulche de leche-krämen runt om vaniljkakan och fördela sedan ut äpplena i mitten. Får inte allt plats så kan du ställa fram lite extra äpplen i en skål bredvid, det gjorde jag. Avsluta med att ringla över salted caramel-rippel längs kakans kanter, sen är den redo att avnjutas!

8
6

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00