ANNONS

Grundrecept: Soltorkade tomater

/

Img 7536

Nu kanske ni tänker: ”Vadå SOLtorkade?!” och ja, där ljuger jag. Men å andra sidan tror jag inte att alla soltorkade tomater man köper färdiga heller är torkade i solen. 😉 Men ska man vara exakt så är det här ett recept på ugnstorkade tomater, vilket är väldigt användbart att ha hemma. Det är verkligen superenkelt att göra, men det tar sin lilla tid. De kräver dock inte alls mycket arbete från din sida, så medans de sköter sitt i ugnen kan du göra massa andra saker!

DU BEHÖVER (Till en glasburk, 12 cm hög):
– 16 st tomater
– ca 3 dl olivolja
– 6 st vitlöksklyftor
– Salt

Img 7524

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 125 grader. Dela tomaterna i två delar och lägg ut de på en plåt med bakplåtspapper. Det är viktigt att lägga dom med skalet neråt. Salta efter tycke och smak!

2. Sätt in längst ner i ugnen och lämna ugnsluckan lite, lite öppen (sätt något värmetåligt i vägen så den inte stängs). Låt tomaterna tillagas i 1,5 timme, ta sedan ut plåten från ugnen och använd baksidan av en gaffel för att pressa ut en del av tomatvätskan. Kärnorna får gärna vara kvar, det själva vätskan vi vill ha bort.

Img 7527
Img 7528

3. Sätt in tomaterna i ugnen igen, samma temperatur och samma placering. Innan jag satte in tomaterna igen så bytte jag bakplåtspapper, jag ville inte att den utpressade vätskan skulle brännas vid eller göra torkningsprocessen långsammare.

4. Ta ut dina torkade tomater när de ser färdiga ut, för mig tog detta ganska exakt 4 timmar. Beroende på storlek så kan detta variera ganska mycket tror jag, så håll koll.

Img 7534

5. Låt dina torkade tomater svalna helt. Medans kan du skala och dela vitlöksklyftor i två delar.

6. Lägg ner dina tomater i en glasburk tillsammans med vitlöksklyftorna. Häll på olivolja tills tomaterna är helt täckta, här kan du även passa på att salta lite till. Rör om blandningen noga och förvara tomaterna i kylen!

Perfekt att ha hemma eller ge i gå bort-present!

Img 7533

1
5

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00