ANNONS

Vegetarisk husman: Kroppkakor med kantareller

/

Img 7163

Kroppkakor är kanske inte en rätt man äter så mycket till vardags i det moderna Sverige, men det är ju helt klart en svensk klassiker. Vanligtvis serveras den med stekt fläsk, men här är min variant med kantareller, pinjenötter, vitlök och persilja. Själva kroppkakan i sig smakar inte så mycket, tanken är att innehåller ska vara en smakbomb. Så snåla inte in på kryddningen!

DU BEHÖVER (till 2 personer/4 st kroppkakor):
– 500 g mjölig potatis
– 1 st ägg
– 1,5 dl mjöl
– Lingonsylt

Till fyllningen:
– 200 g kantareller
– En halv gul lök
– 1-2 st vitlöksklyftor
– 25 g pinjenötter
– Finhackad persilja, salt & peppar

Img 7164
Img 7167

SÅHÄR GÖR DU:
1. Skala potatisen noga och koka den i saltat vatten tills den är helt mjuk. Mosa/pressa den med en potatispress, stomp eller något annat redskap.

2. Låt den mosade potatisen svalna helt, vill du skynda på processen lite kan du ställa in den i kylen/frysen.

Img 7146

3. Gör fyllningen genom att rensa- och hacka kantarellerna i mindre bitar. Låt dessa svettas av i en stekpanna innan du tillsätter olja, finhackad lök, vitlök och persilja. Låt fyllningen stekas i ett par minuter och krydda sedan rikligt av med salt & peppar. Ställ åt sidan för att svalna.

4. Gå tillbaka till potatisdegen! Blanda ner ägget, mjöl och salt i potatismoset och blanda snabbt ihop detta till en deg.

Img 7153

5. Forma degen till en rulle och dela den i fyra jämnstora bitar. Gör en grop i varje bulle med två fingrar, fyll sedan denna grop med din fyllning (ca 1-1,5 msk per kroppkaka). Krama sedan ihop de öppna kroppkakorna till slutna bollar. Se till att de inte verkar läcka någonstans.

6. Koka kroppkakorna i 5-7 minuter – tills de flyter. Flytta sedan över kroppkakorna till en stekpanna med smör, där steker du dom gyllenbruna och fina.

Servera kroppkakorna med en god lingonsylt!

Img 7165

0
3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00