ANNONS

Recept: Hemmagjorda falafel med rotfruktshummus

/


Kommer ni ihåg att jag fick hem ett bud från Sevan för ett litet tag sen? Det innehöll tre olika sorters hummus och jag kom på den roliga idéen att basera hela veckans recept på dom tre varianterna. Jag fick hem en rotfruktshummus, en rödbetshummus och ärthummus – det ska bli spännande att se vilken som blir min personliga favorit. Flera av er har dessutom önskat recept som inte innehåller några köttsubstitut och era ord är min lag; Alla veckans recept görs utan substitutprodukter. 🙂

Hur som haver, dagens recept är på dessa hemmagjorda falafel! Jag är ofta lite skeptiskt inställt till dom falafel man hittar färdiga i matbutiker, jag tycker ofta dom är torra. Men dom här var allt annat än torra och dessutom riktigt krispiga på utsidan. Jag serverade dom i mjukt tunnbröd tillsammans med tärnad potatis, grönsaker, aioli och Sevans Rotfruktshummus med curry!


TILL TVÅ PERSONER BEHÖVER DU:
Till dina falafel
– 200 g torra kikärtor (dvs i påse, inte i konservburk/tetra)
– 1 st gul lök
– 2 st vitlöksklyftor
– 1 tsk sambal olek
– 1,5 msk olivolja
– 1 msk spiskummin
– 1/4 kruka färsk persilja
– Salt & peppar
– Pankoströbröd till panering

Övriga tillbehör
– 3 st fasta potatisar
– Valfria grönsaker
– Aioli
– Rotfruktshummus från Sevan
– Mjuka tunnbröd


SÅHÄR GÖR DU:
1. Kvällen innan: Lägg fram dina kikärtor i en bunke med vatten. Dom kommer svälla en del så var noga med att ta mycket vatten. Låt bunken stå framme över natten.

2. Tillagningsdagen: Finhacka löken och lägg i en matberedare tillsammans med pressad vitlök, sambal olek och finhackad persilja. Mixa detta ordentligt tills det inte finns några synliga bitar kvar, häll sedan ner lökmixen i en bunke.

3. Mixa kikärtorna tillsammans med olivoljan, även här ska alla stora bitar bort. Smeten ska dock inte bli helt slät! Ha ner kikärtssmeten i bunken med löken. Blanda ordentligt.

4. Krydda smeten med spiskummin, salt och peppar. Smaka av!

5. Rulla bollar/mindre biffar av smeten och rulla sedan dessa i pankoströbröd. Stek bollarna i rikligt med olja, jag fyllde min stekpanna med ungefär 1,5 cm rapsolja på höjden. Dina falafel är klara när dom har rikligt med färg på alla sidor, då kan du låta dom rinna av lite på ett hushållspapper.

6. Tärna potatisen smått och stek på medelhög värme i ca 10 minuter. Eftersom dom råsteks är det viktigt att inte ha för hög värme så att bitarna hinner mjukna inuti.

7. Servera dina falafel i tunnbröd med tärnad potatis, grönsaker, aioli och hummus. Lunch/dinner is served!

1
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00