ANNONS

Hur får man i sig protein som vegetarian?

/

Q: Hej Mathilda, hoppas allt är bra med dig!!
Jag har nyligen blivit lakto-ovo-vegetarian och känner mig lite vilsen, så hade verkligen varit supersnällt om du kunnat hjälpa mig lite på traven.
För det första är jag en tjej som tränar ganska mycket, 4-5 gånger i veckan, och jag känner mig lite orolig för att inte få i mig tillräckligt med protein. Som jag förstått så tränar du också flitigt och undrar om det är något du tänker på eller är orolig för? Min nästa fråga är om du äter några kosttillskott, ex järn, b-12? Och till min sista fråga, vilka vegetabiliska produkter har du alltid hemma?
Många frågor och du har säkert redan besvarat dom tidigare.

Hur som helst, tack för en inspirerande blogg, kramar!

A: Hej finis! På ett sätt provoceras jag nästan lite av den här frågan. Inte pga du som skrivit den såklart, utan mer för att det här fortfarande är en så inbiten myt; att den vegetariska kosten automatiskt leder till proteinbrist. Självklart finns det vissa vegetarianer som enbart tagit bort köttet från sina rätter och numera bara äter kolhydrater, men dom allra flesta komponerar ju nya rätter med nya källor till protein.

Som vegetarian måste man tänka till lite mer än om man äter kött, då får man mycket ”gratis” på just proteinfronten. Många väljer att äta B12-tillskott och det gjorde jag också under det första året, att jag slutade med det beror enbart på lathet.


Här kommer tre diagram hämtade från www.iform.se på de vegetariska proteinkällorna som innehåller mest protein per 100 g, sorterat på olika kategorier. För att få lite att jämföra med; tonfisk innehåller: 27 g protein per 100 g, kyckling innehåller: 26 g, räkor: 24 g, kalkon: 22 6, rökt lax: 21 g etc etc.

Kollar du på framförallt mittenlistan ovan så ser man alltså tydligt att det inte är någon direkt skillnad på de mest proteinrika källorna som innehåller kött och dom som inte gör det. Det blir också tydligt vilket riktigt superfood som sojabönan är – 34 g protein per 100 g är mer än någon proteinkälla som innehåller kött! Sojabönan går ju delvis att äta som den är, ha i sallader, woker eller grytor. Men glöm inte bort att du hittar den i alla substitutprodukter som är gjorda på sojaprotein! Produkterna från Quorn innehåller mellan 10-15 g protein per 100 g lite beroende på vilken produkt man köper, det är verkligen inte heller dåligt.

Just sojabönan är verkligen en sån grej jag alltid har hemma, jag äter det dessutom nästan varje dag i någon form. Som lakto ovo-vegetarian äter du ju även mejeriprodukter vilket är väldigt tacksamt ur ett proteinperspektiv, både kvarg och keso är väldigt proteinrikt och framförallt kvarg finns alltid i mitt kylskåp. Ägg innehåller 13 g protein per 100 g och är därmed också bra att äta, men kolestrolhalten är däremot ganska hög.

Jag hoppas verkligen du som skrev den här kommentaren, samt alla ni andra som läser fick lite bättre koll! 🙂 Längst ner på den här sidan kan du även få uträknat hur många gram protein just du ska äta per dag: http://iform.se/nyttig-mat/superfood/topp-10-har-finns-det-flest-proteiner. Du fyller bara i din vikt och hur många gånger i veckan du tränar och även fast den siffran kanske inte är 100%-ig så får man i alla fall en uppfattning.

Kram och lycka till! <3 

5
2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00