ANNONS

Veckans bakning: Mirror Glaze-bakelser

/

För någon vecka sen gjorde jag ett inlägg om hur gärna jag ville testa på ”mirror glaze” och nu i helgen passade jag på! Rent tekniskt blev det inte alls så bra, att få till glazen var betydligt svårare än vad jag trodde. Men jag tycker ändå jag lyckades rädda (eller kanske snarare gömma) bristerna hyfsat bra och slutresultatet såg helt okej ut!

Först måste vi såklart göra själva bakelserna, dom är i smak av choklad, dulche de leche och vanilj. Dom satt kan jag säga, wow vad goda dessa blev!

Tårtbottnarna gjorde jag genom den superenkla metoden ”Tre Lika”, receptet är från Sockerrus.se och finns HÄR. Jag gjorde chokladvarianten i en 24 cm’s form. Jag gjorde två hela tårtbottnar som jag delade i tre delar när den svalnat. Sen stansade jag ut fyra mindre delar från varje tårtbotten, dessa använde jag som tårtbottnar i mina bakelser.

Själva fyllningen bestod utav dulche de leche (karamelliserad mjölk) och whipped cream vanilla frosting. Ordningen i bakelsen blev alltså: 1. Tårtbotten, 2. Dulche de leche, 3. Vaniljfrosting, 4. Tårtbotten, 5. Dulche de leche, 6. Vaniljfrosting, 7. Tårtbotten.

Till min whipped cream vanilla frosting behöver du:
– 450 g färskost
– 4,5 dl florsocker
– 13,5 dl vispgrädde
– 3,5 msk vaniljsocker

1. Vispa färskosten och florsockret med en elvisp.

2. Häll ner all grädde och vaniljsockret, vispa tills konsistensen är fluffig och ganska hård.

3. Lägg 1/3 åt sidan för dekorationen på slutet, använd resten för att fylla och spackla bakelserna. Använd en spattel eller liknande för att göra sidorna på bakelserna så släta som möjligt.

4. Frys bakelserna över natten.

Nu är det dags för det roliga – glazen! Själva bakelsen kan man ju göra precis som man vill, vill man ha helt andra smaker så går det lika bra. Men ett tips är att använda en ljus frosting att spackla tårtan med, då minimerar man risken att den syns igenom.

Jag gjorde glazen enligt ett recept från Linus, han vann Hela Sverige Bakar förra året (om jag inte minns fel). Jag följde receptet till punkt och pricka, men gjorde dubbel sats med glaze. Sen färgade jag hela smeten i en färg istället för att försöka mig på något mer avancerat. Receptet hittar ni HÄR. 


När glazen var färdig och svalnad så hällde jag den över mina bakelser som jag tog ur frysen kort innan. Jag ställde dom på små skålar på en plåt, på så vis kan överbliven glaze lätt rinna av bakelserna. Och jag vet inte vad jag gjorde fel, men glazen blev för tunn. Mycket rann av och bakelserna blev genomskinliga på vissa ställen. Kanske var bakelserna trots allt för varma, kanske var glazen för varm… Jag har ingen aning.

Efter att ha låtit glazen sätta sig i ungefär 15 minuter använde jag en kniv för att ta bort allt överblivet kladd längst ner på bakelserna. Sen lyfte jag dom underifrån och ställde in på papptallrikar i kylen.

Jag dekorerade med den sista delen frosting, delvis gömde jag undan dom inte helt perfekta kanterna med en ram av frosting. Sen tryckte jag på en stor vit blomma högst upp på varje bakelse! Jag måste faktiskt säga att jag är nöjd med resultatet, det var mitt första försök på en teknik som sägs vara knepig att få till. Vad säger ni, är dom godkända trots allt?

Flera av er brukar efterfråga bilder på insidan på grejerna jag bakar, så den här gången gjorde jag en extra bakelse som jag kunde skära i och visa. Och såhär såg dom ut! Lagrena blev riktigt bra och det tjocka lagret karamelliserad mjölk gjorde verkligen sitt.

Jag hoppas verkligen ni vågar er på att testa mirror glaze-tekniken. Ni får jättegärna skicka en snap eller nåt till mig på era resultat, jag heter @m-lundqvist där! Och har nån av er idéer på vad jag kan ha misslyckats med får ni gärna slänga iväg en kommentar. Jag kommer garanterat prova mirror glaze igen och förhoppningsvis lyckas jag bättre då!

1
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00