ANNONS

Äppelgömmor med mandelmassa & kanel

/

img_2079

Bullrecept nummer två – äppelgömmor med mandelmassa och kanel. Jag tror säkert man kan använda äppelmos till fyllningen också, eller varför inte riva äpplen? Dom har bullarna blir riktigt saftiga tack vare fyllningen och mandelmassan man brer på, dessutom ska de inte jäsa riktigt lika länge som mina kanelbullar. Bullbak tar ju alltid lång tid, men här sparar du in en timme i alla fall. Här kommer receptet!

Till 15 bullar behöver du: 
– 2 dl mjölk
– 25 g jäst för söta degar
– 1 msk socker
– 3 msk ljus sirap
– 200 g rumstempererat smör
– ca 6,5 dl vetemjöl

Värm upp mjölken till kroppstemperatur, dvs 37 grader. Ha ner ca 1/3 av mjölken i en bunke där du smulat ner jästen, blanda sedan om tills jästen är helt utblandad med mjölken innan du har i de andra 2/3. Tillsätt mjöl, sirap och socker och blanda runt till en torrare deg, ha sedan i smöret lite i taget. Låt degen jäsa i 30 minuter i bunken.

img_2082


Förbered fyllningen:

– 4 st finhackade äpplen, jag använde svenska
– 3 msk ljus sirap
– ca 25 g smör
– 1,5 msk socker
– Kanel efter tycke och smak

Fyllning till degen:
– 200 g rumstempererat smör
– 200 g kylskåpskall mandelmassa, grovt riven

Låt sirap, smör och socker koka upp i en stekpanna, ha sedan i de finhackade äpplena och stek den mjuka. Ha i kanel och ställ in fyllningen i kylen så att den hinner svalna tills degen har jäst klart.

Vispa även ihop det rumstempererade smöret tillsammans med mandelmassan, ställ sedan åt sidan tills det är dags att fortsätta arbeta med degen.


img_2087

När degen har jäst i 30 minuter kan du kavla ut den tunt på en mjölad arbetsbänk, försök få degen formad till en rektangel så gott du kan. Bred sedan på mandelmassa-fyllningen på hela degen och använd en degskrapa eller kniv för att skära ut kvadrater, ca 7×7 cm gjorde jag mina. Lägg på en klick av de smörsteka äpplena i mitten av varje kvadrat och vik sedan in alla fyra kanter mot mitten. Nu har du små söta paket som ska jäsa i två timmar på den plåt de sen ska gräddas på, så länge kan du värma upp ugnen till 225 grader.

När bullarna är färdigjästa så vispar du upp ett ägg, öser på med pärlsocker och gräddar sedan dina gömmor i mitten av ugnen i ca 9 minuter. Även här råder jag er att hålla koll under de sista minutrarna så att bullarna inte bränns!

img_2085

2
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00