ANNONS

One year ago – Intervaller

/

fb39765ea9bf3375f8f80733f8545fe0

För ett år sen så gav jag er ett tips på intervallträning som jag då testat några gånger. Jag får väl erkänna att jag inte direkt kört detta pass regelbundet sen dess, men vart lite taggad på att komma igång med intervallträningen igen när jag läste det här inlägget. Vet att flera av er tyckte om inlägget när jag la upp i det i juli förra året, så varför inte lägga upp det igen? Vet att ni blivit fler sen dess så förhoppningsvis kan det inspirera några av er!

”Jag har i varje fall en jättebra variant på intervaller som jag tänkte dela med mig av. Man är klar på 20 minuter, men är trött som att man joggat i minst 50. Ännu bättre är att man så himla lätt kan anpassa ansträningsnivån på ett löpband, så både de som tränar mindre eller mer än mig kan dra nytta av de här intervallerna. När man tränar intervaller skulle jag dock säga att man inte får vara för mesig; att springa snabbt i omgångar (vilket intervaller sammanfattat innebär) är ju självklart jättejobbigt. Blir man inte väldigt andfådd gör man det ju fel, då kan man ju lika gärna jogga. Men fortfarande, pressa er inte för hårt och lyssna på kroppen!

Såhär gör jag:
– (Innan jag börjar är jag lätt uppvärmd). Vrid upp farten på löpbandet med hjälp av de högra knapparna på bilden till 6,5 km/h. För mig är detta ett snabbt gå-tempo, men det måste man ju justera så det passar en själv. Gå i 1 minut på detta tempo och med lutning (som man justerar med de vänstra knapparna) på 0,0, dvs som på platt mark.
– När 1 minut har gått ökar du takten till 14,5 km/h, eller till vad man själv upplever som snabbt, men utan att springa helt och hållet allt vad man har. När 1 minut har gått saktar du återigen ner till 6,5, dvs gå-tempot.
– Gå i detta tempo i en minut och höj även lutningen till 1,0. När denna minut passerat höjer ni återigen tempot till 14,5 och springer i 1 minut, men denna gång har ni alltså lite mer lutning.
– Sakta sedan återigen ner tempot och gå i en minut, men höj lutningen ytterligare till 2,0. Efter att ha gått i 1 minut är det såklart dags att springa i 1 minut på 14,5 km/h, med lutning 2,0.

Detta mönster fortsätter man sedan i. Jag springer intervaller på lutningen 0.0, 1.0, 2.0, 3.0 och 4.0. Jag behåller samma gå-tempo (6,5 km/h) och spring-tempo (14,5 km/h), samt längden på intervallerna (1 minut) oavsett lutning. Sen går jag i ca 3 minuter (eller tills jag fått ner andningen nästan helt) och sen springer jag lika många intervaller till, men med lutningen i motsatt ordning. Den sista halvan av intervaller börjar jag alltså på lutning 4.0, för att sedan sänka den igen för varje intervall ner till 0.0. Detta gör man ju som man vill, men jag tycker det är skönt att ha det lätt i slutet eftersom man är så trött då! 

Jag har testat dessa intervaller 5-6 gånger nu och blir lika trött varje gång. Dessutom är det en väldigt effektiv typ av träning i och med att det går snabbt att trötta ut sig själv väldigt mycket! Absolut värt att testa! 🙂

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00