ANNONS

DIY – Marmorkakel

/

IMG_0091-001
Såhär såg kaklet ut innan jag satte igång. Fint, men lite opersonligt!

För någon vecka sen fick ju jag världens sug efter att ha marmorkakel hemma i köket, men det är ju verkligen en lyxgrej man oftast inte unnar sig som 19-åring. Så ja, jag löste helt enkelt det på annat sätt. Jag åkte till Bauhaus och köpte sk dekorplast i deras mönster ”grå marmor”, jag lägger in en länk till den HÄR. Det ser ut som en rulle med presentpapper, men precis som när man tar bort pappret från ett plåster så är det även klister på insidan av dekorplasten. Denna funkar att klistra på mycket, även kakel. Yey!


DSC_9855

Vad jag gjorde var helt enkelt att mäta exakt hur lång/bred varje kakelplatta i köket är, sen klippte jag ut dessa rektangulära bitar med en sax och klistrade på kakelplattorna. Viktigt är att plattorna är rengjorda innan så att det inte finns varken smuts eller fettrester på dem, då fäster inte plasten lika bra! Det är även väldigt viktigt att lägga på dekorplastbitarna från ena sidan till den andra, ett tips är att t.ex. börja lägga dekorplasten rätt i de vänstra hörnen och sedan fortsätta mot mitten och de högra hörnen. Om man bara trycker på varje bit direkt så kommer det bli luftbubblor på insidan, det är därför man måste vara lite försiktig. När man väl får in snitsen är det inte svårt alls, jag lovar!

DSC_9851

Här ser man tydligt skillnaden mellan kaklet jag hade innan och marmorplasten jag la på. Som ni ser valde jag att lägga varje bit med dekorplast i samma ”ordning” som jag klippte dem från rullen. Jag ville nämligen ha ett följsamt mönster på marmorväggen som ju skapas, men det väljer man ju helt själv. När man sätter dit kakelplattor i äkta marmor kommer ju verkligen inte varje kakelplatta från samma sten, då blir ju alltså mönstret inte följsamt men ändå väldigt snyggt!

DSC_9854

Här ser ni det färdiga resultatet! Hur snyggt blev det inte? Det ser så sjukt lyxigt ut och jag lovar er att det verkligen inte ser plastigt ut. Sen gillar jag verkligen det ganska mjuka marmor-mönstret, det finns ju nämligen dekorplast som har nästan svarta detaljer. Jag tycker det här vart alldeles lagom.

Och det allra bästa? För mina väggar på 2,4 x 2,2 m á 50 cm höga behövde jag tre rullar med dekorplast som är 67 x 200 cm långa. Vi landar på en totalsumma på 300 kronor (!!) – här sparade jag in hur många tiotusentals kronor som helst som jag annars behövt lägga på äkta marmorplattor, samt någon som kaklar om köket. Winning!

18
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00