Sista chansen för eget örtsalt

Det har varit ovanligt milt länge så de sista örterna är fortfarande vid liv. Jag plockade de sista optimisterna samt ett gäng nässlor och kirskål som börjat skjuta upp igen och gjorde mitt eget örtsalt. Lätt som en plätt!

herbsaltandeggs

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på örtsalt. Gott på ägg!

Jag älskar örtsalt eller andra smaksatta salter av god kvalitet. Särskilt om det är lite hetta i. Det har jag alltid på mjukkokt ägg till frukost. En burk brukar räcka i ett år minst.

I vår blygsamma örtodling på balkongen står några tappra optimister av basilika, mynta, rosmarin och timjan kvar. Eftersom jag har tillgång till min väninnas kolonilott brukar jag plocka salvia sent in på hösten. Så jag skördade det som fanns kvar plus att jag tog en vända till landet och plockade toppskott av nässlor samt lite kirskål som börjat gro om. Du kan även dryga ut med spenat eller rucola om du inte plockar nässlor eller andra vilda ätbara växter.

Väl hemma rensade jag kylen och tog alla halvvissna sallads- och purjolökssnuttar som fanns kvar och rensade bort det fula. Jag skalade ett gäng vitlöksklyftor och körde allt i matberedaren med grovt havssalt till en intensivt klorofyllgrön massa. Har du lite stjälkselleri kan du använda det och jag gissar att det funkar med andra löksorter också.

herbs

Foto: Liselotte Forslin

Sista skörden av örter och vilda ätliga växter samt vitlök, salladslök och purjo .

seasalt

Foto: Liselotte Forslin

Du behöver riktigt grovt havssalt, inte flingsalt.

herbsaltray

Foto: Liselotte Forslin

Den illgröna saltmixen torkas sakta i ugnen cirka ett dygn.

Sen fördelade jag den gröna örtmassan på en plåt och lät den stå i ugnen cirka 24 timmar i 50 grader. Jag vände runt i saltet då och då. Efter det så lät jag det stå framme i rumstemperatur ett par dagar innan jag mixade det till ett fint salt. Jag använde då min starka mixer som verkligen kan finfördela. Vet inte om det hade gått i matberedaren för saltet är stenhårt. Jag tillsatte även ett par teskedar chiliflakes innan jag mixade. Det gör en stor skillnad om man vill ha lite ”bett” i saltet.

Släng inte de sista örterna, gör örtsalt istället!

Ha det fint! Kram Liselotte

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..