Recept på krispigaste granolan – Bovete Quinoa Granola

Ni som följer mig vet säkert att jag älskar att experimentera med recept på granola. Jag är ute efter den helt perfekt knapriga och lätt sötade granolan men tycker inte att jag lyckats helt. Tills nu. Hemligheten är bovete och quinoa. Låter inte klokt, men det blir en fantastisk god och krispig granola. Prova mitt recept på bovete- och quinoa-granola redan idag!

Bovetequinoagranolaligg

Foto: Liselotte Forslin

Mitt recept på bovete- quinoa-granola är det krispigaste någonsin.

Den godaste hemgjorda granolan jag ätit var hos våra vänner Stewen och Lillemor i Villshärad i Halland. Vi hälsade på hela familjen och på morgonen vaknade jag av att det doftade nybakat i den lummiga trädgården. Jag var säker på att Lillemor var uppe och bakade. Men hon hade gjort en sats granola som var så god att jag häpnade. Vad har du haft i, frågade jag. ”Jag bara tog vad jag hade i skåpen plus en skvätt svartvinsbärssaft” var hennes svar.

bovetequinoagranola1

Foto: Liselotte Forslin

Färsk frukt och en riktigt god yoghurt gör frukosten hur lyxig som helst.

granolatray

Foto: Liselotte Forslin

Vänta med att tillsätta frukten tills granolan har svalnat.

Trots många försök (i och för sig utan saft) har jag aldrig kommit i närheten av Lillemors granola. Men krispigheten jag varit ute efter har äntligen hittat i form av helt bovete och quinoa. Jag har läst flera utländska recept men aldrig testat själv. Det låter kanske konstigt och jag trodde inte det skulle gå att få de båda grynen att bli tillagade i ugnen på den korta tiden. Men det gör det och man får det perfekta krispet.

Jag tänker att den här granolan är så näringsrik att jag egentligen kan leva enbart på den. Bovete innehåller viktiga aminosyror, proteiner, mineraler och fibrer och är inget sädesslag utan en ört släkt med rabarber och ängssyra. På vintern gör jag gärna gröt på boveteflingor. Quinoa är också en ört som även den är protein- och mineralrik. Tyvärr har quinoa-trenden påverkat både arbets- och livsförhållandena för bönderna i Bolivia där den odlas mest samt ekosystemet. Priserna har stigit drastiskt och konkurrensen är hård. Men, tveka inte att köpa quinoa, det finns nämligen svensk att köpa som odlas i Skåne! Hurra!

Buckwheatquinoagranola

Foto: Liselotte Forslin

Jag älskar persikor och nu är de verkligen sista tiden på säsongen för det här året. Så gott till yoghurt och granola. Här med extra god yoghurt som jag köpt direkt från Resta gård.

Förutom de båda supergrynen har jag som vanligt i havregryn men även kokos, frön, mandlar, kryddor, honung och rapsolja. Och glöm inte en mycket viktig ingrediens – saltet. Ett par nypor havssalt lyfter de nötiga smakerna ytterligare. Du kan krydda med dina favoritkryddor. Jag gillar vaniljpulver, kanel och kardemumma. Blanda gärna.

Honungen är jag sparsam med för jag vill inte att det ska bli för sött och smaka småkakor men du väljer sötma själv. Receptet som följer är sparsamt sötat. När granolan har svalnat blandar jag i den torkade frukt jag har hemma. Russin, klippta dadlar, osvavlade aprikoser. Ta vad du har. Jag hade till och med i hackad ”pan de higo” – ett spanskt osttillbehör som är som en kaka av pressad torkad frukt och mandel smaksatt med apelsinskal.

Bovete- och quinoa-granola, cirka 25 portioner

Använd gärna ekologiska produkter så långt det går.

 

7 dl havregryn

3 dl helt bovete

1 dl quinoa, valfri färg

2 dl riven kokos

2 dl valfria frön, t ex solros, pumpa, sesam

2 dl torkad frukt, t ex russin eller annan torkad frukt som är skuren i småbitar

Våt blandning

1 dl rapsolja

1 dl uppkokt hett vatten

2-3 msk svensk honung (eller mer beroende på önskad sötma)

1 msk kanel eller stötta kardemummakärnor

1 tsk äkta vaniljpulver

2 nypor fint havssalt

 

  • Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Har du inte varmluft så sätter du ugnen på 175 grader och gräddar en plåt i taget.
  • Blanda alla ingredienser till den våta blandningen i den största bunken du har.
  • Tillsätt alla torra ingredienser förutom den torkade frukten och blanda runt med rena händer. De får gärna vara lite små klumpar i, det blir goda knapriga bitar.
  • Lägg bakplåtspapper på två plåtar och sprid ut granolan i ett tunt lager ända ut i kanterna. Ett tips är att plocka upp alla mandlarna och lägga dem i mitten för de bränns väldigt lätt om de hamnar ute i vid plåtens kanter.
  • Rosta båda plåtarna samtidigt om du har varmluft cirka 15 minuter. Rör gärna en gång. Granolan ska bli gyllene men inte bränd.
  • Låt den svalna och blanda sedan i den torkade frukten.
  • Förvara i lufttät burk.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..