Favorit i repris! Recept på älggrässaft

Vill passa på att publicera det här receptet på älggrässaft igen. Skynda nu när älggräset är i högsäsong. Snart är det över. Just nu är det i full blom och på det gör jag alltid saft som har en lite mer vuxensmak med en lätt ton av bittermandel. Drick med mycket is och gärna med en myntakvist. Perfekt alkoholfri drink!

Recept på älggräsaft som är en ljuvlig sommardryck. Foto: Liselotte Forslin

Foto: Liselotte Forslin

Vet ni att Linné brukarde lägga ut klasar med älggräsblommor på golven när han hade fest. Det sägs bota huvudvärk då den innehåller acetylsalicylsyra. Jag tycker den är god med sin smak av bittermandel och brukar alltid lägga i en kanelstång eller två när jag gör saften. Älggräs växer ofta i diken och det brukar finnas massor av dem.

Så här ser älggräs ut och de växer gärna i diken. Foto: Liselotte Forslin

Foto: Liselotte Forslin

Älggrässaft

Älggräs innehåller acetylsalicylsyra. Linné använde blommorna mot huvudvärk! Det här är en liten sats, perfekt för att nybörjare.

1 1/2 liter

 

50 klasar älggräsblommor

2 ekologiska citroner, tvättade och skivade

1 kg strösocker

2 kanelstänger

30 g citronsyra

1 l kokande vatten

  • Skölj blommorna noga och lägg dem i en ren hink eller stor bunke.
  • Lägg i citronerna, sockret och kanelen.
  • Blanda citronsyran i det kokande vattnet och häll på.
  • Lägg på ett lock eller ett fat och ställ hinken kallt 3-5 dagar. Rör om varje dag.
  • Sila saften genom sil ner i en ren bunke och sedan gärna genom silduk för att få bort små växtdelar. 
  • Häll upp på rena flaskor och förvara svalt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..