Recept på franska madeleinekakor med syren

Vilken underbar tid det är nu. Syrenerna hänger som tunga klasar och doften är bedövande god. Jag plockade fram min madeleinekakeform jag köpte på loppis på franska landsbygden och bakade de här söta kakorna som jag dekorerade med syrenblommor. Varsågod här är mitt recept på madeleinekakor.

madeleinekakorligg

Foto: Liselotte Forslin

Madeleinekakor är superenkla att göra om man har en madeleineform. Det är som en låg muffinsform med snäckformade formar som man lägger en sockerkakssmet i.

Det finns många historier om varför det heter ”madeleinekaka”. Många olika Madeleine verkar vilja ha varit inblandade, men en sak är säker – det är ett franskt bakverk från Lorraine i nordöstra delen av landet. Läs mer om kakans historia på Wikipedia om du vill:

https://en.wikipedia.org/wiki/Madeleine_(cake)

madeleinkakorportion

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på madeleinekakor. Superenkelt om du har en madeleineform.

madeleinekakor

Foto: Liselotte Forslin

En madeleineform hittar du i välsorterad köksbutik eller på nätet. Det är kul att smaksätta dem allt möjligt. Idag tog jag citron som  jag älskar. Jag bakade dem på rapsolja och tog lite fullkornsmjöl i smeten för extra mustighet. Men i originalreceptet ska det vara smält smör. Jag hade inget hemma så det fick bli olja men det funkar utmärkt. Vill du hellre ha smör så använd det. Prova med att smaksätta smeten med kakao, vanilj, kardemumma eller vad du gillar.

Den här gången så gjorde jag en enkel florsockerglasyr och ringlade över och strödde på sköljda syrenblommor som dekoration. Men du kan variera och doppa halva kakorna i smält choklad och strö på hackade nötter eller mandlar av valfri sort, det är också gott eller bara sikta över florsocker.

madeleinekakorcloseup

Foto: Liselotte Forslin

madeleinekakorsidan

Foto: Liselotte Forslin

Madeleinekakor med citron och syren

Du behöver en så kallad madeleineplåt med snäckformade formar till de här mjuka små kakorna. De finns i välsorterade köksbutiker eller nätbutiker.

Ca 24 stycken

 

2 ägg

1 dl strösocker

1 dl rapsolja eller 100 g smält smör

rivet skal från 1 ekologisk citron

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl fullkornsvetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Glasyr

2 dl florsocker

cirka 2 tsk pressad citron

Dekoration

1 dl sköljda och torkade syrenblommor

florsocker

Till formen

2 msk olja eller smält smör

2 msk vetemjöl

 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och poröst.
  • Rör i oljan eller det smälta smöret i äggblandningen.
  • Tillsätt det rivna citronskalet och blanda om.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Vänd ner den torra blandningen och rör försiktigt ihop till en klumpfri smet.
  • Pensla formen med olja eller lite smält smör och pudra lite mjöl över.
  • Klicka ner en dryg matsked av smeten i formarna.
  • Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
  • Rör ihop glasyren tills den blir klumpfri och ringla över. Lägg på blommorna.
  • Pudra kakorna lätt med florsocker innan servering.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..