En matresa till England – recept på bästa morgongröten

Att spendera några dagar på engelska landsbygden är som att komma in i en saga. Jag har lyckan att ha en fin väninna som bor utanför den historiska staden Bath. Frukostarna på Home Farm är alltid lika goda och hon lagar sin havregrynsgröt med omsorg och kärlek.

porridgecherrybloom

Foto: Liselotte Forslin

Bästa frukosten är Michaelas recept på havregrynsgröt med olika toppingar.

brickwalltext

Foto: Liselotte Forslin

”Det ska vara ”jumbo oats” och havredryck” säger Michaela bestämt. ”Och den ska koka länge på min AGA”.

Gröten till frukost varieras i smaksättningar och toppingar. Hon kokar ”jumbo-oatsen” (stora havregryn) i enbart havredryck och inget vatten samt flingsalt. Den for koka säkert uppåt tio minuter på mycket svag värme.

Ibland lägger hon dit skivad banan och mortlad kardemumma som får sjuda med och serverar med lönnsirap. Det är så gott! Men ofta är gröten naturell och serveras med olika toppingar. Hemgjord granola, bipollen, blåbär och päron samt lite honung går inte av för hackor.

Gröten serveras alltid med havredryck som passar så bra till havregrynsgröten. Jag kan bara hålla med.

Förslag på topping

  • granola, bipollen, frukt, bär
  • kanelstekta äppelklyftor med honung
  • ingefärsstekta päronklyftor med honung
  • jordnötssmör, bananskivor med lite flingsalt på

Michaelas havregrynsgröt

Krämig och god. Låt den koka sakta och späd efter behov.

4 portioner

4 dl ekologiska havregryn

8-10 dl havredryck

1-2 nypor flingsalt

Till servering

Havredryck samt någon av toppingarna ovan

 

  • Blanda gryn, havredryck och salt i en stor kastrull och låt det koka upp.
  • Sänk värmen till lägsta och låt sjuda sakta under omrörning i cirka 5 minuter. Späd med mer havredryck om den blir för torr och fast. Är den för lös låter du den bara sjuda lite längre.
  • Servera med havredryck och någon av toppingarna.

 

michaelahomefarm

Foto: Liselotte Forslin

Fantastiska Michaela i sitt lika fantastiska hus – Home Farm.

homefarm

Foto: Liselotte Forslin

Home Farm. Det stora körsbärsträdet ramar in den vackra trädgården.

AGA-spisen är husets hjärta och det är i köket vi hänger för det mesta när jag hälsar på hos min väninna. Den är ständigt varm och fungerar även som värmekälla i huset. I det kreativa köket med massor med kokböcker och mattidningar skapas det underverk. Michaela är verkligen en duktig hemma-kock och hennes familj och vänner kan känna sig lyckligt lottade när de blir serverade av henne.

Ha en fin vecka. Fortsättning följer om min matresa till England.

Kram Liselotte

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..