Recept på rabarberkaka med brynt smör och marängtopp

Ja, ni hör ju. Rabarber, brynt smör, maräng. Det kan ju inte bli fel. Jag gick bokstavligen ur sängen och ställde mig och bakade den här kakan till min man som lagat långkok till sina tolv innebandy-kompisar som han ska bjuda på lunch idag. Förstod att han inte skulle ha en tanke på dessert. Så här kommer den – recept på rabarberkaka med brynt smör och marängtopp. Gissar att killarna blir nöjda.

rhubarbcakeligg

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på rabarberkaka med brynt smör och marängtopp.

Önskar jag  hade kunnat skörda min två ynka rabarberstjälkar jag såg komma upp vid vårt torp här om veckan men nu är jag inte där så jag fick använda mina frysta rabarber. Om du använder fryst är det bra att låta dem rinna av i en sil och sen krama ur den mesta vätskan med händerna innan du lägger på den på smeten. Jag blandade i lite hemkokt jordgubbssylt för extra sötma och det blev jättegott.

rhurbarbcake

Foto: Liselotte Forslin

Som en romantisk dröm är rabarberkakan med brynt smör och marängtopp.

Lite tankar om bilderna:

Se var det vackraste ljuset är. Hos mig är det absolut i vardagsrummet vid fönstret i soffan på förmiddagen. Solen är alldeles för stark vid köksbordet så det var bara att bulla upp i soffan.

Jag valde duk efter rabarberns färg för att accenturera den rosa vackra rabarberfärgen. Smög ut och knyckte lite spireakvistar med risk för att någon arg tant skulle skälla på mig. Jag gillar spireans skira blommor och de är vackrast när det är knoppar kvar.

En vacker gammal skärbräda skänker en viss värme och liv till bilden. Tyget är också draperat för att inte vara helt slätt. Köpte ett par vackra schabloner på en antikaffär i Stockholm i veckan. De hade så vacker stålblå färg så de la jag bara dit för känslan. Likaså den vackra tändsticksasken som matchar i färg. Ingen tanke med de attributen utan de är bara där för känslans skull.

Jag lät en soffkudde skymma lite av ljuset från fönstret så det inte blev för starkt. Sen höll jag en spireakvist framför linsen på några av bilderna för att få ett romantiskt ”ludd”.

Kort skärpedjup hade jag också, allt från 2,8 i de tagna snett från sidan till 5 i bilden rakt uppifrån.

rhubarbcketext

Foto: Liselotte Forslin

rhubarbcakepiece

Foto: Liselotte Forslin

Saftig, söt och med en lätt nötig smak av det brynta smöret är kakan som gör succé på vårkalaset.

Rabarberkaka med brynt smör och maräng.

Syndigt god kaka som dessutom är lättbakad.

12 bitar

150 g smör

2 äggulor (spar vitorna)

1 ägg

1 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 rejäl nypa flingsalt

1/2 tsk vaniljpulver

150 g rabarber

1 dl jordgubbssylt

Maräng

2 äggvitor (de sparade från smeten)

1/2 tsk ättikssprit, vitvinsvinäger eller pressad citron

1 dl strösocker

Garnering

2 msk hackade pistagemandlar eller flagad sötmandel

 

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Smörj och bröa en rektangulär form som mäter cirka 30 x 25 cm.
  • Bryn smöret i en kastrull på medelvärme tills det är nötbrunt och doftar knäckigt. Häll upp i en liten kanna och låt svalna medan lite du gör resten.
  • Vispa äggulor, ägg och strösocker krämigt med elvisp.
  • Rör i det brynta smöret och blanda väl.
  • Blanda mjöl, bakpulver, flingsalt och vaniljpulver och vänd i till en slät smet.
  • Bred ut den i formen.
  • Blanda rabarber och jordgubbssylt i en skål och fördela det över smeten.
  • Vispa äggvitorna och ättikan till ett hårt skum med elvisp i en absolut ren bunke.
  • Fortsätt vispa medan du tillsätter sockret, lite i taget. Vispa till en blank och seg maräng. Bunken ska gå och vända upp och ner utan att marängen rinner ut. Då är den klar.
  • Fördela marängen på kakan, strö på pistagemandlarna och grädde 35-40 minuter i nedre delen av ugnen. Håll koll så inte marängen eller pistagemandeln bränns. Det är smart att sätta timern på 20 minuter och sedan lägga på lite folie eller bakplåtspapper och låta det grädda klart så bränns inte marängen.
  • Låt svalna innan servering.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..