Recept på sashimisallad med lax och avokado samt sojamajonnäs

Det här receptet på laxsallad med sojamajonnäs kan du ställa fram på påskbordet eller bjuda på som lunch. Den ger en frisk vårkänsla med alla grönsaker. Glad påsk på er!

laxsallad

Foto: Felicia Andreasson

Recept på sashimisallad med lax och avokado samt sojamajonnäs

 

Sashimisallad med lax och avokado samt sojamajonnäs

En liten plocksallad som är fantastisk god och vacker. Om du inte hinner eller orkar pickla gurka så är inlagd ingefära på burk (gari, som man får till sushi) en god ersättare.

4 portioner eller 10 småportioner på påskbordet

 

1 liten förpackning, ca 225 g sushilax (ryggbit), skuren i mycket tunna skivor tvärsöver (t ex Salmalax)

2 mogna avokado, i tunna skivor

1 knippe rädisor, i tunna skivor (på bilden även vattenmelonrättika men det är svårt att hitta)

flingsalt och nymald svartpeppar

Till dekoration

½ kruka koriander

ev lite röda shisoskott (röd asiatisk ört)

2 tsk rostade sesamfrön

1 lime, i klyftor

Picklad gurka

½ gurka, fint tärnad

½ dl strösocker

2 msk ättiksprit, 12%

1 dl vatten

Sojamajonnäs

2 dl god majonnäs, hemgjord eller Hellmann’s på burk

1 msk ljus japansk soja

1 liten vitlöksklyfta, skalad och riven

1 msk färskriven alt 1 tsk malen ingefära

 

  • Börja med att koka upp socker, ättikssprit och vatten till den picklade gurkan. Låt det svalna lite och lägg i gurktärningarna. Ställ åt sidan.
  • Rör ihop ingredienserna till sojamajonnäsen.
  • Lägg laxskivor och avokadoskivor vackert på ett stort fat och strö över picklad gurka och sesamfrön. Toppa med korianderblad och gärna shisoskott om du har.
  • Dekorera med limeklyftor och några duttar sojamajonnäs och servera resten till.

 

Fler idéer till påskplock

  • Ägghalvor med rostad paprikabit och sardell
  • Små glas med fint skuren nubbesallad
  • Små smörrebröd med rökt fårfiol och äggröra
  • Västerbottenspaj skuren i små bitar toppad med en liten sked crème fraiche och löjrom
  • Små glas med lemon curd, krossade maränger och Kesella vanilj

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..