Minnen från Paris – recept på kalvschnitzel med citronsky

En dag för några veckor sedan ringde min vän och uppdragsgivare sen många år tillbaka och frågade om jag ville följa med till Paris ett par dagar. Vad svarar man på det, mitt i grådaskiga mars finns det inte många alternativ, klart jag åkte med. Där åt vi fantastisk mat, och det bästa har jag återskapat. Här får du mitt recept på tunn kalvschnitzel med spenat och citronsky.

1kalvschnitzelligg

Foto: Liselotte Forslin

Recept på tunn kalvschnitzel med spenat och citronsky

Paris om våren är ljuvligt. Jag har varit där många gånger men kan inte staden riktigt. Den här gången var jag med som sällskap så jag bara följde med min väninna som hon tyckte vi skulle gå och det var härligt. Hon älskar ett speciellt litet hotell i St Germain-distriktet alldeles intill Bon Marché och där har hon också sina favoritrestauranger för lunch och middag.

På Bon Marché granskade vi varje vrå av matavdelningen och köpte med oss massa roligt hem. Blanda annat snacks i form av kryddrostade gräshoppor och larver. Mest på skoj, även om det finns ett allvar i att vi måste tänka om på nya proteinkällor och då kommer insekter väl till pass.

Vi tog en morgonpromenad i Luxenburgträdgården och njöt av alla körsbärsblommor och åt senare braklunch på hennes favoritbistro. Jag kände att utnyttjade varje tillfälle att äta så mycket anka jag fick ner på de två dagar vi hade. Rilette, foie gras, rökt ankbröst med mera. Jag älskar anka i alla dess former.

På en liten stökig italiensk restaurang åt vi den goda kalvschnitzeln som du får recept på längre ner. Samma sky som jag gjort många gånger och som verkligen är en hit!

ingela

Foto: Liselotte Forslin

Paris i rosa toner. Här är min vän Ingela med en krämig chokladfondant på braklunch på ett fint bistro. Körsbärsblommen var fantastiska i Luxemburgträdgården.

bageri

Foto: Liselotte Forslin

Det kryllar av fina bagerier i Paris.

Jag hade tänkt gå på loppisar och leta rekvisita till mina bilder men eftersom det var tisdag så var de stora loppisarna stängda. Min måltavla blev då Merci – en livsstilsbutik som jag älskar. Här finns urfina kläder, inredning, köksprylar, möbler, snygga kontorsprylar och ett fantastiskt fint kafé med hyllmeter med bokhyllor. Allt är så rätt – och så dyrt. Men här kan man verkligen hitta fin rekvisita. Eftersom jag älskar bruksartiklar, gärna med lite industri- eller storkökskänsla så köpte jag fina små plåtar i aluminium, aluminiumassietter samt fläckbortagningstvålar i rep. Betstick är de också bra på så de köpte jag också ett gäng av. Så snyggt! Sant kinesiska keramikmuggar. Jag ska köra aluminiumgrejorna i diskmaskinen (som man inte ska göra) för att de ska få riktigt fin patina. Ursnyggt på bild!

props

Foto: Liselotte Forslin

Snygga props från Merci i Paris.

paris

Foto: Liselotte Forslin

Gubbe i keps läser tidningen på uteservering. Mer parisiskt kan det inte bli.

parisfasad

Foto: Liselotte Forslin

Vacker fasad till gammalt kafé.

Allt är vackert i Paris! Dessutom finns så mycket gammalt och vackert kvar. Alla detaljer är så genomarbetade. Se bara de här gamla skyltarna utanför ett kafé i art nouveau-stil. Jag älskar och gå och titta på dörrhandtag, skyltar, fasader, gatlampor och ringklockor. Vilka fina detaljer!

Det var en liten vårkänsla från Paris. Nu till receptet på kalvschnitzeln vi åt. Skyn är faktiskt från min bok Lantlig spis/Kakao förlag. Jag fick inspiration från den numera stängda franska restaurangen Zink på Biblioteksgatan i Stockholm. Där åt jag nämligen den här rätten för cirka 9 år sedan. Så fick jag återuppleva den i Paris igen. Fantastiskt! Det är faktiskt en rätt vi gärna gör på helgen. Om man inte äter rött kött så går det bra med tunna kycklingfiléer. Grilla snabbt eller stek snabbt på hög värme. Det fina är att det behövs inte mer än massor med vitlöksstekt spenat och lite bröd till.

Bon Appétit!

schnitzel

Foto: Liselotte Forslin

Bon appetit! Prova mitt recept på snabbstekt eller grillad kalvschnitzel, massor av vitlöksstekt spenat samt en len citronsky till.

 

Recept på kalvschnitzel med citronsky

Urenkelt recept som jag gärna gör på fredagkvällen när man är lite trött men ändå vill ha något gott.

4 portioner

8 tunna skivor kalvinnanlår (svenskt förstås, inget annat)

400-500 g färsk spenat

4-5 vitlöksklyftor, skivade

olivolja till stekning

2 citroner, i grova klyftor

flingsalt och nymald svartpeppar

Citronsky

1 stor bananschalottenlök, finhackad (gul lök går också bra)

2 msk olivolja

2 dl vitt vin

2 dl kycklingbuljong

1 ekologisk citron, rivet skal och pressad saft

2 msk smör

1 tsk strösocker

salt och nymald svartpeppar

Till servering

Gott bröd, gärna surdegsbaguette

 

  • Börja med citronskyn. Fräs löken i en djup panna i olivolja tills den blir genomskinlig och mjuk utan att den bränns.
  • Häll i vin och buljong, skal och saft från citronen och låt det sjuda utan lock tills två tredjedelar återstår.
  • Vispa i smöret och smaka av med socker, salt och peppar. Håll varmt.
  • Stek spenat och vitlök hastigt bara så det mjuknar.Salta och peppra väl. Ta upp och ställ åt sidan. Håll varmt.
  • Torka ur pannan och hetta upp lite olja och stek citronklyftorna så de får färg på snittytorna. Låt de ligga stilla någon minut på varje sida och rör dem inte så mycket.
  • Stek köttet cirka 1 minut på var sida så det får lite färg. Det får gärna ha en rosa kärna. Salta och peppra väl.
  • Servera köttet på en gång med spenat, citronsky och gärna ett gott bröd till.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..