Recept på Carrot Cake Waffles – morotskake-våfflor med vaniljhonungs-yoghurt

Tro det eller ej, nu är jag där igen och pillar i morötter. Men det blir ju så mycket godare, saftigare och dessutom lite nyttigare. Har man dessutom i de klassiska kryddorna till morotskaka så smakar våfflorna nytt och ljuvligt. Prova mitt recept på morotskake-våfflor.

vafflorligg

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på morotskake-våfflor med vaniljhonungs-yoghurt.

Våffeldagen hintar att det är vår i luften. Jag gör våfflor till helgfrukost då och då när jag är på humör eller vill vara extra snäll. Mat är kärlek, så är det bara. Inget slår väl de ”mmm”, eller ”åh” som går rakt in i mammahjärtat även om mina barn är i övre tonåren.

Eftersom min matfilosofi är ”add more green” vill jag gärna försöka få in grönsaker i så mycket som möjligt. Rivna morötter är perfekt i allt bakat då de ger en saftig konsistens utan att ge smak. Och alla vet ju att de klassiska morotskake-kryddorna kanel, kryddnejlika och kardemumma går utmärkt ihop med morot. Jag hade en burk ”pumpkin spice” jag köpt i USA men det som kallas ”pepparkakskrydda” är i princip samma blandning. Så använd det eller blanda samma mängder av ovanstående kryddor jag nämnde.

bukett

Jag fick tag på anemoner, syren, eucalyptus och brudslöja i mina favoritfärger – dovt rosa, persika, grågrönt. Vilken vårbukett!

Vaniljhonungs-yoghurt – visst känner man smaken bara av att höra ordet? Det gott med vispgrädde men yoghurt passar bättre till frukostvåfflor tycker jag. Eller när som helst för den delen. Det är den lilla syran jag vill åt som kontrasterar så fint mot den gräddade våfflans brödiga smak och det söta i honungen. Jag använder ofta vaniljpulver, alltså torkade och malda vaniljstänger för det är så enkelt men framför allt att jag gillar idén med att man tar reda på allt, även när man skrapat ur fröna ur stången och gör pulver på den. Dyrt men väl värt pengarna då det behövs så lite.

Jag har nästan helt slutat att köpa flytande honung. Inte för att det är något fel på det, tvärtom, det är ju så enkelt att använda. Att den är rinnande är på grund av att den är producerad i södra Europa där blommorna har en högre fruktsockerhalt som gör att honungen inte kristalliseras så fort i motsats till den från Sverige där blommorna har högre andel druvsocker som gör att den kristalliseras snabbare och blir fast i konsistensen. Det jag vill säga med det är att det är viktigt att stödja svenska biodlare då bina har blivit drastiskt färre på senare år. Utan bin ingen mat.

vafflor

Foto: Liselotte Forslin

blommacloseup

Foto: Liselotte Forslin

Jag vispar upp turkisk yoghurt så den blir mjuk och len i konsistensen och inte så ”tung” och smaksätter den med lite honung och vaniljpulver. Fast honung löses upp i syra eller värme så den smälter fint i den syrliga yoghurten. Jag hade mina favoritbär svarta vinbär hemma men jag skulle även rekommendera klyftor av stekta äpplen pudrade med kanel och med lite honung på som tillbehör.

carrotcakewaffles

Foto: Liselotte Forslin

Som matstylist trodde jag aldrig att jag skulle dekorera med blommor igen och pudra något med florsocker. Men det går trender i allt, även i matstyling. Nu är det hett igen!

 

Recept på Carrot Cake Waffles – morotskake-våfflor med vaniljhonungs-yoghurt

Prova de här godingarna med lätt kryddig smak och med len vaniljhonungs-yoghurt på toppen.

8-10 våfflor

2 dl vetemjöl

2 dl siktat dinkelmjöl

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 tsk pepparkakskrydda (alt lika delar mald kanel, kardemumma, kryddnejlika)

5 dl havremjölk eller vanlig mjölk

1 dl rapsolja (ej kallpressad)

2 ägg

1 stor finriven morot

Vaniljhonungs-yoghurt

3 dl turkisk yoghurt

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 msk honung

Till servering

frysta svarta vinbär eller stekta äppelklyftor kryddade med kanel och lite honung

 

  • Blanda de torra ingredienserna i en stor skål.
  • Vispa i hälften av havremjölken och vispa gradvis i resten.
  • Häll i oljan och knäck i äggen och vispa till en klumpfri smet.
  • Rör i den rivna moroten.
  • Grädda gyllene våfflor.
  • Vispa upp yoghurten för hand så den blir mjuk och len.
  • Vispa i vaniljpulver och honung.
  • Bjud vaniljhonungs-yoghurt och frysta svarta vinbär eller stekta äppelklyftor med kanel och honung till våfflorna.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..