Hemliga semlor

Det går alldeles utmärkt att pula in lite grönsaker i semmeldegen. Nu kanske ni tänker ”men ska man äta en semla så är det väl lika bra att äta en riktig”, och visst, men min hemliga ingrediens gör semlebullarna mycket saftigare och dessutom en aning nyttigare utan att det är meningen. Hemligheten heter m.o.r.o.t.

semlorligg

Vilken semmelfrossa! Testa mitt recept på hemliga semlor med morot i degen för extra saftighet.

När min son kom in i köket där jag stod och bakade så han förvånad ut och frågade vad jag gjorde. Det är inte ofta han sett sin mamma eller pappa stå och baka. När jag svarade ”semlor” sa han ”jaha, till vaddå?”, alltså han menade till vilken uppdragsgivare. Han tog för givet att det inte var till oss i familjen. Kände mig lite skamsen men sa glatt att det var till oss OCH till bloggen.

semmelbullar

Foto: Liselotte Forslin

Hemligheten i de här goda och saftiga småsemlorna är den rivna moroten och rapsoljan. Du kan såklart använda smör men jag har blivit så van att använda rapsolja när jag bakar så jag tycker det är så enkelt. Smör ger givetvis en helt annan smak som är svårt att jämföra. Oljan är mer neutral men ger saftighet.

Jag har för vana att byta ut en del av vetemjölet mot dinkelmjöl för jag tycker det ger en nötig och god smak. I det här receptet har jag gjort det. Du kan använda siktat eller fullkorn.

semmelfyllning

Foto: Liselotte Forslin

Fyllningen är klassisk bestående av mandelmassa, inkråm från bullarna, vanilj och mjölk som man rör i hop till en kräm.

Jag älskar semlor och har minnen från när jag var liten om mamma hade köpt hem semlor till oss som vi fick efter maten. Då åt man dem i djup skål med varm mjölk, så kallad ”hetvägg”. Det känner jag ingen som gör nu och inte jag heller för den delen. Men det är faktiskt gott. Lite kanel på så blir det ännu godare.

Men de här minisemlorna jag bjuder på här är ingen idé att lägga i varm mjölk, de är så små så du kan ta en i en och samma tugga nästan.

Jag föredrar småsemlor så kan man ta en till kaffe utan att hamla i semmel-koma efteråt.

Så, ta en semla eller två vetja. Och njut nu för det dröjer ett år till innan det är dags. Om man nu ska följa traditionerna som verkar ha blivit lite luddiga. Nu finns det ju semlor efter jul till och med.

Kram Liselotte

semla

Foto: Liselotte Forslin

Välfyllda, saftiga och superluftiga semlor som ingen kan motstå.

 

Hemliga semlor

Mina semlor är små men goda. Saftigheten kommer från morot och rapsolja och nötigheten från lite dinkelmjöl i degen.

ca 25 små

1 dl rapsolja

3 dl mjölk, eller vegetabiliskt alternativ

25 g jäst (för söta degar)

2 tsk stötta kardemummakärnor

½ tsk salt

1 dl strösocker

ca 6 dl vetemjöl

2 dl dinkelmjöl

1 dl stor finriven morot (här är hemligheten till saftiga mina semlor)

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning

200 g mandelmassa av god kvalitet

inkråm från bullarna

1 dl mjölk, eller vegetabiliskt alternativ

1 tsk äkta vaniljpulver (kan uteslutas)

6 dl vispgrädde

Till dekoration

florsocker till garnering

 

  • Blanda oljan och mjölken. Värm till 37 grader.
  • Smula i jästen i en bunke, helst till en hushållsassistent och tillsätt kardemumma.
  • Tillsätt mjölkblandningen och rör tills jästen smält. Rör ner salt, socker och det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen.
  • Lägg i de rivna morötterna.
  • Arbeta degen cirka 15 minuter med hushållsassistenten tills den är smidig och släpper kanterna lätt. Knådar du för hand så får du säkert hålla på ca 25 minuter.
  • Låt den jäsa till dubbel storlek i bunken, gärna 1 timme eller mer.
  • Ta upp degen på bakbord och dela i ca 25 bitar. Rulla till små bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.  Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen  i cirka 8 minuter tills de blir gyllene. Låt svalna på galler.
  • Skär varje bulle i två delar. Gröp ur 1-2 teskedar ur varje bulle och smula i en skål.
  • Riv mandelmassan fint och blanda det tillsammans med smulorna, mjölken och vaniljpulvret till en kräm. Det går lättast att mosa ihop med en gaffel.
  • Fördela det i de urgröpta halvorna.
  • Vispa grädden och spritsa eller skeda den över. Lägg locket ovanpå och pudra med florsocker.
  • Serveras som den är till kaffe eller som så kallad ”hetvägg” i en djup tallrik med varm mjölk och malen kanel.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..