Baka mitt recept på citron- och mandelkaka med bönor

Det har den sista tiden blivit väldigt trendigt att använda baljväxter i bakning. Vilket är bra för bröd och kakor blir ju så mycket mer näringsrika än om det enbart var bakade på mjöl. Jag testade och gjorde ett recept på saftig citron- och mandelkaka med bönor med mycket gott resultat.

beancakeligg

Foto: Liselotte Forslin

Recept på citron- och mandelkaka med bönor.

Nyligen kom boken Baka med bönor av duktiga Lina Wallentinsson. Tyvärr har jag den inte men ska absolut köpa den efter det här lyckade försöket. Jag har gjort Black Bean Brownies och kladdkakor med svarta bönor med mycket bra resultat men aldrig använt vita bönor.

Det bästa är att det är bara att köra ner allt i matberedaren och köra till en smet och grädda. Lätt som en plätt! Jag valde att köra ”all in” och hoppade över mjöl helt (som absolut behövs i andra bönbak) och använde dadlar istället för socker. När jag ändå höll på uteslöt jag fett och körde med yoghurt istället. Allt för att testa att göra en mer hälsosam kaka. Nu är det så att jag är av den åsikten att om man väl ska äta en kaka så är det väl bara att göra det och äta en ”riktig”. Men eftersom min profession är att utveckla recept så var jag nyfiken på att testa.

beancake2

Foto: Liselotte Forslin

Saftig och god är bönkakan med mycket smak av citron och mandel.

Bönorna ger ingen smak eller torr konsistens som bönor ibland kan ha. Tvärtom, det blir mycket saftigt och gott. Även om kakan blev lite smulig när jag först testade med tre ägg. Sen testade jag om den med fyra och då blev det bättre.

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig en god citronglasyr av cream cheese, florsocker och rivet citronskal på. Nu gjorde jag inte det den här gången utan det blev mer en ”vardagskaka” som är god till en kopp te.

Testa mitt recept på citron- och mandelkaka med bönor och kommentera gärna vad du tycker.

 

Lite hur jag tänkte stylingen när jag tog bilderna för den som är intresserad

Jag använde en rostig plåt med kant och la den framför ett fönster. Kanten ger en fin skugga upptill och tillför lite rumskänsla.

Rotade bland alla min gamla saker jag fått eller hittat på loppis. Jag ville ha en varm känsla och sakerna ger lite ”historia” och en mysig atmosfär.

Jag lät kakan vara kvar i formen för den rustika känslan.

Jag skärmade av ljuset från vänstra sidan med en mörk skärm. Sen gjorde jag olika exponeringar där jag skuggade ljuset lite från fönstret genom att ställa mig där och fälla ut en del av min långkofta här och där och ta flera bilder.

En bild är på en stol som jag ställde på plåten. Jag gick nära och lät lite av ”golvet” (plåten) synas så det hänger ihop med de andra bilderna. Samma rekvisita finns med men på ett annat sätt.

 

Ha en fin vecka.

Kram Liselotte

beancake1

Foto: Liselotte Forslin

Kakan passar utmärkt till en kopp te.

 

Vit bönkaka med mandel och citron

Saftig och god blir kakan med bönor, citron och mandel sötad med dadlar.

10 portioner

 

1 burk vita bönor (stora eller små) avrunnen vikt ca 240 g

8-10 dadlar

2 krm vaniljpulver

50 g sötmandel

1 dl naturell yoghurt

4 ägg

1 ekologisk citron, pressad saft och rivet skal

2 tsk bakpulver

1 tsk flingsalt

1 msk rapsolja + 2 msk kruskakli till formen (eller ströbröd)

 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och bröa en avlång form (1 1/2 liter) med lite rapsolja och kruskakli.
  • Skölj bönorna och lägg dem i en matberedare.
  • Kärna ur dadlarna och lägg i dem.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och kör till en smet.
  • Häll den i formen och grädda 35-40 minuter tills kakan får vacker färg.
  • Låt den svalna helt i formen innan du skär i den.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..