Slow cooking – perfekt för mitt recept på tacos från scratch

I helgen gjorde vi ett familjeprojekt och lagade mitt recept på tacos från scratch. Märgpipa fick koka långsamt i öl, lök och chipotle tills den föll isär. Tortillapressen dammades av och sonen och jag bakade egna tortillabröd. Maken picklade rödkål och gjorde pico di gallo. Vilken fest!

tacos2

Foto: Liselotte Forslin

Bjud över några vänner på hemgjorda tacos och jag lovar att de blir imponerade.

Tänk att tacos som kom till Sverige på nittiotalet kom för att stanna. Hur gott jag tyckte det var och jag minns tiden innan barnen när min man var helt tyst och tryckte i sig säkert åtta stycken innan han blev mätt och kunder prata. Det var taco-kit, färdig salsa, tacoskal, isbergsallad, tomat, gurka och köttfärs. Inget fel med det men jag är glad att min smak har utvecklats.

Från att helt växt ifrån tacoträsket till att göra egna från scratch tog ett tag. Tror inte jag åt en taco på åratal tills att de för ett par år sedan fick ett uppsving och det experimenterades vilt i hipsterköken för att få till den bästa tacon där allt skulle vara hemgjort ner till minsta majskorn. Då fick jag tillbaka intresset.

Så jag investerade i en tortillapress och blev förvånad hur lätt det var att göra egna tortillas. Och hur gott det blev sen! Sonen och jag var ett riktigt team då jag rullade bollar och han pressade tortillas medan vi pratade, sippade på ett glas vin och lyssnade på lite jazz.

Men först börjar man med en chili. Jag använder gärna märgpipa utan ben och låter det koka tills det faller sönder i ugnen ett par timmar. Det behövs inte så mycket när du har andra goda tillbehör. Låt den koka i öl så den faller sönder lätt. Förutom ölen använder jag den rökta och torkade jalapenopepparn ”chipotle” som luktar, tobak, torkad frukt och brasa. Älskar den!

Lite mörkt kryddigt socker balsanserar upp så mörkt muscovado- eller farinsocker är passande. När köttet har kokat klart i ugnen drar man i sär det (som när man gör pulled pork) och låter det koka ihop på plattan så vätskan kokar ner så det blir precis lagom för att äta på en tortilla. Sen är det bara att smaka och justera kryddningen.

Det gäller att få en bra balans mellan sälta, sötma, styrka och syra. Recept ger bara en indikation på hur mycket som behövs av smaksättare. Det är alltid upp till dig hur du vill ha det och det kan bero på mycket hur mycket man behöver ha i. Vätskan i köttet, kokkärlet och koktiden bland annat. Så känn dig fram och följ inte recept helt slaviskt utan lita på dina insikter.

Jag gjorde en artikel om lyx-tacos för Allt om mat tidigare i år. Här kommer länkar till några av de recepten:

https://alltommat.se/recept/tacos-med-stekta-pilgrimsmusslor-och-avokadosalsa/

https://alltommat.se/recept/tacos-med-stekt-ankbrost-och-sotpotatiskram/

https://alltommat.se/recept/tostadas-med-sesamstekt-tonfisk-och-mangosalsa/

 

tortillapress

Foto: Liselotte Forslin

En tortillapress kan du köpa på nätet. Det är busenkelt att göra egna tortillabröd och steka i torr panna.

tacos

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på tacos från scratch. Så fantastiskt gott.

Tacos från scratch

Börja med köttet, gör tillbehören under tiden och bröden när chilin börjar bli är klar. Tortillabröden kan värmas i mikron dagen efter. Du kan variera med de olika tillbehören allt efter humör.

Chili

400-500 g märgpipa utan ben

2 torkade chipotlepeppar (blötlagda i 2 dl vatten i 30 min)

1 stor gul lök, grovhackad

5-6 vitlöksklyftor, grovt delade

33 cl mörkt öl (alkholfri eller lättöl funkar fint)

2-3 msk mörkt muscovadosocker (har du farinsocker hemma, ta det)

1 köttbuljongtärning

salt och nymald svartpeppar efter smak

1/2 lime

  • Sätt ugnen på 125 grader.
  • Putsa köttet från hinnor och fett och bryn det hastigt runtom i lite olja.
  • Lägg över det i en gryta som tål ugn, t ex en järngryta och lägg i chipotle med cirka 2 dl av vattnet den legat i, hackad lök och vitlök samt ölen, sockret och buljongtärningen. Låt det få ett uppkok och ställ sedan in det i ugnen cirka 2 timmar tills de faller isär när du petar lite i det med en gaffel.
  • Ta ut grytan och ställ den på spisplattan och dra isär köttet och även chipotlen om den är hel fortfarande. Låt det småkoka utan lock tills så mycket vätska återstår så det bara binder ihop köttet. Smaka av med salt och peppar och mer socker om det behövs. Kläm gärna över lite lime för syra. Håll varmt.
  • Vid servering läggs lite av chilin på ett bröd och toppas med resten av godsakerna.

 

Picklad rödkål

2-3 dl fint skivad rödkål (använd mandolin eller osthyvel)

1/2 dl ättikssprit, 12%

1 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

2 lagerblad

6-8 svartpepparkorn

  • Koka upp ättikssprit, socker, vatten med lagerblad och peppar tills sockret löser sig. Det tar bara någon minut.
  • Lägg i den tunt skivade kålen och låt den kallna i lagen.

 

Pico di gallo

1 burk körsbärstomater, 400 g, avrunna (spar spadet till en tomat- eller köttfärssås till exempel)

1 rödlök, finhackad

1 kruka koriander, hackad

1 lime, saften

1 tsk honung

lite salt

  • Hacka tomaterna.
  • Blanda allt och smaka av med salt.

 

Srirachamajo

1 dl Hellmann’s majonnäs

2-3 msk srirachasås

1 krm salt

  • Blanda allt och smaka av med salt.

 

Tortillabröd

18-20 stycken

8 dl majsmöl för tortillas (finns i specialaffärer)

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

5 dl vatten

2 msk neutral olja

  • Blanda majsmöl, bakpulver och salt.
  • Rör i vattnet, lite i taget samt oljan.
  • Arbeta degen för hand, den ska vara smidig och inte spricka. Tillsätt i så fall lite lite, lite mer vatten.
  • Dela upp den i 18-20 delar och lägg under en fuktig handduk.
  • Rulla till bollar (golfbollsstora) och kläm ihop i en tacopress.
  • Förvara under fuktig handduk medan du steker en och en i torr panna, cirka 1 minut på var sida.
  • Lägg platt dem i en handduk så de håller sig varma.

 

Exempel på annat att servera till

koriander

grovhackad avokado

smulad fetaost

rostad majs

varma svarta bönor

gräddfil

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..