Recept på blixtsnabba bullar

Istället för att lägga ut någon sallad eller annat magert slår jag till med en smaskig kanelbulle. Jag blev bjuden på den här i södra Frankrike i höstas och bestämde mig för att försöka mig på att göra en likadan. Prova mitt recept på blixtsnabba bullar.

bulleligg

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på blixtsnabba bullar.

Det var när jag ordnade min andra matresa till Languedoc som min väninna Inger bjöd oss på den här underbara bullen när vi kom till den lilla byn St Michel de Lanes i höstas. Hon avslöjade att den var bakad med bakpulver och jag häpnade! Jag som alltid tyckt det varit lite fusk att använda bakpulver i jäsbröd. Men jag hade inte förstått bättre helt enkelt för det här var absolut en av de godaste hembakade bullarna jag ätit.

Inger har bott i många delar av världen och är gift med en amerikan så receptet är amerikanskt. Med hjälp av andra amerikanska recept jag hittat har jag skapat mitt eget och det är verkligen gott. Jag gjorde en s k butterkaka i form och en ”tvinnad” längd i en avlång form som jag istället för glasyr strödde pistagemandlar på. Båda är lika goda. Visst blir det lite torra efter en dag men om du gör en längd kan du rosta skivor av den och äta med en klick smör.

Ge det en chans och ha det så bra!

Kram Liselotte

Ronbulle

Foto: Lisleotte Forslin

Här är bullen som min vän Inger bjöd på. Mina blev inte lika snygga tyvärr.

kavel

Foto: Liselotte Forslin

Degen blir mjukt elastisk och är lätt att arbeta.

2bullar

Foto: Liselotte Forlsin

Saftiga och goda är bullarna som du gör blixtsnabbt jämfört med traditionellt bakade bullar.

bullestvinnad

Foto: Liselotte Forslin

Så här fin blir längden som kan rostas när den börjar bli torr.

 

Blixtsnabba kanelbullar

Antingen gör du två butterkakor eller en och en längd. Det blir cirka 24 portioner. Du kan hoppa över dinkeln och bara använda vetemjöl men det blir alltid godare med lite fullkornsdinkel.

ca 24 portioner 

 

1 1/2 dl strösocker

10 dl vetemjöl

3 dl dinkelsikt fullkorn

4 tsk bakpulver

2 tsk salt

5 dl mjölk

50 g smält smör

Fyllning

1 påse, 17 g, ca 5 msk malen kanel

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

1 uppvispat ägg till pensling

Glasyr (gör dubbel sats om du gör två butterkakor)

2 1/2 dl florsocker

2-3 msk mjölk

1/2 krm salt

ev 2 msk hackade pistagemandlar till längden om du gör den

 

 • Sätt ugnen på 200°C.
 • Blanda socker, mjölsorterna, bakpulver och salt i en hushållsassistent eller en bunke.
 • Blanda mjölken med det smälta smöret och häll i och arbeta snabbt ihop till en deg i maskinen eller för hand.
 • Stjälp upp den på ett mjölat underlag och knåda lätt. Behövs det mer mjöl så tillsätt lite mer.
 • Dela degen i två delar och kavla ut till två stora rektangulära plattor och bred på smör och strö på kanel och socker.
 • Rulla ihop från långsidan till två rullar. Skär 12 bitar av varje eller bara av en om du vill göra en längd av den andra hälften.
 • Lägg hälften av bullarna tätt i en bakpappersklädd form (skrynkla ihop bakpappret så formar det sig lättare efter formen).
 • Lägg andra hälften i en annan form. Eller om du väljer att göra en längd så skårar du den lätt en eller två gånger på längden, tvinnar den lite och bökar ner den lite ringlat i en avlång form. Den kan du också klä med papper.
 • Pensla med uppvispat ägg. Om du vill kan du strö på hackade pistagemandlar eller andra mandlar/nötter på längden.
 • Grädda cirka 30-35 minuter. Låt svalna.
 • Vispa ihop ingredienserna till glasyren och häll på butterkakan/kakorna, om du gör två. Självklart kan du ha glasyr på längden om du väljer att göra den. Men då kan du inte rosta den dagen efter om du önskar.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..