Underbara frukost – recept på krispig äppelgranola

Frukosten är den absolut bästa måltiden på dagen tycker jag. Vinterhalvåret är det gröt i alla möjliga skepnader som gäller för mig men så här års känner jag mer för kall fil eller yoghurt, bär och en krispig granola. Testa mitt recept på äppelgranola. Så gott!

Foto: Liselotte Forslin

Finns det något skönare än frukost? Testa mitt recept på krispig äppelgranola.

Jag älskar frukost så mycket så jag skrev en bok om det för ett par år sedan. Good morning – frukost hela dagen/Kakao förlag. Den hittar du här: http://good-morning-frukost-hela-dagen

Även om jag gillar att göra matiga och lagade frukostar till helgen så är en skål kall fil eller yoghurt med bär och hemgjord granola något av det bästa jag vet. Jag experimenterar ofta med olika ingredienser och den här gången blev det en äppelgranola med kanel, kardemumma och hasselnötter. Tricket för att få det riktigt krispigt är att göra en smet som man blandar de torra ingredienserna med och smular ut på en plåt. Jag har också alltid hela havrekärnor i förutom havre- eller andra gryn. Kärnorna ger extra krisp. Finns i välsorterad matbutik.

Jag åker till västkusten och jobbar vidare med kokboken jag påbörjade i Italien. Hoppas jag hinner med och lägga upp något därifrån annars ses vi om en vecka.

Ha det så fint!

Kram Liselotte

Foto: Liselotte Forslin

Börja morgonen väl med min knapriga äppelgranola.

 

Krispig äppelgranola

Kokosolja ger en fin kokossmak men du kan lika gärna ta neutral rapsolja. Inte den kallpressade, den ger för mycket smak.

25-30 portioner

 

5 dl havregryn

3 dl havrekärnor

2 dl kruskakli

1 dl pumpakärnor

2 dl hasselnötter

2 dl hackat torkat äpple

1 dl lättsockrat äppelmos

1 dl kokos- eller rapsolja

1 msk malen kanel

2 tsk mortlade kardemummakärnor

2 krm salt

  • Sätt ugnen på 175 grader, alternativt 150 grader varmluft så kan du rosta båda plåtarna samtidigt.
  • Blanda havregryn- och kärnor, kruskakli och pumpakärnor.
  • Grovhacka hasselnötterna och lägg i dem.
  • Hacka äppelringarna och lägg åt sidan.
  • Vispa ihop äppelmos med kokos- eller rapsolja, kanel, kardemumma och salt.
  • Knåda in blandningen i den torra blandningen och smula ut på två bakpappersklädda plåtar.
  • Rosta i ugnen cirka 20 minuter. Rör om en gång under rostningen.
  • Låt svalna innan du blandar i torkat äpple.

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..