Prova mitt recept på ”steak frites” på kyckling med ”green bean fries”

Jag älskar kyckling och lagar det flera gånger i veckan. Här är  min hälsosamma variant på ”steak frites” där det röda köttet är utbytt mot kyckling och pommes fritesen mot gröna bönor och vaxbönor som steks krispiga i ugnen med pecorino och panko. Prova mitt recept på ”steak frites” på kyckling med ”green bean fries och sardellmajo” i helgen.

Foto: Liselotte Forslin

Recept på knapriga kyckling steaks med krispiga green bean fries och sardellmajo.

Jag älskar verkligen en blodig biff ibland men det är inte ofta jag äter det. Det ska vara riktigt bra kött i så fall. Får jag bestämma blir det oftare kyckling och nu finns det så bra produkter. Kyckling steaks är en av mina favoriter. Det är alltså låret och benet (klubban) som är urbenad och blir då som en stor platt biff. Kycklingköttet på lår och ben är ju lite mörkare, saftigare och på så sätt mycket godare än bröstfilé om du frågar mig. Det tar lite längre tid att tillaga och har lite mer fett men det är bara att skära bort om man är lagd åt det hållet.

Foto: Liselotte Forslin

Servera steaksen med krispiga bönor och fluffig sardellmajonnäs. Gärna på varsin skärbräda som här.

Till kycklingen serverar jag en variant av pommes men lite hälsosammare. OCH godare! Green bean fries. DU MÅSTE BARA PROVA! Så rackarns gott! Använd frysta bönor av bra kvalitet, rulla i mjöl, ägg och en blandning av panko och finriven pecorino. Stek i ugnen cirka 10-12 minuter. De behåller sin krispighet och kan om det mot förmodan blir över värmas upp igen.

Hallå små bönor! Inte visste jag att de vardagliga gröna bönorna som jag äter flera gånger i veckan kunde bli såna här festprissar!

Till bönorna (och kycklingen förstås) serverar jag färdig majonnäs (Hellmann’s, det finns inget alternativ om du köper färdig) smaksatt med riven vitlök, örter och en hackad sardell. Och snälla ni som säger att ni inte gillar sardeller. Ge de små fiskrackarna en chans. Sardeller är en smaksättare som ger fin sälta och umamismak. Jag lovar att du ätit det flera gånger utan att veta det. Det är en krydda som ingår i så mycket. Majonnsäsen blir fantastisk, speciellt om du låter den dra i kylen minst en timme innan. Servera en generös sallad till.

Nu åker jag till södra Italien en vecka för att jobba som matstylist för en ny kokbok (inte min egen). Kommer bli så spännande. Hinner jag så uppdatera jag bloggen i veckan annars så får ni ta del av min resa veckan efter.

Tills dess, ha det så fint.

Kram Liselotte

”Steak frites” på kyckling med ”green bean fries” och sardellmajo.

Prova den här fantastiskt goda rätten i helgen. Ge kycklingen tid, den bör stekas cirka 12-15 minuter för att bli genomstekt.

4 portioner

4 kyckling steaks

4 vitlöksklyftor

3-4 kvistar timjan, oregano eller rosmarin

olivolja till stekning

flingsalt och nymald svartpeppar

Sardellmajonnäs

2 dl högkvalitativ majonnäs, hemgjord eller Hellmann’s

1 liten vitlöksklyfta, riven

1-2 sardellfiléer, hackade

2-3 msk hackade valfria örter, t ex basilika, persilja

1 krm chiliflakes

Green bean fries

300 g gröna bönor och/eller vaxbönor (frysta och tinade)

2 dl vetemjöl

2 1/2 dl panko

2 dl finriven pecorino- eller parmesanost

2 stora ägg

olivolja

salt

 

 • Rör ihop ingredienserna till sardellmajonnäsen.
 • Sätt ugnen på 225 grader.
 • Ta fram två avlånga formar och häll mjölet i ena och blanda panko och riven ost i den andra.
 • Vispa upp äggen i en låg vid skål och ställ den i mitten.
 • Klä en plåt med bakplåtspapper och ringla på lite olja.
 • Rulla först bönorna i mjölet, några i taget, sedan i ägget och sist i pankoblandningen. Skaka av dem lite mellan varje rullning i de olika komponenterna. Det här blir lite kladdigt så var beredd med hushållspapper.
 • Salta lätt med vanligt finkornigt salt som fäster bättre än flingsalt.
 • Lägg ut bönorna i ett lager och stek i mitten av ugnen cirka 12-15 minuter tills de får lite färg.
 • Hetta upp en stor panna med lite olivolja och lägg i kycklingen med skinnsidan ner, två åt gången beroende på pannans storlek. (för många kyler pannan och kycklingen får inte fin jämn färg och krisp)
 • Stek cirka 5 minuter på mellanhög värme så skinnet bli gyllene och krispigt, vänd och stek på andra sidan lika länge. Vänd ett par gånger till så de steks 12-15 minuter totalt på medelvärme. Skär ett snitt i tjockaste delen, när klar vätska sipprar ut är den färdig.
 • Salta och peppra generöst och servera genast med en god sallad, green bean fries och sardellmajo.

 

 

 1. Tack för receptet på dina green bean fries. Sanslöst goda – och blev en favorit både hos mig och mina gäster. Även de som inte gillar gröna bönor!!

  (Jag använde hälften pecorino och parmesanost)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..