Latbak – testa mitt enkla recept på hand pies med äppelkompott

Här kommer ett sportlovstips för baksugna. Jag är som bekant ingen vidare bagare men ibland faller andan på. Då måste det vara enkelt. Och den här gången gjorde jag det extra enkelt och använde färdig pajdeg. Prova mitt recept på hand pies med äppelkompott. Perfekt till sportlovsutflykten.

 

Underbart gott recept på hand pies med äppelkompott. Foto: Liselotte Forslin

Foto: Liselotte Forslin

Underbart gott recept på hand pies med äppelkompott. Foto: Liselotte Forslin

Så smart med paj man kan äta med handen. ”Handpaj” på svenska finns det inget ord som heter med det är ett vedertaget uttryck på engelska. ”Hand pies”, jag gillar verkligen idén. Du kan ta med dig den på utflykt, behöver inga assietter och skedar, bara en servett. På nåt sätt är det godast att äta med händerna så länge som det är fingervänlig mat såklart.

Börja med att koka ihop en äppelkompott. Det gör du på fem minuter. Foto: LIselotte Forslin

Foto: Liselotte Forslin

Börja med att koka ihop en äppelkompott. Det gör du på fem minuter. Foto: Liselotte Forslin

Börja med att koka ihop en äppelkompott. Det är gjort på fem minuter. En kompott är bara frukt eller bär samt socker och kanske en smaksättare. Jag har i det här fallet valt att smaksätta äppelkompotten med kanel och en nypa kryddnejlika. Typiska äppelkryddor som matchar syrligheten i frukten. Men om du är extra lat (eller kalla det smart) går det säkert bra med äppelmos också.

Fyll degrundlarna och vik ihop. Piece of cake! Foto: Liselotte Forslin

Foto: Liselotte Forslin

Fyll degrundlarna på halva delen och vik ihop. Piece of cake! Foto: Liselotte Forslin

Med färdig pajdeg är det busenkelt men självklart kan du göra din egen, det har jag testat förut.

Pajerna smakar gott till kaffe eller te. Foto: Liselotte Forslin

Foto: Liselotte Forslin

Pajerna smakar gott till kaffe eller te. Foto: Liselotte Forslin

Hoppas du tar dig tid att baka de här goda pajerna. Prova även att byta ut äppelkompotten mot någon annan sylt som till exempel blåbärsylt, jordgubbssylt eller vad du har hemma för tillfället. Du kan också göra kompott på andra frukter som plommon, päron, persikor eller vad som är i säsong.

Fyllda med kryddig äppelkompott är de goda varma som kalla. Foto: Liselotte Forslin

Foto: Liselotte Forslin

Fyllda med kryddig äppelkompott är pajerna goda varma som kalla. Foto: Liselotte Forslin

 

Hand pies med äppelkompott

Underbart goda och lättbakade.

6 stycken

 

1 rulle färdig kyld pajdeg, 250 g (för de latsmarta, annars gör egen)

1 uppvispat ägg

florsocker till garnering

2 äpplen, fint tärnade

1/2 dl strösocker

1 tsk malen kanel

1 krm malen kryddnejlika

 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Koka ihop tärnade äpplen, socker och kryddor 2-3 minuter så det bli simmigt och äpplena mjuknar lite.
  • Låt svalna.
  • Rulla ut degen och ta ut 6 rundlar med hjälp av t ex en temugg eller ett större kakmått som mäter cirka 8-10 centimer i diameter.
  • Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
  • Fördela cirka 1 msk äppelkompott på halva delen av rundeln men lämna cirka 1 centimeters kant.
  • Vik den andra deghalvan över och tryck ihop kanterna runt om.
  • Pensla med uppvispat ägg och grädda cirka 12-15 minuter tills de får en gyllene färg.
  • Låt svalna lite innan du pudrar över florsocker med hjälp av en tesil.

 

Ha en fortsatt fin vecka så ses vi snart i ett nytt inlägg.

Kram Liselotte

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..