Lyxfrukost med fluffiga ”ricotta cakes”, blåbärsyoghurt och blodapelsin

Vi äter säkert pannkakor till frukost minst en gång i veckan. Jag gör alltid nya varianter men idag hade jag en burk ricotta-ost över så det fick bli mina ”ricotta cakes” jag gjort förut. Det fanns också en burk matyoghurt i kylen så jag rörde ut lite god blåbärssylt sen i somras och toppade med syrliga björnbär och vinterns goda blodapelsiner.

Recept på fluffiga ricotta cakes med bäryoghurt och blodapelsin. Foto: Liselotte Forslin

Foto: Liselotte Forslin

Recept på fluffiga ricotta cakes med blåbäryoghurt och blodapelsin. Foto: Liselotte Forslin

 

Att blanda ricotta och uppvispade äggvitor i pannkakssmeten gör pannkakorna lätta och mycket luftiga. Så goda så de passar till dessert också beroende på vad du serverar till förstås. På sommaren är jordgubbar och grädde jättegott till. Men nu i sega januari rotar jag i kylen och försöker göra av med så mycket rester som möjligt istället för att köpa nytt. Matyoghurt och ricotta fanns det två burkar av samt sylten sen i somras som aldrig verkar gå åt hemma hos oss. Det är därför jag bara gör ett par burkar varje sommar. De räcker hela året.

Att försiktigt röra ut sylten i yoghurten blir gott och vackert att servera till. Min favoritfrukt nummer ett – blodapelsin får självklart en plats tillsammans med pannkakorna med sin härliga färg och syrlighet. Frysta björnbär finns nästan alltid hos oss så de fick också dekorera tallriken. De är så vackra när de blir frostiga efter en stund.

Ha en härlig frukost!

Kram Liselotte

Så gott att få starta dagen med härliga

Foto: Liselotte Forslin

Så gott att få starta dagen med härliga ”ricotta cakes”. Foto: Liselotte Forslin

ricottacakesovan

Foto: Liselotte Forslin

Lyxfrukost med fluffiga ”ricotta cakes”, blåbärsyoghurt och blodapelsin

Pösiga små plättar med smak av citron som serveras med blåbärsyoghurt och blodapelsin

4 portioner

 

1 burk ricottaost, 250 g

1 dl naturell yoghurt

1 ekologisk citron, rivet skal

½ tsk äkta vaniljpulver

2 ägg

1 ½ dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 krm salt

Blåbärsyoghurt

1 liten burk matyoghurt, 2 dl

2 msk blåbärssylt

Till servering

2 dl frysta björnbär

2 blodapelsiner, skalade och skivade

 

 

  • Vispa ihop ricottaost och yoghurt så det blir helt slätt.
  • Blanda i citronskalet tillsammans med vaniljpulvret.
  • Separera äggulor och vitor. Vispa i äggulorna i smeten.
  • Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och ställ åt sidan.
  • Blanda de torra ingredienserna för sig och rör i smeten.
  • Vänd i de uppvispade äggvitorna och stek små plättar.
  • Vänd i sylten i yoghurten.
  •  Servera plättarna med yoghurten, björnbär och apelsinskivor.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..