Galen i galette

Galette är en fransk fylld pannkaka som är lätt att förväxla med crêpes. Rätten härstammar från Bretagne och görs på bovetemjöl, toppas med salta tillbehör och viks ihop. Crêpes är den söta varianten gjord på vetemjöl och fylld med till exempel smör, socker och rivet citronskal. Jag föredrar galette – galet gott!

Galette med ägg och spenat är fantastiskt gott och inte svårt att göra. Foto: Liselotte Forslin

Foto: Liselotte Forslin

Galette med ägg och spenat är fantastiskt gott och inte svårt att göra. Foto: Liselotte Forslin

Min väninna Inger som bor i en insomnad by i södra Frankrike är fenomenal på att laga mat. Numera blir det mycket franskt och när vi var där och hälsade på hela familjen drog hon sig inte för att gå upp och göra galetter till oss sista dagen vi var där så vi skulle få i oss något innan vi åkte till flygplatsen.

Galetter görs på bovetemjöl. Bovete är till skillnad från vanligt vete inte ett sädesslag utan en ört och är glutenfri. Det har en speciell, liten aning beska i sig men är mycket gott och bra att baka av. Det är också mineralrikt av bland annat tiamin, fosfor och magnesium. Jag kokar gärna gröt av krossat bovete eller boveteflingor.

Men i morse flög jag upp och gräddade galetter till tonårssonen innan hann gick till skolan. Jag gjorde smeten sent igår kväll då den ska vila ett par timmar innan servering.

Man behöver en stor vid och platt pannkakslagg eller låg stekpanna. I Frankrike gräddas galetterna på mycket stora speciella laggar avsedda för galetter. De ska vara tunna så bäst är att lyfta upp pannan när du häller på smeten (som inte får vara för mycket) och vicka runt den så smeten rinner ut och täcker hela pannans botten.

Man ska vända galetten innan man lägger på fyllningen men jag har upptäckt att det går alldeles utmärkt och blir faktiskt bättre om man inte gör det. (galetten blir mindre torr då) Man bara väntar tills ovansidan är torr, det tar bara någon minut, sen lägger man på fyllningen och viker upp kanterna.

Den klassiska fyllningen är att knäcka ett ägg i mitten och låta det bli lite fast. Lite rökt skinka, spenat eller liknande är gott på. Jag körde bara ägg och spenat. Man kan strö på lite lagrad ost (gärna comté) också innan man viker ihop den.

Tips!

En del gör smeten med bara vatten, det har jag inte testat men det går säkert bra. Det viktigaste är att smeten inte är för tjock, då hinner den inte rinna ut över hela pannan utan stelnar och blir en tjock pannkaka istället. Späd med lite vatten om den blir för tjock.

Som små frukostpaket är galetterna med klassisk fyllning av ägg. Foto: Liselotte Forslin

Foto: Liselotte Forslin

Som små frukostpaket är galetterna med klassisk fyllning av ägg. Foto: Liselotte Forslin

 

Franska galetter

En låg panna utan kanter är bäst till galetter. De ska vara riktigt tunna och gjorda av bovetemjöl. Var beredd att stå vid spisen ett tag. Man får göra en åt gången så be dina gäster tålmodigt vänta vid bordet och räkna inte med att kunna sitta med och äta förens efteråt.

8-10 galetter

 

3 1/2 dl bovetemjöl

2 dl lättfil eller lättyoghurt

2 1/2 dl vatten

2 ägg

2 krm salt

1 msk smält smör

lite smör eller olja till stekning

Till servering

8-10 ägg

100 g babyspenat och ev rucola

100 g strimlad rökt skinka eller kalkon

chiliflakes, flingsalt och nymald svartpeppar

 

  • Blanda mjöl med filen eller yoghurten.
  • Rör i vattnet, lite i taget.
  • Knäck i ägg, tillsätt salt och vispa till en klumpfri smet.
  • Låt smeten vila i kyl minst 2 timmar eller över natten.
  • Smält 1 msk smör i galettepannan och häll i smeten.
  • Grädda tunna galetter, en åt gången cirka 1 minut på svag medelvärme.
  • Knäck försiktigt på ägget och peta försiktigt hål på gulan. Vänta 1-2 minuter tills ägget stelnat lite. De ska fortfarande vara krämigt och lite rinnigt. Sänk gärna värmen.
  • Strö på spenat och eventuellt skinka eller kalkon runtom ägget och gärna lite riven ost. Salta och peppra. Gillar du chiliflakes så kan du strö på en gnutta.
  • Vik upp kanterna lite över ägget, det ska fortfarande synas så galetten ska inte vara helt stängd. Servera och gör nästa galette.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..