Testa tempeh – god och mättande proteinkälla

Tempeh är liksom tofu en sojaprodukt. Jag är inte vegetarian men byter gärna ut kött mot vegetabiliska alternativ utan att göra så stor grej av det. Jag ”är” ingenting, jag ”är” inte ”gluten”, jag ”är” inte ”laktos” och jag ”är” inte vegetarian. Jag är bara en medveten konsument som äter bra mat vald med omsorg. Basta.

Men. Jag tycker vi alla måste ta ansvar för miljön och göra det lilla vi kan. Till exempel dra ner på köttkonsumtionen. Därför har jag medvetet dragit ner rejält och min familj hänger på och det går riktigt bra. Som alternativ finns många bra vegetabiliska proteinkällor. Jag brukar köpa tofu och steka. Det smakar inte så mycket men går utmärkt att smaksätta.

Nu har jag upptäckt tempeh. Vad är då skillnaden på tempeh och tofu?

Tempeh

Tempeh kommer från Indonesien. Där görs den av fermenterade sojabönor som hålls ihop av ett slags mögelsvampmycel. Det går att göra tempeh på andra baljväxter också och näringsinnehåller varierar beroende på vad det är gjort av. Tempeh är lite mer ”papp-aktigare” i konsistensen, har tydliga bönor i strukturen och en nötig smak. Passar bra satt steka, ugnsbaka, ha i grytor eller fritera. Smaksätt och marinera gärna.

Tofu

Tofu kommer från Japan eller Kina. Det är gjort av blötlagda och malda sojabönor där ett koagulerande medel har tillsatts. Det finns olika konsistenser på tofu, hård brukar kallas bomullstofu och mjuk silkestofu. Används som tempeh. Är helt neutral i smaken och lite svampig och len i konsistensen.

När jag var i Peking hade vi en matguide en hel dag som guidade oss genom olika matställen. Det var spännande. Mest spännande var det när guiden köpte en burk fermenterad mintgrön slemmig tofu som hon tog in i en restaurang och beställde lite bröd till. Där öppnade hon burken helt ogenerat och vi fick smaka tofun på bröd. Det stank precis som surströmming och smakade likadant. Tur att jag älskar surströmming, umamislav som jag är.

Det är bra att ha ett par paket tofu eller tempeh i kylen att ta fram för ett snabbmål. Jag brukar steka det i skivor och stänka på soja mot slutet och toppa med färdigrostade sesamfrön. Sen äter jag det med massor med tillagade grönsaker och kimchi. Kimchi är koreansk mjölksyrad kål med rejält med chili och ingefära. Den här gången blandade jag kimchin i keson. Mycket gott.

Kimchi, färdigrostade sesamfrön och tempeh. Best friends.

Kimchi, färdigrostade sesamfrön och tempeh. Best friends.

Min bästa snabblunch.

Min bästa snabblunch – sojastekt tempeh eller tofu, stekt avokado, edamamebönor, lättstekt spenat, råstekt pumpa och kimchi-keso. Du tar vilka grönsaker du har hemma och steker eller rostar.

 

Snabba och hälsosamma lunchen – sojastekt tempeh med stekta grönsaker och kimchi-keso

Prova och stek avokado hastigt i lite olja och att råsteka tunna skivor av pumpa. Alla grönsaker blir så mycket godare om de är tillagade i lite olja.

4 portioner

 

1 paket tempeh, delat i bitar.

lite ljus japansk soja

sesamfrön

1 mogen avokado, klyftad

1 liten bit butternutpumpa, tvättad och tunt skivad

1 paket edamamebönor

200 g babyspenat

1 paket Keso, 250 g

1 dl kimchi + mer till servering

flingsalt och nymald svartpeppar

  • Stek först grönsakerna (utom edamamebönorna) i omgångar så de får fin färg.  Var sort för sig och håll varmt.
  • Tillaga edamamebönorna enligt paketet.
  • Blanda ihop kimchi och keso.
  • Stek tempehn på låg värme ett par minuter på var sida och stänk över lite soja på slutet.
  • Arrangera allt i grupper och strö över lite sesamfrön på fyra tallrikar, salta och peppra lätt och bjud mer kimchi till.

 

Tips!

Jag skär tempehn i trekanter som jag sen delar horisontellt så det går fortare att få dem genomvarma när man steker dem.

  1. Laura skriver:

    Hej, jag har just varit i Indonesien och älskade tempeh, var någonstans kan man köpa det i Stockholm?

    1. Hej! Jag gissar att du kan hitta tempeh i välsorterade matbutiker med brett vegosortiment, Kolla annars Paradiset och Goodstore eller annan ekologisk butik. Kanske den finns på vissa asiatiska affärer också. Det finns stor en nära Hötorget, kommer varken ihåg namnet på butiken eller gatan. Men om du är står med näsan mot ingången till Granit så ska du gå gatan till vänster om Granit rakt ner så ligger den på vänster sida. Gatan är alltså liten men parallell med Sveavägen. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..