Börja dagen med på bästa sätt – recept på bakad äppelgröt

Jag älskar frukost och lägger gärna en extra stund på att göra den god och stadig så man klarar sig till lunch. För är det nån gång jag är hungrig så är det på förmiddagen.

Förra hösten gav jag ut en kokbok som heter Good Morning – frukost hela dagen/Kakao förlag. Där delar jag med mig av härliga frukostrecept som faktiskt funkar hela dagen. I den boken har jag ett gott recept på bakad blåbärsgröt som jag igår ändrade lite i så det blev en helt fantastisk äppelgröt istället. Perfekt start på dagen när vi skulle ut på landet och stänga inför vintern. Våra arma små odlingar grävde vi upp, stugan är stängd och nu är det bara att vänta tills nästa vår.

Det är urenkelt att baka gröt. Du bara blandar havregryn, mjölk och ägg och smaksätter med vad du vill till exempel bär eller skivad frukt. Och så en kontrast av ett knaprigt täcke, exempelvis nötter, frön eller kokos eller en blandning av allt det beroende på vad du har hemma. Smaksätt gärna gröten med kryddor. Jag har alltid vaniljpulver hemma så jag hade i en nypa samt lite ”pumpkin spice” som är en amerikansk kryddblandning som är ungefär som pepparkakskrydda, alltså kanel, kryddnejlika, ingefära. Men enbart kanel är också gott eller kardemumma.

Jag föredrar osötad havredryck till men mjölk är också gott. Och så några droppar honung eller lönnsirap om du vill.

Prova den här gröten, den tar en knapp halvtimme i ugnen och jag lovar att du blir mätt och glad!

Glad söndag och ha en fin vecka!

Liselotte

Baka gröten och smaksätt med äpple, mustiga kryddor och knapriga nötter och frön.

Baka gröten och smaksätt med äpple, mustiga kryddor och knapriga nötter och frön.

Bakad äppelgröt

Smartaste frukosten. Du får både ägg, havregryn, frukt och nötter i en och samma rätt.

4 portioner

 

3 dl havregryn, ekologiska

5 dl mjölk eller annat mjölkalternativ som t ex havredryck

2 ägg

1 krm salt

1 krm äkta vaniljpulver

1 tsk + ½ tsk pepparkakskryddor

2-3 dadlar

1 stort äpple

Topping och servering

1 dl blandade nötter frön och kokosflagor efter smak

havredryck eller mjölk

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop havregrynen med vätskan, äggen och resten av ingredienserna utom äpplena samt ½ tsk pepparkakskrydda i en skål.
  3. Häll det i en smord medelstor ugnsform.
  4. Pilla ur kärnorna ur dadlarna och klipp eller riv dadlarna i bitar och lägg i smeten.
  5. Skär äpplena i klyftor och lägg på. Pudra över resten av pepparkakskryddan.
  6. Strö på nötter, frön och kokos.
  7. Baka mitt i ugnen cirka 25-30 minuter.
  8. Servera med havredryck, mjölk eller annat mjölkalternativ och lite honung eller lönnsirap till den som vill.

 

 

  1. Petra skriver:

    Ska den ätas varm?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..