Blandade uppdrag och härlig bloggträff

Hoppla vilken arbetsvecka! Den började redan förra helgen för mig. Jag var alldeles vimmelkantig av planering. Jobbigt men väldigt, väldigt kul. Här delar jag med mig lite av mitt jobb som professionell matstylist.

På fem arbetsdagar har jag haft fyra plåtningar. En redaktionell och fyra reklamplåtningar. Lite väl mycket för en vecka men attans roligt. Den redaktionella var till en mattidning och bestod av sex recept som jag komponerat, bilder och ett omslag. Det är rätt mycket och jag måste börja laga mat redan på helgen för att hinna med. Man kan nämligen inte laga allt på själva plåtningsdagen för då får fotografen inte göra annat än vänta. Som tur var hade jag assistent annars hade vi inte hunnit med.

De redaktionella plåtningarna gör jag oftast i min studio tillsammans med min ”studio mate” fotograf Ulrika Ekblom. Vi har delat studio i 10 år och behöver knappt säga något till varandra när vi plåtar. Vi tänker likadant, till exempel ”nu måste jag flytta gaffeln tre millimeter till vänster annars går den in i bordslinjen precis”. Svårt att förstå millimeterprecisionen men det är de små detaljerna som gör det i en bildkomposition. Annars är det något som ”känns” fel när man tittar på bilden.

Man eftersträvar kontraster i mat, rekvisita som porslin, tyg och underlag. Vill oftast inte ha för många parallella linjer och man vill gärna bryta linjer och kanter. Lite spill och kontrollerat kladd sätter ofta känslan av mänsklig närvaro.

Administration är en stor del av mitt jobb. Det är inte bara det kreativa som jag jobbar med. Innan uppdragen ska det kanske vara möten, flera telefon- och e-mejl-avstämningar med min agent och kund. Min agent är Söderberg agentur som förser mig med mycket jobb. Toppen tycker jag.

Om jag lagar mat så måste jag komma på recept och det gör jag ofta genom att rota i min stora receptbank och skapa nya recept av gamla. Inspirationen får jag från resor, mattidningar, krogbesök, naturen, människor och på nätet förstås. Jag jobbar mycket med Pinterest. Sen skriver jag recept, handlar, lagar och stylar förstås.

Jag införskaffar rekvisita, fotar av och skickar till kund för godkännande. Allt enligt en mood board som jag fått skickat till mig. I min studio har jag ett stort rekvisitaförråd men måste alltid fixa mer till plåtningarna. Sen måste det planeras och bokas bud till alla olika jobben och även se till att allt returneras.

Oftast skissar jag bilderna för mig själv innan plåtning för jag tycker det är enklast att göra mig en bild i huvudet på det sättet. Då är jag glad att jag har ett förflutet som illustratör.

Skisser, inspiration och planering inför en tuff arbetsvecka som började med ett uppdrag för Mästerkocken.

Skisser, inspiration och planering inför en tuff arbetsvecka som började med ett uppdrag för Mästerkocken.

Det första av mina uppdrag den här veckan var lite speciellt. Det är andra året jag gör det, kampanjbilder till Mästerkocken. Roligt att träffa juryn, men lite nervöst att låta dem smaka min mat som bara var ”foto-mat” som tur var. Det förstod de som väl var, även om jag fick lite gliringar.

Fantastiskt roligt stylingjobb för ett tjusigt italienskt spismärke. Min tårta gjorde succé.

Fantastiskt roligt stylingjobb för ett tjusigt italienskt spismärke. Min tårta gjorde succé.

Det andra jobbet jag gjorde var med italienska spisar av lyxigare slag. Vill ha! Mitt uppdrag var att göra en snygg tårta, ordna fram rekvisita enligt reklambyråns önskemål, styla och tillsammans med fotograf och art directorn se till att bilderna blev enligt den känslan som de ville ha fram.

Med fingrarna i maten! Styling av kyckling hos fotograf Mattias Södermark. Känslan i bilderna skulle vara monokrom. Alltså färgerna skulle gå i lite lika toner så maten skulle komma fram ordentligt.

Med fingrarna i maten! Styling av kyckling hos fotograf Mattias Södermark. Känslan i bilderna skulle vara monokrom. Alltså färgerna skulle gå i lite lika toner så maten skulle komma fram ordentligt.

Det tredje uppdraget var för ett kycklingföretag och det har jag jobbat med länge. Duktiga fotografen Mattias Södermark är alltid inspirerande att arbeta med. Vi har lika tänk när det gäller styling och rekvisita och han är så proffsig. Man blir alltid väl omhändertagen av byrån som ser till att man får fin frukost, lunch och fika så man håller sig på benen hela dagen. Det är oftast en duktig kock med och jag lägger upp maten på den rekvisita jag tagit med och ser till att bilden blir så aptitlig som möjligt samt att man sätter den rätta känslan som överensstämmer med företaget.

Styling-kit är något jag alltid har med mig. Här är mina bästa verktyg för knepiga situationer.

Styling-kit är något jag alltid har med mig. Här är mina bästa verktyg för knepiga situationer.

Jag har alltid med mig mitt styling-kit till plåtningar. Alltså min verktygslåda med hopplockade verktyg jag tycker jag behöver. I den finns bland annat:

• tandläkarpincetter – till finlir (mitt allra viktigaste verktyg)

• penslar i olika storlekar – att pensla på olja, steksky, vatten med

• målarspatlar – att skrapa bort något litet som hamnat där det inte ska eller att breda på något pilligt

• tops – att torka bort smått kladd

• små disktrassnibbar – att torka bort kladd som sitter illa till

• olja – att pensla maten blank med

• mineralvatten för ansiktet – att spreja torr mat eller råvaror med

• stor spruta – att suga upp för mycket vätska med

• kemisk ren bensin – att ta bort prislappar med

• silverputs – om man vill blanka upp något bestick men oftast vill man har matta grejor med patina

• nålar – att nåla fast vissa komponenter med, t ex om man ska stapla sillbitar på varandra så de inte glider isär

• tråd, snören, cocktailpinnar, fiskelina m m

Vilkent taco-knyt! Tack alla bloggkollegor på alltommat.se för en härlig kväll!

Vilkent taco-knyt! Tack alla bloggkollegor på alltommat.se för en härlig kväll!

Jag hann också med en fantastiskt rolig kväll på Allt om mats provkök tillsammans med mina bloggkollegor samt Gudrun från Åkesson vin. Vi lagade våra favoriter av taco-tillbehör. Utom jag som kom sent och bara behövde äta. Stackars mig. Kolla vad mycket gott! Olika salsor, creamed corn, refried beans, hemgjorda tortillabröd och friterad avokado. Med goda viner från Åkessson vin.

Happy Friday alla!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..