Go nuts! Superenkelt recept på nötsmör.

”I made a sesame chicken salad for the adults and some peanut butter jelly sandwiches for the kids”, sa min amerikanska kusin när vi kom till huset vi skulle hyra för att spendera några veckor med min familj i Seattle.

Mina barn var fyra och sju år och tittade misstänksamt på mackorna. Ingen av dem åt. Min snälla kusin tyckte det var konstigt, varenda unge älskar ju det, sa hon. Men det är ju ingen tradition i Sverige direkt. Nu däremot kan det hända att de numera tonåriga barnen gör en sån macka. Jordnötssmöret har bytts ut med hemgjort nötsmör gjort på blandade rostade nötter. Min hälsosamme son snor ihop nötsmöret på ett kick. Det tycker jag du också ska göra, det är så superenkelt.

Tricket är att rosta nötterna först, de får en fantastisk djup smak. Det kan du göra i panna på spisen eller i en plåt i ugnen. Men akta, för det bränns fort så lämna inte spisen. Det är en smaksak om du vill tillsätta en gnutta salt eller inte. Jag tycker inte det behövs. Ta de nötter och mandlar du vill, jag brukar ta det jag har hemma, exempelvis hasselnötter, sötmandel och valnötter.

Jag rostar nötterna direkt när jag har köpt dem så har man det färdigt. Varje dag äter jag nötter på något sätt, som godis, på gröten, i salladen eller med frukt och keso som mellanmål.

Glöm inte att förvara nötter och mandlar i kylen eller frysen så håller de längre. Annars härsknar de snabbt på grund av sitt höga fettinnehåll.

Det här kan du använda nötsmör till:

• prova en klick på gröten med bär eller skuren frukt

• lägg en matsked i smoothien innan du mixar

• rostat bröd med nötsmör och skivad banan med en gnutta flingsalt på toppen är överraskande gott

• keso, bär eller frukt och en sked nötsmör blir ett bra mellanmål

Rosta alltid dina nötter vad du än ska ha dem till. Det ger en härlig smak.

Foto: Liselotte Forslin

Rosta alltid dina nötter vad du än ska ha dem till. Det ger en härlig smak.

Nötsmör och plommonmarmelad eller vilken marmelad som helst blir gott på rostat bröd.

Foto: Liselotte Forslin

Nötsmör och plommonmarmelad eller vilken marmelad som helst blir gott på rostat bröd.

Nötsmör

Förvara i en burk med lock i kylen. Smöret håller flera veckor i kylen.

Ca 2 ½ dl

250 g blandade nötter och mandlar

ev lite salt

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Lägg nötter och mandlar på en bakpappersklädd plåt och rosta tills de får lite färg, cirka 10-15 minuter. Eller rosta i panna. Passa så det inte bränns.
  • Kör nötterna i matberedare med kniv tillsammans tills de börjar släppa olja. Det kan ta cirka 10-15 minuter. Det blir lösare ju längre du kör. Smaka av med salt om du vill.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..