Comfort food – mustigt recept på gnocchi med tomatsås och smörstekt salvia

Gnocchi – hur fanken uttalar man det? ”Njocki”, ”gnochi” eller va? ”Njocki” tror jag på. Vi säger det. Gott är det i alla fall och mycket enkelt att göra själv.

En gång åkte jag och min matintresserade bror till Florens och gick på matlagningskurs hos Judy Witts Francini som jag hade lärt känna på en matkonferens i USA. Judy har bott i Italien i många år och driver matlagningskurser där under namnet Divina Cusina. Jag kan verkligen rekommendera att gå någon av hennes kurser. Vi började varje dag med att shoppa på den stora matmarknaden i staden för att sedan laga fem, sex rätter och trycka i oss. Sedan gick Jonas och jag hem och taktiksov ett par timmar för att smälta maten och hinna blir hungriga igen till kvällen. Vi ville inte missa någon av stadens alla bra restauranger. Och så gick vi ut och tryckte i oss en middag till utan problem. Tur att man inte har anlag för övervikt.

En av rätterna vi lärde oss var att laga hemlagad gnocchi – potatispasta i form av små kuddar. Judy tog oss till en köksaffär och vi köpte alla ett litet träverktyg som vi var övertygade om att vi inte skulle kunna leva utan. Nu har det säkert gått nästan tio år och jag använde den för första gången här om dagen då jag skulle göra gnocchi för en tidning. Det går absolut lika bra med en vanlig gaffel eller inget verktyg alls.

Om man tänker efter så har de flesta länder någon form av potatis/mjöl-rätt som man har lagat ihop för att mätta många magar i fattiga tider eller drygat ut maten med. I Sverige har vi kroppkakor eller pitepalt men även så kallad ”klimp” som man la i soppa för att det skulle mätta.

Du kan servera gnocchin som här med en enkel tomatsås och som pricken över i:et – smörstekt salvia. Halleluja! Men prova också att göra en lätt ostsås med pecorino och vitt vin och lägg i några nävar spenat, eller bara med brynt smör, rostade hasselnötter och riven parmesan. Ja, det var bara några förslag, det går att variera i oändlighet.

Potatis, ägg och mjöl. Av tre enkla ingrediensers blir det härlig gnocchi.

Foto: Liselotte Forslin

Potatis, ägg och mjöl. Av tre enkla ingrediensers blir det härlig gnocchi.

Knåda degen smidig och låt den vila en stund i kylen innan du bakar ut den.

Foto: Liselotte Forslin

Knåda degen smidig och låt den vila en stund i kylen innan du bakar ut den.

Gnocchiverktyget jag inte trodde jag skulle kunna leva utan.

Foto: Liselotte Forslin

Gnocchiverktyget jag inte trodde jag skulle kunna leva utan.

Gnocchi med tomatsås, smörstekt salvia, parmesan och pinjekärnor.

Foto: Liselotte Forslin

Gnocchi med tomatsås, smörstekt salvia, parmesan och pinjekärnor.

Gnocchi med tomatsås och smörstekt salvia

Börja göra såsen innan du gör gnocchin. En sardell är alltid toppen i tomatsåsen och ger den ultimata umamismaken utan att det går att definiera varifrån. Den naturella gnocchin utan sås som eventuellt blir över blir ännu godare uppstekt i lite smör dagen efter.

4 portioner

Gnocchi

600 g mjölig potatis

3 dl vetemjöl

1 ägg

½ tsk salt

Till servering

Tomatsås, smörstekt salvia, rostade pinjekärnor, riven parmesan

  • Skala och koka potatisen. Låt den rinna av helt.
  • Pressa den i potatispress eller mosa den fint med en potatisstöt i en stor bunke.
  • Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta in tillsammans med ägget och saltet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den vila i plast i kylen 30 minuter.
  • Dela degen i bitar som du rullar till långa ”korvar” cirka 2 centimeter tjocka.
  • Skär små bitar, cirka 3 centimeter långa. Tryck till lite lätt med en gaffel för ett randigt mönster.
  • Koka upp en stor gryta med lätt saltat vatten.
  • Lägg i gnocchin och låt den koka cirka 5 minuter tills den flyter upp. Häll av genom durkslag.
  • Vänd ner gnocchin i tomatsåsen och servera med smörstekt salvia på toppen, pinjekärnor och riven parmesan. Låt pepparkvarnen gå runt och bjud även lite flingsalt till.

Grundrecept tomatsås

1 gul lök, hackad

3 vitlöksklyftor, hackade

1 sardellfilé, hackad

3 msk olivolja

2 msk tomatpuré

1 burk körsbärstomater, alt krossade tomater, 400 g

½ burk vatten

1 msk hackad salvia

salt, nymald svartpeppar, ev socker

  • Fräs lök, vitlök och sardell i olja utan att det tar färg.
  • Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning en minut.
  • Häll i tomaterna och krossa dem med en sked. Tillsätt salvian och vattnet.
  • Låt det koka ihop på svag värme utan lock till en tjock sås ca 15 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar och eventuellt en nypa socker.

Smörstekt salvia

1/2 kruka salvia

100 g smör

  • Bryn smöret lätt men se till att det inte blir bränt.
  • Lägg i salviabladen och låt de snabbt blir krispiga.
  • Ta upp dem och lägg på ett hushållspapper för att rinna av.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..