Helgens godaste recept på anksallad med rostad marinerad pumpa med asiatiska smaker

Jag älskar fågel. Äter mycket kyckling, minst en gång i veckan. Men får jag anka blir jag extra lycklig. Här får du mitt bästa recept på anksallad med rostad marinerad pumpa med asiatiska smaker.

Ankbröst brukar vara skapligt lätt att hitta fryst men det är ju låren man vill åt. Som tur är brukar min bästa affär ibland ha anklår från Hagby gård som är en bra uppfödare av diverse fågel.  Men till den här rätten kan du lika gärna ha kycklinglår eller kalkon. Det är kombon av den söta pumpan och den söt-salt-syrliga marinaden med mynta och koriander som är det viktigaste.

Min man Lars är som jag en riktig ”foodie” och mycket duktig på att laga mat. En gång för längesedan var jag, Lars och Jonas – min duktiga art director till bror i Provence en vecka för att producera en kokbok. Lars kom ner ett par dagar och åt i princip bara småfågel och anka medan min bror bara åt kanin. Vi kallade dem Monsieur Canard och Monsieur Lapin. Ni anar vem som kallades vad. Monsieur Canard hävdade att det var en hämnd mot alla fåglar som bajsade på hans bil. Vad Monsieur Lapin hade för hämnd mot kaniner vill jag inte veta.

Anka har vi fortsatt äta och speciellt när vi är i vårt andra favoritland Frankrike. Men vi lagar även anka hemma och den här rätten skapade jag förra hösten. Jag älskar ju pumpa och jag älskar att marinera rostade grönsaker när de fortfarande är varma så den här rätten är en riktig favorit. Servera den som den är med ett gott bröd eller kanske ris eller andra gryn.

Anksallad med rostad pumpa i en gudomlig dressing och massor av koriander och mynta.

Foto: Liselotte Forslin

Anksallad med rostad pumpa i en gudomlig dressing och massor av koriander och mynta.

Anksallad med rostad marinerad pumpa med asiatiska smaker

Prova den här smakrika ljumma salladen. Använd kycklinglår om du inte får tag på anklår.

4 portioner

3-4 anklår

olivolja till stekning

flingsalt och nymald svartpeppar

Pumpasallad

1 mindre buttenutpumpa

Dressing

2 lime, saft och rivet skal (helst ekologiska, om de är små, ta några fler)

1 chili, delad, urkärnad och hackad

3 salladslökar, fint strimlade

1/2 dl fisksås

4 msk sesamolja

1/2 dl olivolja

2 tsk flytande honung

1 kruka koriander, riven i bitar

1 kruka mynta, riven i bitar

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Stek anklåren hastigt runtom så de får lite färg. Salta och peppra väl.
  • Låt de gå klart i ugnen cirka 35 minuter tills de är genomstekta. Låt svalna.
  • Höj ugnsvärmen till 225 grader.
  • Dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna. Om du vill kan du spara dem och rosta dem i torr panna och garnera salladen med sedan.
  • Skär pumpan i tjocka skivor eller grova bitar och lägg i ett lager på en bakpappersklädd plåt. Salta och peppra.
  • Ringla över lite olja och rosta cirka 25 minuter tills den får lite färg.
  • Vispa ihop alla ingredienser till dressingen men spar lite av örterna till dekoration.
  • Riv loss anköttet från benen och lägg i en vid stor form
  • Lägg i den rostade pumpan och häll på dressingen och blanda om. Låt salladen stå cirka 20 minuter innan servering. Garnera med resterande örter och eventuellt rostade pumpafrön.
  • Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Bjud mer fisksås om det behövs.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..