Härligt recept på höstpizza med grönkål, betor och labnehkräm

Inte för jag tycker att man ska ha dåligt samvete för det man äter. Men om man får välja på pizza från pizzerian runt hörnet och den här med säsongens grönt på så finns det ingen tvekan. Pizza med grönkål och tunt skivade betor som vilar på en botten av labnehkräm toppad med riven parmesan, valnötter, lite honung och gula russin. Hur gott låter inte det?

Jag älskar alla sorters kål. De senaste åren har vi bombarderats av grönkål men jag ledsnar inte. Svartkål, purpurkål och andra vackra kålsorter med mjuka blad är perfekt lätt tillagade i sallad eller som här på pizza. Är bladen späda behöver du bara krama dem med lite olja och havssalt.

Jag gillar ju den libanesiska osten labneh som jag pratat om förut som är gjord på getmjölksyoghurt och som är lätt syrad och med fantastisk fin sälta och en skön krämighet. Säljs i glasburkar i små bollar i olja. Den mixar jag med lite crème fraiche till en kräm och brer på botten istället för tomatsås.

Degen är viktig och jag gör alltid min på samma recept men får ibland laborera lite med mjölmängd beroende på min egen tes om vädret. Är övertygad om att det påverkar deg. Jag tycker det är gott med lite fullkornsdinkel i degen för den nötiga smaken.

Och så tycker jag pizza ska ätas med händerna, klippt i små snibbar och gärna rakt av. Ingen findukning eller annat finlir. I min familj lägger vi upp skuren pizza på en jättelik skärbräda mitt på soffbordet och så sitter vi där och väljer och vrakar bland de olika toppingarna. Jag kan erkänna att jag gillar det enklaste. Som den här grönkålspizzan eller en med tomatsås, kapris och sardeller. Say no more.

pizza2

Höstpizza med grönkål, betor och labnehkräm

Det blir fyra portionspizzor av den här mängden deg. Jag gillar att dra ut degen till lite slarvigt formade avlånga pizzor. Pizzan är även god kall.

4 portioner

Deg:

25 g jäst

2 ½ dl vatten, 37 grader

3 dl fullkornsdinkel

2 ½ dl vetemjöl special

1 tsk salt

2 msk olivolja

Labnehkräm

5 labnehbollar

1 dl lätt crème fraiche eller turkisk yoghurt

1 vitlökklyfta, riven

Dessutom

1 liter strimlad grönkål (mittsträngen borttagen)

1 msk olivolja + 1 nypa fingsalt

4 gul- och polkabetor, skalade

2 dl finriven parmesan

1 dl valnötter

1 dl gula russin

4 msk flytande honung

olivolja

flingsalt och nymald svartpeppar

 

  • Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
  • Häll i mjölsorterna, lite i sänder, salt och olja och knåda för hand ca 10 minuter, i maskin ca 5 minuter.
  • Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter till dubbel storlek.
  • Dela degen i fyra bitar och dra och kavla ut degen till fyra avlånga pizzabottnar som du lägger på plåtar.
  • Mixa labnehosten med crème fraichen eller yoghurten och vitlöken till en kräm och bred den över pizzabottnarna.
  • Krama kålen med oljan och saltet och strö över bottnarna.
  • Skär betorna tunt med mandolin eller osthyvel och lägg på.
  • Salta och peppra lätt och ringla över lite olja.
  • Grädda cirka 20 minuter till de får lite färg.
  • Låt svalna lite, strö på parmesan, valnötter och russin. Ringla över lite honung och klipp i snibbar. Servera.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..