Bot mot höstrusk – recept på hyfsat hälsoamma havrescones

Ja, visst är det trist nu. Gråkallt och eländigt. Men ändå, löven lyser upp och vi frestas till innekvällar med tända ljus. Vad är väl då mer uppiggande än en kopp värmande te med nybakta scones. Här får du ett gott recept på hyfsat hälsosamma havrescones.

Scones tror jag var det första jag fick lära mig på hemkunskapen. Sedan dess har jag gjort otaliga mer utvecklade recept av det enkla bakpulverbrödet. Från möra gräddiga engelska scones till mer hälsosamma som de här med havre i. Jag gillar båda sorter. Ibland passar de mer dekadenta engelska bättre med en klick clotted cream (eller hårt vispad grädde) och marmelad och ibland de här lite grövre. Jag äter dem med färskost och tomatmarmelad jag fick av en kollega som smakar himmelskt. Den är smaksatt med vanilj och kokad på Vikentomater. Vilken lyx! Ska se om jag lyckas lura av henne receptet.

Hyfsat hälsosamma havrescones

Perfekt recept på havrescones till helgfrukosten eller tillsammans med en kopp te på eftermiddagen. 

8 stycken

50 g smör

2 1/2 dl havregryn

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 krm salt

1 dl matyoghurt

mjölk till pensling

Dekoration

lite havregryn

 

 • Sätt ugnen på 225 grader.
 • Skär smöret i små bitar.
 • Blanda de torra ingredienserna i en stor skål och blanda i smöret. Nyp ihop degen med rena händer.
 • Tillsätt yoghurten och arbeta ihop till en deg.
 • Dela degen i 8 bitar och rulla till bollar och platta till lite och lägg på en bakpappersklädd plåt.
 • Pensla med lite mjölk och strö på lite havregryn.
 • Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de får fin färg.
 • Låt svalna lite innan du skär dem mitt itu och äter med lite smör, färskost och marmelad.
Fantastiskt goda havrescones med lite färskost och god tomatmarmelad.

Foto: Liselotte Forslin

Fantastiskt goda havrescones med lite färskost och god tomatmarmelad.

 1. Gülay skriver:

  Hejsan
  Jag håller tummarna att du får tomatmarmelad receptet och att du delar den med dig. Scones är ju så enkelt och gott. Man tackar ju inte nej till lite nyttigare scones.

  1. Ska se om jag kan lirka ur henne det annars hittar jag på ett eget. Men just nu är säsongen nästan slut så det känns som man vill satsa på en annan marmelad just nu. T ex något med päron eller äpplen. Annars kommer ju citrussäsongen snart. Håll ut! Hälsar Liselotte

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..