Rödbetshummus – härligt recept på hälsosamt pålägg

Bara färgen! Mörkt rosa mot grön avokado och så ett ett pocherat eller stekt ägg ovanpå. Man vill bara hugga in och sluka hela toasten i en tugga.

Ni kanske har märkt min passion för rödbetor. Rödbetsgröten jag skrev om för inte så länge sedan väckte nyfikenhet. Nu är det rödbetshummusens tur. Den är toppen att göra och ha en burk i kylen. Den håller 4-5 dagar och är ett bra alternativ till smör. Med vita bönor i får den ett högt fiberinnehåll och du håller dig mätt länge. Har du rödbetshummusen på en rostad grov brödskiva med avokado och ägg är det en bra lunchmacka om du äter en sallad till. Men du kan även använda rödbetshummusen som dipp eller röra till en mezetallrik. Prova att göra pitasnibbar av överblivet pita- eller tortillabröd. Bara att klippa i snibbar och rosta snabbt i ugnen på 200 grader.

I den här hummusen har jag använt rökt vitlök. Det kan du hitta i välsorterade butiker, delikatessaffärer eller saluhallar. Det ger en liten angenäm rökig smak och är mycket mildare än färsk. Det går givetvis utmärkt med vanligt vitlök men minska då mängden till en klyfta.

Rödbetshummus matchar bra med avokado och ägg på en skiva rostat grovt bröd.

Foto: Liselotte Forslin

Rödbetshummus matchar bra med avokado och ägg på en skiva rostat grovt bröd.

Ur min

Ur min ”recept-notebook” jag alltid har i köket där jag skriver ner saker jag kreerar i bland grytorna.

Jag tycker också att det är gott att rosta rödbetor i ugnen med olivolja och flingsalt och försiktigt blanda med andra rostade rotfrukter i en grynsallad med salt fårost. Rödbetor är ju sött så det passar så bra mot något salt.

Rödbetshummus

Vacker färg, god smak och hälsosamt pålägg. En sats räcker till många mackor eller som dipp.

ca 6-8 portioner

2 kokta och kalla rödbetor, skalade

1 förpackning stora vita bönor, sköljda

3 rökta vitlöksklyftor, alt 1 vanlig färsk

1 tsk mald spiskummin

2 msk balsamico

2/3 dl olivolja

flingsalt och nymald svartpeppar efter smak

furikakemix, sesamfrön eller andra frön

  • Lägg allt i en matberedare och mixa slätt.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Förvara i en burk med lock i kylen. Håller 4-5 dagar.
  • Om du vill göra mackan som på bilden rostar du ett grövre bröd, brer på hummus, lägger på avokadoskivor och toppar med ett pocherat eller stekt ägg. Salta och peppra lätt och strö gärna på lite frön, t ex svarta sesamfrön.

Tips på andra goda och hälsosamma pålägg:

  • mosad avokado
  • nötsmör (mixa lätt rostade nötter eller mandlar länge i matberedare till smör)
  • klassisk hummus med kikärtor, sesampasta, kryddor, bladpersilja och citronsaft
  • tapenade av kalamataoliver, sardeller, vitlök och kapris samt olivolja
  • morotshummus på samma sätt som rödbetshummusen, krydda gärna med apelsinskal
  • ärtpesto av gröna kokta ärtor, citronskal, vitlök, mandel och lite ricotta

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..