Picklat är grejen

Picklat har varit trendigt i ett par år nu och det är ju ett så enkel men supergott tillbehör.

Lite picklad rödlök på hamburgaren har väl ingen lyckats undgå, picklade rotfrukter och svamp som tillbehör på krogen och picklad gurka på längden och tvären härjar fritt på nätet just nu. Det finns säkert picklingsproffs men jag gör bara en vanlig 1-2-3-lag och lägger in lite vad som helst. En del saker håller färgen kortare tid och en del längre. Smaken brukar sitta i i alla fall.

Pickla är grejen!

Foto: Liselotte Forslin

Pickla är grejen!

Jag lägger inte så stor vikt vid det, det tar slut i mina burkar i varje fall. Så här års picklar jag gärna rotfrukter och pumpa. Här om dagen picklade jag fina skivor av polkabetor, gulbetor och morot. Det var gott men färgen hade gått ur dagen efter. Så om man ska pickla de fina polka- och gulbetorna får man äta det samma dag. Det går utmärkt om du skivat det tunt. Men vanligtvis tärnar jag grönsaker i små, små tärningar för bästa krisp.

Jag smaksätter lagen på olika sätt. När jag picklar pumpa har jag till exempel kanelstång och stjärnanis samt torkad chili i lagen och när jag picklar rotfrukter och lök kör jag senapsfrön och lagerblad. Till rödlöken svartpepparkorn och lagerblad.

Det är gott att göra flera varianter på tillbehör till exempelvis kött och fisk. Det kan vara en puré på någon rotsak, friterad dito och så picklad förstås. Glömmer aldrig en sådan trio jag fick på restaurang Stationen här i Uppsala. Den duktiga köksmästaren Martin Andersson brukar be mig provsmaka lite experiment han gjort i köket som inte kommit på menyn ännu. Det var en trio på rotselleri. Bakad, picklad och friterad. Den första varianten med brynt smör, créme fraiche och löjrom. Ja, ni hör ju hur sjukt gott det låter. Det picklade lyfte rätten rejält. Det piggar liksom upp med lite syrligt bland det feta och rostade.

Men, hur gör man då? Som sagt, jag är inget picklings-proffs och det där med sylta och safta är för mycket kemi. Jag gör det gärna men gör det enkelt för mig. Så, varsågod. Om du inte kan den enklaste lagen i huvudet, här kommer en klassiskt 1-2-3-lag.

1-2-3-lag

1 del ättikssprit, 12%

2 delar strösocker

3 delar vatten

kryddor efter smak

Låt det koka upp tills sockret löser sig. I med det du vill pickla och låt det kallna i lagen. Häll upp på varma rena burkar. Förvara svalt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..