Recept på härlig höstpasta med pumpa och svartkål

Hade ingen lunch hemma så jag kollade i kylen vad som fanns. Där hittade jag en halv butternut squash och en halvvisset svartkålsstånd. Av det blev det en av mina godaste höstpastarätter.

Har sagt det förut men sen sensommar och hösten är mina favoriter när det kommer till råvaror. Skogen dignar av bär och svamp och i landet finns det fortfarande kvar godsaker. I butikerna finns det pumpa och andra höstgrönsaker om man inte odlar själv. Att gå på matmarknader och köpa lokalodlat slår det mesta. Men idag var det grönsaker som var kvar från någon plåtning som fick bli en enkel men gudagod lunch. Jag gillar att ha mycket grönsaker i min pasta och lite eller ingen sås. Tricket är att spara lite av det stärkelserika pastavattnet och hälla i pastan när den är avrunnen och tillbakalagd i kastrull eller panna, hälla  i en rejäl näve parmesan och låta det klibba ihop lite på svag värme. Jag rör gärna i massor av rostade grönsaker, någon god ost som feta eller i det här fallet labneh* som är en ny favorit. En liten näve nötter eller frön och så till det viktigaste som tar pastan till en högre nivå: en liten nypa chiliflakes.

Hallå härliga höstpasta!

Foto: Liselotte Forslin

Hallå härliga höstpasta!

 

Härlig höstpasta med pumpa och svartkål

Mustig, salt och sött på samma gång. Det går givetvis bra med grönkål också.

4 portioner

 

200 g svartkål

1 medelstor butternut squash eller muscatpumpa

olivolja, balsamico

1 handfull valnötskärnor

100 g parmesan

5 bollar labnehost*

300 g pasta, t ex penne

1 nypa chiliflakes

flingsalt och nymald svartpeppar

 

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Riv av bladen från svartkålen och skär bort mittsträngen och skär bladen i mindre bitar.
  • Dela, kärna ur och tärna pumpan i cirka 2 x 2 centimeter stora bitar. Lägg dem på en plåt med lite olivolja. Strö på en nypa chiliflakes och salta och peppra väl. Rosta cirka 20 minuter.
  • Fräs under tiden kålen på medelvärme i lite olivolja 8-10 minuter tills den mjuknar. Salta och peppra.
  • Rosta valnötterna ett par minuter i torr panna.
  • Riv parmesanosten fint.
  • Koka pastan och låt den rinna av men spar cirka två deciliter av kokvattnet.
  • Blanda pastan, pumpan och kålen i en panna och tillsätt det sparade pastavattnet samt parmesanosten och bitar av labnehosten.
  • Hetta upp och rör om. Smaka av med lite mer salt och peppar, några droppar god olivolja samt några stänk balsamico. Servera genast.

*Labneh är en libanesisk ost som förekommer i många delar av Mellanöstern. Den är gjord av getmjölksyoghurt och är krämig och salt. Säljs i glasburk i form av små bollar i olja. Fantastisk god! Du använder på samma sätt som fetaost. I vanlig mataffär finns den vanligtvis under märket Sevan.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..