Hurra! Kanelbullens dag – mitt bästa recept på kanel- och kardemummasnurror

Jag är inte någon fikatant men om jag nån gång ska fika så tar jag gärna en kanelbulle. Det är något jag verkligen älskar men sällan bakar. 

Men vad tusan, det är ju kanelbullens dag så jag slår till med en sats kanel- och kardemummabullar. Varför välja när båda kryddorna är så goda. Jag är av den åsikten att man behöver inte äta godis och annat sött ofta men de få gånger man gör det ska det vara på riktigt.

Kanel- och kardemummasnurror. Vilken dröm!

Kanel- och kardemummasnurror. Vilken dröm!

Därför är mina bullar väl tilltagna av både smör, socker och massor av kryddor. Det där att snurra dem är något min kära väninna Ullis i Ljusdal har lärt mig. Hon kan säkert göra det i sömnen. Jag är lite fumlig men med hjälp av min kära assistent Malin blev de de här fina bullarna. Gör en sats du med och njut med ett glas mjölk. Jag är övertygad om att man blir snäll av bullar. Vi säger så.

 

Kanel- och kardemummasnurror

Kan det bli godare än både kanel och kardeumma i samma bulle?

Cirka 35 snurror

 

150 g smör

5 dl mjölk, 3%

50 g jäst, för söta degar

1 ½ dl strösocker

1 krm salt

14-15 dl vetemjöl

Fyllning

150 g mjukt smör

1 dl strösocker

3 msk malen kanel

2 msk stötta kardemummakärnor

Till garnering

2 msk strösocker

1 msk stötta kardemummakärnor

2 uppvispade ägg

 

  • Smält smöret i en kastrull.
  • Häll i mjölken och värm till 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke till en hushållsassistent. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills jästen mjuknar. Tillsätt resten av degvätskan och rör tills jästen löser sig helt.
  • Häll i strösocker, salt och nästan allt mjöl (spara lite tills du ska baka ut bullarna) och arbeta degen kraftigt tills den släpper från bunkens kanter.
  • Låt degen jästa övertäckt i cirka 40 minuter.
  • Dela degen i två delar. Kavla ut en del i taget på lätt mjölat bakbord till en rektangulär platta (ca 30 x 40 cm) och bred ut hälften av smöret.
  • Strö på hälften av sockret, kanelen och kardemumman och vik degen dubbelt från långsidan. Gör likadant med nästa del.
  • Skär degen i 2 centimeter långa remsor från kortsida till kortsida.
  • Dra lite lätt i remsorna, tvinna och snurra ihop till knutar som du lägger med ändarna ner på plåtar med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa övertäckta ytterligare i 40 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Blanda socker och kardemumma. Pensla med uppvispat ägg och strö över socker- och kardemummablandningen.
  • Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills bullarna får en vacker färg. Låt svalna på bakgaller.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..