Recept på sashimisallad med lax och avokado samt sojamajonnäs

Det här receptet på laxsallad med sojamajonnäs kan du ställa fram på påskbordet eller bjuda på som lunch. Den ger en frisk vårkänsla med alla grönsaker. Glad påsk på er!

laxsallad

Foto: Felicia Andreasson

Recept på sashimisallad med lax och avokado samt sojamajonnäs

 

Sashimisallad med lax och avokado samt sojamajonnäs

En liten plocksallad som är fantastisk god och vacker. Om du inte hinner eller orkar pickla gurka så är inlagd ingefära på burk (gari, som man får till sushi) en god ersättare.

4 portioner eller 10 småportioner på påskbordet

 

1 liten förpackning, ca 225 g sushilax (ryggbit), skuren i mycket tunna skivor tvärsöver (t ex Salmalax)

2 mogna avokado, i tunna skivor

1 knippe rädisor, i tunna skivor (på bilden även vattenmelonrättika men det är svårt att hitta)

flingsalt och nymald svartpeppar

Till dekoration

½ kruka koriander

ev lite röda shisoskott (röd asiatisk ört)

2 tsk rostade sesamfrön

1 lime, i klyftor

Picklad gurka

½ gurka, fint tärnad

½ dl strösocker

2 msk ättiksprit, 12%

1 dl vatten

Sojamajonnäs

2 dl god majonnäs, hemgjord eller Hellmann’s på burk

1 msk ljus japansk soja

1 liten vitlöksklyfta, skalad och riven

1 msk färskriven alt 1 tsk malen ingefära

 

  • Börja med att koka upp socker, ättikssprit och vatten till den picklade gurkan. Låt det svalna lite och lägg i gurktärningarna. Ställ åt sidan.
  • Rör ihop ingredienserna till sojamajonnäsen.
  • Lägg laxskivor och avokadoskivor vackert på ett stort fat och strö över picklad gurka och sesamfrön. Toppa med korianderblad och gärna shisoskott om du har.
  • Dekorera med limeklyftor och några duttar sojamajonnäs och servera resten till.

 

Fler idéer till påskplock

  • Ägghalvor med rostad paprikabit och sardell
  • Små glas med fint skuren nubbesallad
  • Små smörrebröd med rökt fårfiol och äggröra
  • Västerbottenspaj skuren i små bitar toppad med en liten sked crème fraiche och löjrom
  • Små glas med lemon curd, krossade maränger och Kesella vanilj

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Minnen från Paris – recept på kalvschnitzel med citronsky

En dag för några veckor sedan ringde min vän och uppdragsgivare sen många år tillbaka och frågade om jag ville följa med till Paris ett par dagar. Vad svarar man på det, mitt i grådaskiga mars finns det inte många alternativ, klart jag åkte med. Där åt vi fantastisk mat, och det bästa har jag återskapat. Här får du mitt recept på tunn kalvschnitzel med spenat och citronsky.

1kalvschnitzelligg

Foto: Liselotte Forslin

Recept på tunn kalvschnitzel med spenat och citronsky

Paris om våren är ljuvligt. Jag har varit där många gånger men kan inte staden riktigt. Den här gången var jag med som sällskap så jag bara följde med min väninna som hon tyckte vi skulle gå och det var härligt. Hon älskar ett speciellt litet hotell i St Germain-distriktet alldeles intill Bon Marché och där har hon också sina favoritrestauranger för lunch och middag.

På Bon Marché granskade vi varje vrå av matavdelningen och köpte med oss massa roligt hem. Blanda annat snacks i form av kryddrostade gräshoppor och larver. Mest på skoj, även om det finns ett allvar i att vi måste tänka om på nya proteinkällor och då kommer insekter väl till pass.

Vi tog en morgonpromenad i Luxenburgträdgården och njöt av alla körsbärsblommor och åt senare braklunch på hennes favoritbistro. Jag kände att utnyttjade varje tillfälle att äta så mycket anka jag fick ner på de två dagar vi hade. Rilette, foie gras, rökt ankbröst med mera. Jag älskar anka i alla dess former.

På en liten stökig italiensk restaurang åt vi den goda kalvschnitzeln som du får recept på längre ner. Samma sky som jag gjort många gånger och som verkligen är en hit!

ingela

Foto: Liselotte Forslin

Paris i rosa toner. Här är min vän Ingela med en krämig chokladfondant på braklunch på ett fint bistro. Körsbärsblommen var fantastiska i Luxemburgträdgården.

bageri

Foto: Liselotte Forslin

Det kryllar av fina bagerier i Paris.

Jag hade tänkt gå på loppisar och leta rekvisita till mina bilder men eftersom det var tisdag så var de stora loppisarna stängda. Min måltavla blev då Merci – en livsstilsbutik som jag älskar. Här finns urfina kläder, inredning, köksprylar, möbler, snygga kontorsprylar och ett fantastiskt fint kafé med hyllmeter med bokhyllor. Allt är så rätt – och så dyrt. Men här kan man verkligen hitta fin rekvisita. Eftersom jag älskar bruksartiklar, gärna med lite industri- eller storkökskänsla så köpte jag fina små plåtar i aluminium, aluminiumassietter samt fläckbortagningstvålar i rep. Betstick är de också bra på så de köpte jag också ett gäng av. Så snyggt! Sant kinesiska keramikmuggar. Jag ska köra aluminiumgrejorna i diskmaskinen (som man inte ska göra) för att de ska få riktigt fin patina. Ursnyggt på bild!

props

Foto: Liselotte Forslin

Snygga props från Merci i Paris.

paris

Foto: Liselotte Forslin

Gubbe i keps läser tidningen på uteservering. Mer parisiskt kan det inte bli.

parisfasad

Foto: Liselotte Forslin

Vacker fasad till gammalt kafé.

Allt är vackert i Paris! Dessutom finns så mycket gammalt och vackert kvar. Alla detaljer är så genomarbetade. Se bara de här gamla skyltarna utanför ett kafé i art nouveau-stil. Jag älskar och gå och titta på dörrhandtag, skyltar, fasader, gatlampor och ringklockor. Vilka fina detaljer!

Det var en liten vårkänsla från Paris. Nu till receptet på kalvschnitzeln vi åt. Skyn är faktiskt från min bok Lantlig spis/Kakao förlag. Jag fick inspiration från den numera stängda franska restaurangen Zink på Biblioteksgatan i Stockholm. Där åt jag nämligen den här rätten för cirka 9 år sedan. Så fick jag återuppleva den i Paris igen. Fantastiskt! Det är faktiskt en rätt vi gärna gör på helgen. Om man inte äter rött kött så går det bra med tunna kycklingfiléer. Grilla snabbt eller stek snabbt på hög värme. Det fina är att det behövs inte mer än massor med vitlöksstekt spenat och lite bröd till.

Bon Appétit!

schnitzel

Foto: Liselotte Forslin

Bon appetit! Prova mitt recept på snabbstekt eller grillad kalvschnitzel, massor av vitlöksstekt spenat samt en len citronsky till.

 

Recept på kalvschnitzel med citronsky

Urenkelt recept som jag gärna gör på fredagkvällen när man är lite trött men ändå vill ha något gott.

4 portioner

8 tunna skivor kalvinnanlår (svenskt förstås, inget annat)

400-500 g färsk spenat

4-5 vitlöksklyftor, skivade

olivolja till stekning

2 citroner, i grova klyftor

flingsalt och nymald svartpeppar

Citronsky

1 stor bananschalottenlök, finhackad (gul lök går också bra)

2 msk olivolja

2 dl vitt vin

2 dl kycklingbuljong

1 ekologisk citron, rivet skal och pressad saft

2 msk smör

1 tsk strösocker

salt och nymald svartpeppar

Till servering

Gott bröd, gärna surdegsbaguette

 

  • Börja med citronskyn. Fräs löken i en djup panna i olivolja tills den blir genomskinlig och mjuk utan att den bränns.
  • Häll i vin och buljong, skal och saft från citronen och låt det sjuda utan lock tills två tredjedelar återstår.
  • Vispa i smöret och smaka av med socker, salt och peppar. Håll varmt.
  • Stek spenat och vitlök hastigt bara så det mjuknar.Salta och peppra väl. Ta upp och ställ åt sidan. Håll varmt.
  • Torka ur pannan och hetta upp lite olja och stek citronklyftorna så de får färg på snittytorna. Låt de ligga stilla någon minut på varje sida och rör dem inte så mycket.
  • Stek köttet cirka 1 minut på var sida så det får lite färg. Det får gärna ha en rosa kärna. Salta och peppra väl.
  • Servera köttet på en gång med spenat, citronsky och gärna ett gott bröd till.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på Carrot Cake Waffles – morotskake-våfflor med vaniljhonungs-yoghurt

Tro det eller ej, nu är jag där igen och pillar i morötter. Men det blir ju så mycket godare, saftigare och dessutom lite nyttigare. Har man dessutom i de klassiska kryddorna till morotskaka så smakar våfflorna nytt och ljuvligt. Prova mitt recept på morotskake-våfflor.

vafflorligg

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på morotskake-våfflor med vaniljhonungs-yoghurt.

Våffeldagen hintar att det är vår i luften. Jag gör våfflor till helgfrukost då och då när jag är på humör eller vill vara extra snäll. Mat är kärlek, så är det bara. Inget slår väl de ”mmm”, eller ”åh” som går rakt in i mammahjärtat även om mina barn är i övre tonåren.

Eftersom min matfilosofi är ”add more green” vill jag gärna försöka få in grönsaker i så mycket som möjligt. Rivna morötter är perfekt i allt bakat då de ger en saftig konsistens utan att ge smak. Och alla vet ju att de klassiska morotskake-kryddorna kanel, kryddnejlika och kardemumma går utmärkt ihop med morot. Jag hade en burk ”pumpkin spice” jag köpt i USA men det som kallas ”pepparkakskrydda” är i princip samma blandning. Så använd det eller blanda samma mängder av ovanstående kryddor jag nämnde.

bukett

Jag fick tag på anemoner, syren, eucalyptus och brudslöja i mina favoritfärger – dovt rosa, persika, grågrönt. Vilken vårbukett!

Vaniljhonungs-yoghurt – visst känner man smaken bara av att höra ordet? Det gott med vispgrädde men yoghurt passar bättre till frukostvåfflor tycker jag. Eller när som helst för den delen. Det är den lilla syran jag vill åt som kontrasterar så fint mot den gräddade våfflans brödiga smak och det söta i honungen. Jag använder ofta vaniljpulver, alltså torkade och malda vaniljstänger för det är så enkelt men framför allt att jag gillar idén med att man tar reda på allt, även när man skrapat ur fröna ur stången och gör pulver på den. Dyrt men väl värt pengarna då det behövs så lite.

Jag har nästan helt slutat att köpa flytande honung. Inte för att det är något fel på det, tvärtom, det är ju så enkelt att använda. Att den är rinnande är på grund av att den är producerad i södra Europa där blommorna har en högre fruktsockerhalt som gör att honungen inte kristalliseras så fort i motsats till den från Sverige där blommorna har högre andel druvsocker som gör att den kristalliseras snabbare och blir fast i konsistensen. Det jag vill säga med det är att det är viktigt att stödja svenska biodlare då bina har blivit drastiskt färre på senare år. Utan bin ingen mat.

vafflor

Foto: Liselotte Forslin

blommacloseup

Foto: Liselotte Forslin

Jag vispar upp turkisk yoghurt så den blir mjuk och len i konsistensen och inte så ”tung” och smaksätter den med lite honung och vaniljpulver. Fast honung löses upp i syra eller värme så den smälter fint i den syrliga yoghurten. Jag hade mina favoritbär svarta vinbär hemma men jag skulle även rekommendera klyftor av stekta äpplen pudrade med kanel och med lite honung på som tillbehör.

carrotcakewaffles

Foto: Liselotte Forslin

Som matstylist trodde jag aldrig att jag skulle dekorera med blommor igen och pudra något med florsocker. Men det går trender i allt, även i matstyling. Nu är det hett igen!

 

Recept på Carrot Cake Waffles – morotskake-våfflor med vaniljhonungs-yoghurt

Prova de här godingarna med lätt kryddig smak och med len vaniljhonungs-yoghurt på toppen.

8-10 våfflor

2 dl vetemjöl

2 dl siktat dinkelmjöl

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 tsk pepparkakskrydda (alt lika delar mald kanel, kardemumma, kryddnejlika)

5 dl havremjölk eller vanlig mjölk

1 dl rapsolja (ej kallpressad)

2 ägg

1 stor finriven morot

Vaniljhonungs-yoghurt

3 dl turkisk yoghurt

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 msk honung

Till servering

frysta svarta vinbär eller stekta äppelklyftor kryddade med kanel och lite honung

 

  • Blanda de torra ingredienserna i en stor skål.
  • Vispa i hälften av havremjölken och vispa gradvis i resten.
  • Häll i oljan och knäck i äggen och vispa till en klumpfri smet.
  • Rör i den rivna moroten.
  • Grädda gyllene våfflor.
  • Vispa upp yoghurten för hand så den blir mjuk och len.
  • Vispa i vaniljpulver och honung.
  • Bjud vaniljhonungs-yoghurt och frysta svarta vinbär eller stekta äppelklyftor med kanel och honung till våfflorna.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..