Medelhavssmaker på Novi Beach Club by Pontus Frithiof

Jag besökte nyligen Gotland och fick chans att prova Pontus Frithiofs nya restaurang Novi Beach Club by Pontus Frithiof ett stenkast norr om Visby. Där samsas medelshavssmaker med gotländska i en skön beach club-atmosfär.

pontus

Foto: Liselotte Forslin

Pontus Frithiof imponerar med ytterligare ett lyckat koncept.

novibeachclub

Foto: Liselotte Forslin

Ett stenkast från havet ligger Novi Beach Club by Pontus Frithiof.

beachskylt

Foto: Liselotte Forslin

Precis på stranden vid vattenbrynet, 15-20 minuters promenad norr om Visby ligger Novi Resort. Ett stort resort-hotell med både rum, lägenheter och bungalows. De vita komplexet för mig genast till en lyxig medelhavs-resort men när jag ser de blommande hundlokorna längs strandpromenaden inser jag att jag är cirka 40 minuters flygresa från Stockholm.

Flyger man dessutom med propellerplan som oftast används i den rutten ger den mindre påverkan på miljön än den långa vägen med färjan. Det kändes bra att veta när jag klev på planet som jag från början tyckte kändes lite jobbigt.

Oavsett om du har lyckan att bo på den fina resorten eller inte så är ett besök på beach-cluben ett måste. Pontus Frithiof har valt att jobba med rätter som för tankarna till italienska och franska rivieran men med gotländska råvaror så långt det går. Där njöt jag av isad gazpacho på gotländsk gurka och kajplök, hummer-carbonara, grillad tonfisk och bruschetta med hallon och jordgubbar samt vaniljkräm och mascarponeglass. Ja, ni hör ju, helt galet gott, lagom lyxigt och framför allt enkelt. Precis som jag tänker, har man fina råvaror behöver man inte krångla till det.

interiorbeachclub

Foto: Liselotte Forslin

Grym havsutsikt, bekväm service bäddar för ett lyckat koncept tillsammans med den härliga maten.

strand

Foto: Liselotte Forslin

Stränderna på Gotland är så vackra med all den ljusa kalkstenen.

Jag ställde några frågor till Ponuts medan jag njöt av maten och havsutsikten från restaurangen.

–En ”beach club” inger hopp om härlig mat från havet. Förutom fisk och skaldjur från medelhavet, kommer ni servera någon lokal fisk, som flundror eller pigvar från vattnet runt ön? Något annat lokalt tänk ni vill förmedla?

–Det är såklart ambitionen, men kvaliteten och tillgång går alltid i första hand för oss. Därför kommer sannolikt just fisk komma mindre ofta från vattnet kring ön, säger Pontus. Den isade gazpachon på gotländsk kajplök vittnar om det lokala och jag måste erkänna att jag inte sett en vild kajplök förut. (ser ut som en salladslök ungefär) Det är häftigt att det växer vilt på Gotland. Innan jag åkte hem hann jag däremot in i skogen för att plocka en stor bukett ramslök.

Idén är att göra fräsch, somrig och vällagad mat men i så stor mån som möjligt involvera lokala råvaror och självklart få in lite ”Pontus-lyx” i det hela, såsom till exempel vår ”Hummer Carbonara”. Så nivån kommer alltid vara hög, som en gäst på en Pontus-restaurang förväntar sig, men vi serverar naturligtvis både enklare och mer avancerade rätter, men kvaliteten går alltid i första hand, berättar Pontus.

gazpacho2

Foto: Liselotte Forslin

En läskande gazpacho med öns gurka och vild kajplök toppad med friterad ramslök.

hummercarbonara

Foto: Liselotte Forslin

Här är ett bevis på att enkel mat är godast bara man har bra råvaror.

Rätterna finns alltid i halvportion och till barnen har vi en speciell barnmeny med riktig hemlagad mat, men vi är också stolta att även servera alla våra rätter i mindre portion till minstingarna. Vego finns det alltid på menyn hos oss!

–Hur jobbar ni hållbarhetsmässigt?

–Hållbarheten är en naturlig del av vår vardag. Hur vi väljer råvaror, hur vi hanterar hela råvaran, ursprunget och självklart så komposteras matavfall och vi tänker mycket på helheten. En viktig del är också portionsstorlekar där vi jobbar mycket med hel och halvportioner av många rätter.

–Till slut, vem är den tilltänkta gästen ut som vill äta på Novi Beach Club by Pontus?

–Vi älskar medvetna gäster som uppskattar kvalitet i mat, dryck och serviceväg, som här dessutom får njuta av enastående utsikt och härlig atmosfär.

Strandpromenaden är bedövande vacker och du kan hyra cyklar på resorten om du bor där.

jordgubbar

Foto: Liselotte Forslin

Jordgubbar och hallon på bruschetta med vaniljkräm och mascarponeglass går inte av för hackor.

Beach-cluben öppnar den 28 juni och har öppet från 12.00 hela sommaren. Väl värt ett besök.

Läs mer här.

Den grillade tonfisken som jag tyckte påminner mycket om ”salade nicoise” ville jag gärna ha receptet på så här kommer det.

tonfisk

Foto: Liselotte Forslin

Beach Club Sallad med grillad tonfisk. Sommarsmaker som för tankarna till franska rivieran.

Beach Club Sallad med grillad tonfisk

Underbart varm och matigare variant av ”salade nicoise”. I vår servering har vi bakat ägg på 63 grader i en timme. Då kan man knäcka äggen och servera dem på det sättet. För att göra det krävs en väldigt exakt ugn. Det går självklart bra att ersätta med vanligt kokt, skalat och delat ägg. Börja med tomaterna, vinägretten och grönsakerna slutligen potatispurén. Grilla tonfisken i sista stund.

4 portioner

600 g färsk spansk tonfisk, 4 portionsbitar

olivolja

Kryddblandning för tonfisk

1 del espelettepeppar (en sydfransk torkad och mald chilipepparsort)

2 delar fänkålsfrön

2 delar korianderfrön

1 del flingsalt

 

  • Gnid in tonfisken med lite olivolja.
  • Grilla lätt på bägge sidor (cirka 1 minut/sida) på en väldigt varm grill, så att den fortfarande är fint rosastekt i mitten.
  • Krydda den med kryddblandning enligt nedan efter grillning.

 

Potatiskräm

500 g mjölig potatis

1 lagerblad

1 kvist färsk timjan

1 vitlöksklyfta

2 msk mjölk

2 msk vispgrädde

1 dl crème fraiche

1/2 dl olivolja

1/2 citron, saft och rivet skal

salt och nymald svartpeppar efter smak

 

  • Skala och koka potatis med lagerblad, timjan och vitlök tills den är mjuk.
  • Plocka bort lagerblad och timjan samt passera potatisen eller tryck den i en potatispress.
  • Mät upp övrig smaksättning till krämen under tiden potatisen kokar.
  • Tillsätt övriga ingredienser till den pressade potatisen med hjälp av en visp i den ordningen dem står. Smaka av med salt och peppar.

 

Vinägrett till sallad

1 vitlöksklyfta

 matolja till stekning

1 citron, saft och rivet skal

2 msk vitvinsväger

 1 dl kallpressad rapsolja

salt och nymald svartpeppar efter smak

 

  • Finhacka vitlöksklyftan och bryn den i en panna på medelhög värme i lite matolja till det att den är gyllenbrun.
  • Blanda saft- och finrivet skal från citron, vinäger, vitlök, salt och peppar i bunke. Tillsätt oljan under lätt vispning, smaka av.

 

Övriga tillbehör

 250 g små cocktailtomater

ca 200 g färskpotatis

150 g färska gröna bönor

4 gemsalladshuvuden

4 ägg, lättkokta, skalade och delade

1 knippe gräslök

1 dl kapris

9 sardellfiléer

salt och nymald svartpeppar efter smak

lite strösocker till tomaterna

 

  • Sätt ugnen på 120 grader.
  • Skölj och dela tomaterna, salta och sockra lite lätt på snittytan och lägg dem i en ugnsform. Sätt in tomaterna och sätt en träsked eller liknande så att ångan försvinner ur ugnen och tomaterna torkar till lite lätt i cirka 20 minuter.
  • Sätt på en kastrull med vatten på spisen, salta gott och koka bönorna i ca 3 minuter.
  • Lägg bönorna i ett isvatten. Lyft ur dem när dem kallnat.
  • Finhacka gräslök och dela salladen i klyftor.
  • Skrubba och koka potatisen i ett gott saltat vatten. Dela potatisen vid servering.
  • Servera lite potatiskräm i botten av fyra tallrikar och bygg på med gemsalladen, tomater, kokt potatis, ägg, kapris, sardell och gräslök. Skeda dressing över och placera en grillad tonfiskbit ovanpå. Servera direkt.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på franska madeleinekakor med syren

Vilken underbar tid det är nu. Syrenerna hänger som tunga klasar och doften är bedövande god. Jag plockade fram min madeleinekakeform jag köpte på loppis på franska landsbygden och bakade de här söta kakorna som jag dekorerade med syrenblommor. Varsågod här är mitt recept på madeleinekakor.

madeleinekakorligg

Foto: Liselotte Forslin

Madeleinekakor är superenkla att göra om man har en madeleineform. Det är som en låg muffinsform med snäckformade formar som man lägger en sockerkakssmet i.

Det finns många historier om varför det heter ”madeleinekaka”. Många olika Madeleine verkar vilja ha varit inblandade, men en sak är säker – det är ett franskt bakverk från Lorraine i nordöstra delen av landet. Läs mer om kakans historia på Wikipedia om du vill:

https://en.wikipedia.org/wiki/Madeleine_(cake)

madeleinkakorportion

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på madeleinekakor. Superenkelt om du har en madeleineform.

madeleinekakor

Foto: Liselotte Forslin

En madeleineform hittar du i välsorterad köksbutik eller på nätet. Det är kul att smaksätta dem allt möjligt. Idag tog jag citron som  jag älskar. Jag bakade dem på rapsolja och tog lite fullkornsmjöl i smeten för extra mustighet. Men i originalreceptet ska det vara smält smör. Jag hade inget hemma så det fick bli olja men det funkar utmärkt. Vill du hellre ha smör så använd det. Prova med att smaksätta smeten med kakao, vanilj, kardemumma eller vad du gillar.

Den här gången så gjorde jag en enkel florsockerglasyr och ringlade över och strödde på sköljda syrenblommor som dekoration. Men du kan variera och doppa halva kakorna i smält choklad och strö på hackade nötter eller mandlar av valfri sort, det är också gott eller bara sikta över florsocker.

madeleinekakorcloseup

Foto: Liselotte Forslin

madeleinekakorsidan

Foto: Liselotte Forslin

Madeleinekakor med citron och syren

Du behöver en så kallad madeleineplåt med snäckformade formar till de här mjuka små kakorna. De finns i välsorterade köksbutiker eller nätbutiker.

Ca 24 stycken

 

2 ägg

1 dl strösocker

1 dl rapsolja eller 100 g smält smör

rivet skal från 1 ekologisk citron

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl fullkornsvetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Glasyr

2 dl florsocker

cirka 2 tsk pressad citron

Dekoration

1 dl sköljda och torkade syrenblommor

florsocker

Till formen

2 msk olja eller smält smör

2 msk vetemjöl

 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och poröst.
  • Rör i oljan eller det smälta smöret i äggblandningen.
  • Tillsätt det rivna citronskalet och blanda om.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Vänd ner den torra blandningen och rör försiktigt ihop till en klumpfri smet.
  • Pensla formen med olja eller lite smält smör och pudra lite mjöl över.
  • Klicka ner en dryg matsked av smeten i formarna.
  • Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
  • Rör ihop glasyren tills den blir klumpfri och ringla över. Lägg på blommorna.
  • Pudra kakorna lätt med florsocker innan servering.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En matresa till England – recept på bästa morgongröten

Att spendera några dagar på engelska landsbygden är som att komma in i en saga. Jag har lyckan att ha en fin väninna som bor utanför den historiska staden Bath. Frukostarna på Home Farm är alltid lika goda och hon lagar sin havregrynsgröt med omsorg och kärlek.

porridgecherrybloom

Foto: Liselotte Forslin

Bästa frukosten är Michaelas recept på havregrynsgröt med olika toppingar.

brickwalltext

Foto: Liselotte Forslin

”Det ska vara ”jumbo oats” och havredryck” säger Michaela bestämt. ”Och den ska koka länge på min AGA”.

Gröten till frukost varieras i smaksättningar och toppingar. Hon kokar ”jumbo-oatsen” (stora havregryn) i enbart havredryck och inget vatten samt flingsalt. Den for koka säkert uppåt tio minuter på mycket svag värme.

Ibland lägger hon dit skivad banan och mortlad kardemumma som får sjuda med och serverar med lönnsirap. Det är så gott! Men ofta är gröten naturell och serveras med olika toppingar. Hemgjord granola, bipollen, blåbär och päron samt lite honung går inte av för hackor.

Gröten serveras alltid med havredryck som passar så bra till havregrynsgröten. Jag kan bara hålla med.

Förslag på topping

  • granola, bipollen, frukt, bär
  • kanelstekta äppelklyftor med honung
  • ingefärsstekta päronklyftor med honung
  • jordnötssmör, bananskivor med lite flingsalt på

Michaelas havregrynsgröt

Krämig och god. Låt den koka sakta och späd efter behov.

4 portioner

4 dl ekologiska havregryn

8-10 dl havredryck

1-2 nypor flingsalt

Till servering

Havredryck samt någon av toppingarna ovan

 

  • Blanda gryn, havredryck och salt i en stor kastrull och låt det koka upp.
  • Sänk värmen till lägsta och låt sjuda sakta under omrörning i cirka 5 minuter. Späd med mer havredryck om den blir för torr och fast. Är den för lös låter du den bara sjuda lite längre.
  • Servera med havredryck och någon av toppingarna.

 

michaelahomefarm

Foto: Liselotte Forslin

Fantastiska Michaela i sitt lika fantastiska hus – Home Farm.

homefarm

Foto: Liselotte Forslin

Home Farm. Det stora körsbärsträdet ramar in den vackra trädgården.

AGA-spisen är husets hjärta och det är i köket vi hänger för det mesta när jag hälsar på hos min väninna. Den är ständigt varm och fungerar även som värmekälla i huset. I det kreativa köket med massor med kokböcker och mattidningar skapas det underverk. Michaela är verkligen en duktig hemma-kock och hennes familj och vänner kan känna sig lyckligt lottade när de blir serverade av henne.

Ha en fin vecka. Fortsättning följer om min matresa till England.

Kram Liselotte

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..