Recept på multi-fröiga scones

Lycka är väl att ha en morgon som inte är stressig och slänga ihop några snabba scones till morgonkaffet. De här är mustiga i smaken med både dinkel och havre och toppade med olika frön. Prova mitt recept på multi-fröiga scones.

seedsconesligg

Foto: Liselotte Forslin

Bästa morgonkaffet! Recept på mustiga fröiga scones och ett gäng mattidningar.

Scones är väl ett av det man första man lär sig att baka. Jag har uppdaterat hemkunskapens enkla scones– om du blandar lite mustiga havregryn och fullkornsdinkel blir det genast lite härligare smak och hälsosammare. 

Eftersom jag inte gillar att bli kladdig så jag körde ner allt i matberedaren och plattade ut till två kakor och gräddade. Det går så snabbt så du har nybakta scones på bordet inom 25-30 minuter. Helt i min stil!

obaktascones

Foto: Liselotte Forslin

Har du flera olika fröer hemma är det kul att toppa med olika på varje bit.

Jag roade mig med att rota fram alla frön jag hade i skafferiet. Så toppade jag sconesen med olika frön per bit. Det blev pumpa-, solros- och hampafrön den här gången.

seedscones

Foto: Liselotte Forslin

Det behövs bara en liten klick smör eller inget alls så goda är de här fröiga sconesen.

sconesplat

Foto: Liselotte Forslin

Jag använde pumpa-, solros- och hampafrö.

Recept på multi-fröiga scones

Inom en halvtimme har du en sats nybakta scones på bordet och dessutom lite hälsosammare med både havre, dinkel och olika frön.

4 portioner

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl fullkornsdinkel-mjöl

1 1/4 dl havregryn

2 tsk bakpulver

1 krm salt

1 3/4 dl lättfil

50 g smör

8 tsk frön av samma eller olika sorter, t ex solros, pumpa, hampa, vallmo, sesam

 

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Lägg alla ingredienser utom fröna i en matberedare med kniv och kör till en deg.
  • Dela degen i 2 delar och platta ut till 2 tefats-stora plattor på en bakpappersklädd plåt.
  • Skåra ett lätt kryss i varje platta och strö på frön. Det ser fint ut att ta en sort i på varje bit men du kan självklart strö över hela om du vill.
  • Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
  • Låt svalna på galler cirka 15 minuter innan servering.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Be my Valentine – bakad skrei med örtolja och picklade senapsfrön

På Alla Hjärtans Dag kan det vara kul att laga något extra gott. Det är dessutom hög tid för skrei så varför inte bjuda på en mjäll och fin skrei-torsk med illgrön örtolja och sötsura och knapriga senapsfrön. Avsluta med mitt recept på chokladfondant med havssalt. Och kom ihåg att kramas lite extra idag. 

valentineligg

Foto: Liselotte Forslin

Recept på skrei med örtolja och picklade senapsfrön.

Det här blev jag bjuden på av min man i helgen så jag gissar att morgondagens ”alla hjärtans dag” inte blir så fancy. Eller?

Hur som helst, karln kom hem med en stor skrei-nacke som han minutiöst rensade och fick ut fina stora bitar samt massa småbitar som han gjorde fantastiska fisk-kroketter av. Han la de stora bitarna i saltlake för att få dem fasta och bakade dem sedan på låg värme i ugnen till en innertemperatur av 45 grader.

Jag räddade alla örter som var kvar sen en fotografering och körde ner dem i min fantastiska NutriBullet (jag är inte spronsrad och kan helt klart stå för att det är den bästa mixern) med olivolja, lite honung och salt till en klargrön olja.

Sen picklade jag senapsfrön med rödbeta för den fina färgens skull. Det fick jag inspiration till när jag stylade för begåvade matbloggaren Diadonna före jul. Jättegott och vackert!

valentinetext

Foto: Liselotte Forslin

Duka romantiskt är kul tycker jag. Smulade torra rosor, gamla kort eller fina askar och vackra blommor i smutsiga pasteller blir fin rekvisita.

Istället för sås serverade min man lite brynt smör som vi droppade över tillsammans med örtoljan och serverade med kokt amandine-potatis. Jag hade lite kokta mungbönor i kylen så jag använde dem. Det är också mycket gott. Picklade senapsfrön sätter verkligen guldkant till rätten.

Ett tips är att riva lite pepparrot över vid servering om du har hemma. Det är inte på bilden men det är vansinnigt smarrigt!

Bakad skrei med örtolja och picklade senapsfrön

Skrei-torsken ska vara perfekt tillagad så den precis faller sönder i stora flagor.

4 portioner

 700 g skrei i 4 portionsbitar

nymald svartpeppar

Rimlag

1 ½ msk salt

5 dl vatten

Örtolja

1 kruka persilja, grovt hackad

1/2 kruka timjan, grovt hackad

1 tsk honung

2 dl olivolja

1 krm salt

Brynt smör

150 g smör

Till servering

Kokt amandine-, eller rattiepotatis alt blötlagda och kokta mungbönor eller svarta linser

lättkokt bella verde-broccoli med lite olivolja och flingsalt

picklade senapsfrön (receptet kommer längre ner)

ev riven pepparrot

 

  • Blanda vatten och salt till rimlagen och rör tills saltet löses upp.
  • Lägg i fiskbitarna och ställ in i kylen en timme.
  • Mixa allt till örtoljan i en stark mixer eller matberedare.
  • Sätt ugnen på 150 grader. Klappa fisken torr och lägg den i en smord form och ugnsbaka till en innertemperatur av 45 grader. Den ska vara helt vit inuti och köttet ska börja falla isär i flagor. Peppra med nymald svartpeppar.
  • Bryn smöret tills det doftar nötigt.
  • Servera fisken genast med brynt smör och kokt potatis, mungbönor eller svarta linser samt örtolja, picklade senapsfrön och lättkokt bella verde-broccoli.  
valentinecloseup

Foto: Liselotte Forslin

De picklade senapsfröna är färgade med rödbeta.

pickladesenapsfron

Foto: Liselotte Forslin

Recept på picklade senapsfrön lärde jag mig av matbloggsdrottningen Diandonna.

Picklade senapsfrön

Passar till fisk, kött, hamburgare, kyckling, på matiga mackor, att blanda i en majonnäs med mera. Håller i kylen länge.

1/2 dl ättikssprit, 12%

1 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

1 rå rödbeta, skalad och finriven

2 påsar senapsfrö, 35 gram styck

 

  • Lägg senapsfröna i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Låt de sjuda i 30-40 minuter. Häll av genom en finmaskig sil och skölj i kallt vatten.
  • Koka upp ättikssprit, socker och vatten tills sockret löser sig.
  • Lägg i den rivna rödbetan och låt lagen stå minst en timme.
  • Sila av rödbetan men behåll lagen.
  • Lägg senapsfröna i lagen och låt det stå i rumstemperatur minst en timme för att ta färg. Ju längre desto bättre.

 

chokladfondant

Foto: Liselotte Forslin

Vem kan motstå en krämig chokladfondant med havssalt?

Efter fisk kommer choklad! Det är märkligt, men jag blir alltid så sugen på choklad efter jag ätit fisk. Då gör jag gärna min enkla chokladfondant som ska vara lös i mitten och så strör jag på havssalt. Det är en perfekt dessert eftersom du kan göra klart och fylla formarna i förväg och bara baka av dem några minuter innan servering.

Chokladfondant med havssalt

Min enklaste och klart godaste dessert. Perfekt efter fisk. Bjud gott starkt kaffe till.

4 portioner

 

100 g mörk choklad, max 55% (blockchoklad går fint)

25 g smör

2 ägg

1 dl strösocker

1 tsk havssalt (flingsalt)

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

olja eller smör till formarna

Till servering

havssalt (flingsalt)

 

  • Sätt ugnen på 175 grader. Smöra fyra små portionsformar.
  • Smält smöret i en vid kastrull och bryt i chokladen och rör tills den smälter. Ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker skummigt med elvisp. Blanda det med chokladsmöret.
  • Rör ihop salt, mjöl och bakpulver och vänd i. Fördela smeten i formarna och grädda direkt eller låt de stå framme medan ni äter.
  • Grädda mitt i ugnen, allt från 5-10 minuter beroende på ugn. Fondanterna ska vara rinniga i mitten men ha stelnat på utsidan. Skaka lätt på en form och känn om den känns mjuk i mitten. Det ska den vara.
  • Servera direkt och bjud lite flingsalt att strö på.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Baka mitt recept på citron- och mandelkaka med bönor

Det har den sista tiden blivit väldigt trendigt att använda baljväxter i bakning. Vilket är bra för bröd och kakor blir ju så mycket mer näringsrika än om det enbart var bakade på mjöl. Jag testade och gjorde ett recept på saftig citron- och mandelkaka med bönor med mycket gott resultat.

beancakeligg

Foto: Liselotte Forslin

Recept på citron- och mandelkaka med bönor.

Nyligen kom boken Baka med bönor av duktiga Lina Wallentinsson. Tyvärr har jag den inte men ska absolut köpa den efter det här lyckade försöket. Jag har gjort Black Bean Brownies och kladdkakor med svarta bönor med mycket bra resultat men aldrig använt vita bönor.

Det bästa är att det är bara att köra ner allt i matberedaren och köra till en smet och grädda. Lätt som en plätt! Jag valde att köra ”all in” och hoppade över mjöl helt (som absolut behövs i andra bönbak) och använde dadlar istället för socker. När jag ändå höll på uteslöt jag fett och körde med yoghurt istället. Allt för att testa att göra en mer hälsosam kaka. Nu är det så att jag är av den åsikten att om man väl ska äta en kaka så är det väl bara att göra det och äta en ”riktig”. Men eftersom min profession är att utveckla recept så var jag nyfiken på att testa.

beancake2

Foto: Liselotte Forslin

Saftig och god är bönkakan med mycket smak av citron och mandel.

Bönorna ger ingen smak eller torr konsistens som bönor ibland kan ha. Tvärtom, det blir mycket saftigt och gott. Även om kakan blev lite smulig när jag först testade med tre ägg. Sen testade jag om den med fyra och då blev det bättre.

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig en god citronglasyr av cream cheese, florsocker och rivet citronskal på. Nu gjorde jag inte det den här gången utan det blev mer en ”vardagskaka” som är god till en kopp te.

Testa mitt recept på citron- och mandelkaka med bönor och kommentera gärna vad du tycker.

 

Lite hur jag tänkte stylingen när jag tog bilderna för den som är intresserad

Jag använde en rostig plåt med kant och la den framför ett fönster. Kanten ger en fin skugga upptill och tillför lite rumskänsla.

Rotade bland alla min gamla saker jag fått eller hittat på loppis. Jag ville ha en varm känsla och sakerna ger lite ”historia” och en mysig atmosfär.

Jag lät kakan vara kvar i formen för den rustika känslan.

Jag skärmade av ljuset från vänstra sidan med en mörk skärm. Sen gjorde jag olika exponeringar där jag skuggade ljuset lite från fönstret genom att ställa mig där och fälla ut en del av min långkofta här och där och ta flera bilder.

En bild är på en stol som jag ställde på plåten. Jag gick nära och lät lite av ”golvet” (plåten) synas så det hänger ihop med de andra bilderna. Samma rekvisita finns med men på ett annat sätt.

 

Ha en fin vecka.

Kram Liselotte

beancake1

Foto: Liselotte Forslin

Kakan passar utmärkt till en kopp te.

 

Vit bönkaka med mandel och citron

Saftig och god blir kakan med bönor, citron och mandel sötad med dadlar.

10 portioner

 

1 burk vita bönor (stora eller små) avrunnen vikt ca 240 g

8-10 dadlar

2 krm vaniljpulver

50 g sötmandel

1 dl naturell yoghurt

4 ägg

1 ekologisk citron, pressad saft och rivet skal

2 tsk bakpulver

1 tsk flingsalt

1 msk rapsolja + 2 msk kruskakli till formen (eller ströbröd)

 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och bröa en avlång form (1 1/2 liter) med lite rapsolja och kruskakli.
  • Skölj bönorna och lägg dem i en matberedare.
  • Kärna ur dadlarna och lägg i dem.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och kör till en smet.
  • Häll den i formen och grädda 35-40 minuter tills kakan får vacker färg.
  • Låt den svalna helt i formen innan du skär i den.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..