Baka mitt recept på citron- och mandelkaka med bönor

Det har den sista tiden blivit väldigt trendigt att använda baljväxter i bakning. Vilket är bra för bröd och kakor blir ju så mycket mer näringsrika än om det enbart var bakade på mjöl. Jag testade och gjorde ett recept på saftig citron- och mandelkaka med bönor med mycket gott resultat.

beancakeligg

Foto: Liselotte Forslin

Recept på citron- och mandelkaka med bönor.

Nyligen kom boken Baka med bönor av duktiga Lina Wallentinsson. Tyvärr har jag den inte men ska absolut köpa den efter det här lyckade försöket. Jag har gjort Black Bean Brownies och kladdkakor med svarta bönor med mycket bra resultat men aldrig använt vita bönor.

Det bästa är att det är bara att köra ner allt i matberedaren och köra till en smet och grädda. Lätt som en plätt! Jag valde att köra ”all in” och hoppade över mjöl helt (som absolut behövs i andra bönbak) och använde dadlar istället för socker. När jag ändå höll på uteslöt jag fett och körde med yoghurt istället. Allt för att testa att göra en mer hälsosam kaka. Nu är det så att jag är av den åsikten att om man väl ska äta en kaka så är det väl bara att göra det och äta en ”riktig”. Men eftersom min profession är att utveckla recept så var jag nyfiken på att testa.

beancake2

Foto: Liselotte Forslin

Saftig och god är bönkakan med mycket smak av citron och mandel.

Bönorna ger ingen smak eller torr konsistens som bönor ibland kan ha. Tvärtom, det blir mycket saftigt och gott. Även om kakan blev lite smulig när jag först testade med tre ägg. Sen testade jag om den med fyra och då blev det bättre.

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig en god citronglasyr av cream cheese, florsocker och rivet citronskal på. Nu gjorde jag inte det den här gången utan det blev mer en ”vardagskaka” som är god till en kopp te.

Testa mitt recept på citron- och mandelkaka med bönor och kommentera gärna vad du tycker.

 

Lite hur jag tänkte stylingen när jag tog bilderna för den som är intresserad

Jag använde en rostig plåt med kant och la den framför ett fönster. Kanten ger en fin skugga upptill och tillför lite rumskänsla.

Rotade bland alla min gamla saker jag fått eller hittat på loppis. Jag ville ha en varm känsla och sakerna ger lite ”historia” och en mysig atmosfär.

Jag lät kakan vara kvar i formen för den rustika känslan.

Jag skärmade av ljuset från vänstra sidan med en mörk skärm. Sen gjorde jag olika exponeringar där jag skuggade ljuset lite från fönstret genom att ställa mig där och fälla ut en del av min långkofta här och där och ta flera bilder.

En bild är på en stol som jag ställde på plåten. Jag gick nära och lät lite av ”golvet” (plåten) synas så det hänger ihop med de andra bilderna. Samma rekvisita finns med men på ett annat sätt.

 

Ha en fin vecka.

Kram Liselotte

beancake1

Foto: Liselotte Forslin

Kakan passar utmärkt till en kopp te.

 

Vit bönkaka med mandel och citron

Saftig och god blir kakan med bönor, citron och mandel sötad med dadlar.

10 portioner

 

1 burk vita bönor (stora eller små) avrunnen vikt ca 240 g

8-10 dadlar

2 krm vaniljpulver

50 g sötmandel

1 dl naturell yoghurt

4 ägg

1 ekologisk citron, pressad saft och rivet skal

2 tsk bakpulver

1 tsk flingsalt

1 msk rapsolja + 2 msk kruskakli till formen (eller ströbröd)

 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och bröa en avlång form (1 1/2 liter) med lite rapsolja och kruskakli.
  • Skölj bönorna och lägg dem i en matberedare.
  • Kärna ur dadlarna och lägg i dem.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och kör till en smet.
  • Häll den i formen och grädda 35-40 minuter tills kakan får vacker färg.
  • Låt den svalna helt i formen innan du skär i den.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Slow cooking – perfekt för mitt recept på tacos från scratch

I helgen gjorde vi ett familjeprojekt och lagade mitt recept på tacos från scratch. Märgpipa fick koka långsamt i öl, lök och chipotle tills den föll isär. Tortillapressen dammades av och sonen och jag bakade egna tortillabröd. Maken picklade rödkål och gjorde pico di gallo. Vilken fest!

tacos2

Foto: Liselotte Forslin

Bjud över några vänner på hemgjorda tacos och jag lovar att de blir imponerade.

Tänk att tacos som kom till Sverige på nittiotalet kom för att stanna. Hur gott jag tyckte det var och jag minns tiden innan barnen när min man var helt tyst och tryckte i sig säkert åtta stycken innan han blev mätt och kunder prata. Det var taco-kit, färdig salsa, tacoskal, isbergsallad, tomat, gurka och köttfärs. Inget fel med det men jag är glad att min smak har utvecklats.

Från att helt växt ifrån tacoträsket till att göra egna från scratch tog ett tag. Tror inte jag åt en taco på åratal tills att de för ett par år sedan fick ett uppsving och det experimenterades vilt i hipsterköken för att få till den bästa tacon där allt skulle vara hemgjort ner till minsta majskorn. Då fick jag tillbaka intresset.

Så jag investerade i en tortillapress och blev förvånad hur lätt det var att göra egna tortillas. Och hur gott det blev sen! Sonen och jag var ett riktigt team då jag rullade bollar och han pressade tortillas medan vi pratade, sippade på ett glas vin och lyssnade på lite jazz.

Men först börjar man med en chili. Jag använder gärna märgpipa utan ben och låter det koka tills det faller sönder i ugnen ett par timmar. Det behövs inte så mycket när du har andra goda tillbehör. Låt den koka i öl så den faller sönder lätt. Förutom ölen använder jag den rökta och torkade jalapenopepparn ”chipotle” som luktar, tobak, torkad frukt och brasa. Älskar den!

Lite mörkt kryddigt socker balsanserar upp så mörkt muscovado- eller farinsocker är passande. När köttet har kokat klart i ugnen drar man i sär det (som när man gör pulled pork) och låter det koka ihop på plattan så vätskan kokar ner så det blir precis lagom för att äta på en tortilla. Sen är det bara att smaka och justera kryddningen.

Det gäller att få en bra balans mellan sälta, sötma, styrka och syra. Recept ger bara en indikation på hur mycket som behövs av smaksättare. Det är alltid upp till dig hur du vill ha det och det kan bero på mycket hur mycket man behöver ha i. Vätskan i köttet, kokkärlet och koktiden bland annat. Så känn dig fram och följ inte recept helt slaviskt utan lita på dina insikter.

Jag gjorde en artikel om lyx-tacos för Allt om mat tidigare i år. Här kommer länkar till några av de recepten:

https://alltommat.se/recept/tacos-med-stekta-pilgrimsmusslor-och-avokadosalsa/

https://alltommat.se/recept/tacos-med-stekt-ankbrost-och-sotpotatiskram/

https://alltommat.se/recept/tostadas-med-sesamstekt-tonfisk-och-mangosalsa/

 

tortillapress

Foto: Liselotte Forslin

En tortillapress kan du köpa på nätet. Det är busenkelt att göra egna tortillabröd och steka i torr panna.

tacos

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på tacos från scratch. Så fantastiskt gott.

Tacos från scratch

Börja med köttet, gör tillbehören under tiden och bröden när chilin börjar bli är klar. Tortillabröden kan värmas i mikron dagen efter. Du kan variera med de olika tillbehören allt efter humör.

Chili

400-500 g märgpipa utan ben

2 torkade chipotlepeppar (blötlagda i 2 dl vatten i 30 min)

1 stor gul lök, grovhackad

5-6 vitlöksklyftor, grovt delade

33 cl mörkt öl (alkholfri eller lättöl funkar fint)

2-3 msk mörkt muscovadosocker (har du farinsocker hemma, ta det)

1 köttbuljongtärning

salt och nymald svartpeppar efter smak

1/2 lime

  • Sätt ugnen på 125 grader.
  • Putsa köttet från hinnor och fett och bryn det hastigt runtom i lite olja.
  • Lägg över det i en gryta som tål ugn, t ex en järngryta och lägg i chipotle med cirka 2 dl av vattnet den legat i, hackad lök och vitlök samt ölen, sockret och buljongtärningen. Låt det få ett uppkok och ställ sedan in det i ugnen cirka 2 timmar tills de faller isär när du petar lite i det med en gaffel.
  • Ta ut grytan och ställ den på spisplattan och dra isär köttet och även chipotlen om den är hel fortfarande. Låt det småkoka utan lock tills så mycket vätska återstår så det bara binder ihop köttet. Smaka av med salt och peppar och mer socker om det behövs. Kläm gärna över lite lime för syra. Håll varmt.
  • Vid servering läggs lite av chilin på ett bröd och toppas med resten av godsakerna.

 

Picklad rödkål

2-3 dl fint skivad rödkål (använd mandolin eller osthyvel)

1/2 dl ättikssprit, 12%

1 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

2 lagerblad

6-8 svartpepparkorn

  • Koka upp ättikssprit, socker, vatten med lagerblad och peppar tills sockret löser sig. Det tar bara någon minut.
  • Lägg i den tunt skivade kålen och låt den kallna i lagen.

 

Pico di gallo

1 burk körsbärstomater, 400 g, avrunna (spar spadet till en tomat- eller köttfärssås till exempel)

1 rödlök, finhackad

1 kruka koriander, hackad

1 lime, saften

1 tsk honung

lite salt

  • Hacka tomaterna.
  • Blanda allt och smaka av med salt.

 

Srirachamajo

1 dl Hellmann’s majonnäs

2-3 msk srirachasås

1 krm salt

  • Blanda allt och smaka av med salt.

 

Tortillabröd

18-20 stycken

8 dl majsmöl för tortillas (finns i specialaffärer)

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

5 dl vatten

2 msk neutral olja

  • Blanda majsmöl, bakpulver och salt.
  • Rör i vattnet, lite i taget samt oljan.
  • Arbeta degen för hand, den ska vara smidig och inte spricka. Tillsätt i så fall lite lite, lite mer vatten.
  • Dela upp den i 18-20 delar och lägg under en fuktig handduk.
  • Rulla till bollar (golfbollsstora) och kläm ihop i en tacopress.
  • Förvara under fuktig handduk medan du steker en och en i torr panna, cirka 1 minut på var sida.
  • Lägg platt dem i en handduk så de håller sig varma.

 

Exempel på annat att servera till

koriander

grovhackad avokado

smulad fetaost

rostad majs

varma svarta bönor

gräddfil

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på blixtsnabba bullar

Istället för att lägga ut någon sallad eller annat magert slår jag till med en smaskig kanelbulle. Jag blev bjuden på den här i södra Frankrike i höstas och bestämde mig för att försöka mig på att göra en likadan. Prova mitt recept på blixtsnabba bullar.

bulleligg

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på blixtsnabba bullar.

Det var när jag ordnade min andra matresa till Languedoc som min väninna Inger bjöd oss på den här underbara bullen när vi kom till den lilla byn St Michel de Lanes i höstas. Hon avslöjade att den var bakad med bakpulver och jag häpnade! Jag som alltid tyckt det varit lite fusk att använda bakpulver i jäsbröd. Men jag hade inte förstått bättre helt enkelt för det här var absolut en av de godaste hembakade bullarna jag ätit.

Inger har bott i många delar av världen och är gift med en amerikan så receptet är amerikanskt. Med hjälp av andra amerikanska recept jag hittat har jag skapat mitt eget och det är verkligen gott. Jag gjorde en s k butterkaka i form och en ”tvinnad” längd i en avlång form som jag istället för glasyr strödde pistagemandlar på. Båda är lika goda. Visst blir det lite torra efter en dag men om du gör en längd kan du rosta skivor av den och äta med en klick smör.

Ge det en chans och ha det så bra!

Kram Liselotte

Ronbulle

Foto: Lisleotte Forslin

Här är bullen som min vän Inger bjöd på. Mina blev inte lika snygga tyvärr.

kavel

Foto: Liselotte Forslin

Degen blir mjukt elastisk och är lätt att arbeta.

2bullar

Foto: Liselotte Forlsin

Saftiga och goda är bullarna som du gör blixtsnabbt jämfört med traditionellt bakade bullar.

bullestvinnad

Foto: Liselotte Forslin

Så här fin blir längden som kan rostas när den börjar bli torr.

 

Blixtsnabba kanelbullar

Antingen gör du två butterkakor eller en och en längd. Det blir cirka 24 portioner. Du kan hoppa över dinkeln och bara använda vetemjöl men det blir alltid godare med lite fullkornsdinkel.

ca 24 portioner 

 

1 1/2 dl strösocker

10 dl vetemjöl

3 dl dinkelsikt fullkorn

4 tsk bakpulver

2 tsk salt

5 dl mjölk

50 g smält smör

Fyllning

1 påse, 17 g, ca 5 msk malen kanel

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

1 uppvispat ägg till pensling

Glasyr (gör dubbel sats om du gör två butterkakor)

2 1/2 dl florsocker

2-3 msk mjölk

1/2 krm salt

ev 2 msk hackade pistagemandlar till längden om du gör den

 

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Blanda socker, mjölsorterna, bakpulver och salt i en hushållsassistent eller en bunke.
  • Blanda mjölken med det smälta smöret och häll i och arbeta snabbt ihop till en deg i maskinen eller för hand.
  • Stjälp upp den på ett mjölat underlag och knåda lätt. Behövs det mer mjöl så tillsätt lite mer.
  • Dela degen i två delar och kavla ut till två stora rektangulära plattor och bred på smör och strö på kanel och socker.
  • Rulla ihop från långsidan till två rullar. Skär 12 bitar av varje eller bara av en om du vill göra en längd av den andra hälften.
  • Lägg hälften av bullarna tätt i en bakpappersklädd form (skrynkla ihop bakpappret så formar det sig lättare efter formen).
  • Lägg andra hälften i en annan form. Eller om du väljer att göra en längd så skårar du den lätt en eller två gånger på längden, tvinnar den lite och bökar ner den lite ringlat i en avlång form. Den kan du också klä med papper.
  • Pensla med uppvispat ägg. Om du vill kan du strö på hackade pistagemandlar eller andra mandlar/nötter på längden.
  • Grädda cirka 30-35 minuter. Låt svalna.
  • Vispa ihop ingredienserna till glasyren och häll på butterkakan/kakorna, om du gör två. Självklart kan du ha glasyr på längden om du väljer att göra den. Men då kan du inte rosta den dagen efter om du önskar.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..