Pappardelle med pumpa och ‘nduja

Jag har smakat något jag aldrig smakat förut! ‘nduja – en bredbar salami från Kalabrien med rackarns mycket chili i. Prova mitt recept på pappardelle med pumpa och n’duja så lovar jag att du får upp värmen.

ndujaligg

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på pappardelle med pumpa och ‘nduja.

Det är inte ofta jag blir överraskad när det gäller mat längre. Tyvärr. Så när jag blir det är det så roligt!

Hela familjen åt lunch på Eataly i Stockholm. Deras pizzor är fantastiska så har du inte varit där måste du gå dit och prova. Jag tog en vit pizza med rökt mozzarella och ‘nduja. ‘Nduja är en kalabrisk bredbar salami. Man köper den färsk eller i burk.

Den är gjord av griskött med fett och massor med rostad chili. Ja, ni kan ju tänka er hur gott det smakar. Det smakar faktiskt inte kött utan mer en djup chilismak utan att vara för stark. Och det är ju egentligen en mikroskopisk del kött man har i en hel pastarätt när man tillsätter ett par matskedar.

Jag köpte en burk eftersom jag skulle släpa runt den på Nationalmuseum en hel dag. Har du inte varit där sen de nyöppnade har du något att se fram emot.

Väl hemma gjorde jag den här fantastiska pastan, som vanligt av det jag hittade hemma. En pumpa som borde ha ätits upp för länge sen, lite trött grönkål och spenat och det sista mangoldbladen från vår lilla odling i stugan. Och så massor av parmigiano reggiano på det.

Jag köpte min burk på Eataly men jag gissar att du kan hitta den på italienska delikatessbutiker eller webbshoppar.

www.eataly.se

ndujapasta

Foto: Liselotte Forslin

Värmande och mustig pasta med het ‘nduja och söt pumpa.

ndujaburk

Foto: Liselotte Forslin

‘Nduja. Konstigt namn men man tror det härstammar från det franska namnet ”andoille” som är en annan märklig korv.

 

Pappardelle med pumpa och ‘nduja

Het, mustigt och alldeles underbar höstpasta.

4 portioner

 

200 g pappardelle

1 kg butternutsquash-pumpa

olivolja

3-4 msk ‘nduja

2 dl finriven parmigiano reggiano + mer till servering

200 g gröna blad, t ex grönkål, spenat eller mangold

1 näve lätt rostade valnötskärnor

flingsalt och nymald svartpeppar

 

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Dela pumpan och skrapa ur kärnorna med en matsked.
  • Skala den med en grönsakskalare och tärna den.
  • Lägg tärningarna på en plåt och ringla över en skvätt olivolja och salta och peppra genersöst. Rosta cirka 20 minuter.
  • Koka pastan i den största kastrullen du har. Gärna någon minut kortare än enligt paketet och häll av men spar 2 dl av kokvattnet.
  • Lägg tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt ‘nduja och parmesan och späd med kokvattnet medan du rör så det fördelas jämt.
  • Använder du spenat behöver du inte steka den men grönkål eller mangold behöver repas och stekas lätt. Blanda i ditt val av grönt i pastan och lägg upp allt på ett stort uppläggningsfat.
  • Toppa med valnötter och mer parmesan. Servera genast med ett gott glas rött.

 

Ha en härlig vecka vänner!

Kram Liselotte

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på härliga frukostmuffins med äpple

På helgen händer det att jag får ett ryck och bakar något lätt till frukost. Jag älskar ju frukost men vill inte ha något sött utan mer matigt med lite sötma. Då är mitt recept på frukostmuffins med äpple perfekt.

frukostmuffinsigg

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på frukostmuffins med öpple.

Jag har varit lite osynlig på bloggen av personliga själ. Ni får ha överseende men jag lägger upp nya poster mer sällan nu men så fort jag har tid. Ibland tar livet över och då får man prioritera.

När det händer jobbiga saker omkring en så är maten en källa till glädje. Att få ta en timme att bara fokusera på en sak, att skapa med härliga ingredienser är som terapi för mig.

frukostmuffinsihand

Foto: Liselotte Forslin

Ta med ett par till jobbet om du har brådis på morgonen.

Det är ju ett fantastiskt äppelår i år och jag försöker använda äpplena på så många sätt som möjligt. I det här fallet i mina frukostmuffins. De är bakade med havregryn, ägg, rapsolja och sötade med dadlar. Riven morot ger saftighet och valnötter lite crunch. Som gröt i muffinsform. Perfekt om du har brådis på morgonen. Ta med ett par till jobbet. Lätt som en plätt!

Ha en härlig vecka så hörs vi snart igen!

Kram Liselotte

frukostmuffins

Foto: Liselotte Forslin

Ät en eller två till morgonkaffet. Perfekt start på en bra dag.

Frukostmuffins med äpple

Enkelt och gott – som gröt i muffinsform.

12 stycken

8 dadlar, urkärnade

1 dl rapsolja

2 ägg

1 dl mjölk

4 dl havregryn

1 tsk bakpulver

2 nypor salt

2 tsk kanel

1 tsk pepparkakskrydda

1 dl finriven morot

1 dl hackat äpple

1 dl grovhackade valnötter

Dekoration

1 äpple, tunt klyftat

1/2 dl havregryn

malen kanel

 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Placera 12 pappersformar i en muffinsplåt.
  • Lägg dadlar och olja i en matberedare med kniv och kör tills det blir finfördelat.
  • Häll över i en bunke och tillsätt äggen och mjölken och vispa ihop.
  • Lägg i alla torra ingredienser och blanda till en smet.
  • Rör i de rivna morötterna, hackade äpplet och valnötterna och klicka ut i formarna.
  • Toppa med skivat äpple, lite havregryn och pudra över lite kanel.
  • Grädda cirka 20 minuter.

 

 

  1. Åh, de här var härliga! Perfekt helgfrukost.
    Nästa gång ska jag grovriva äpplet och toppa med pumpafrön.
    Tack för fint recept!

    1. Vad roligt Lina! Recept är till för att inspirera så prova gärna med grovrivet äpple och pumpafrön. Kram Liselotte

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på krämig skördepasta

Ibland är det enkla det godaste. Att bara rensa kylskåpet och få ihop en gudomlig pastarätt. Min vän behövde flytta ut från en lånad lägenhet och vi lagade mat på resterna ur kylen och fick ihop det här receptet på en krämig skördepasta du bara måste prova.

Skordepastaligg

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på krämig skördepasta.

Jag har varit lite frånvarande här ett tag och det beror på att jag varit ute och rest. Jag ordnade en matresa till södra Frankrike som var fantastisk och kom hem här om dagen. Recept och bilder kommer snart!

Men när jag och min vän Annelie skulle flyttstäda hennes kyl hittade vi en halvmjuk sötpotatis, några morötter, rödlök, zucchini och vitlök i grönsakslådan som behövde tömmas. Samt en burk pesto och en bit fetaost och parmesan och en påse trött rucola som piggades upp i en skål med iskallt vatten i kylen medan vi lagade.

Jag hade i lite av morotspeston som jag gjort tidigare som du hittar här. Men du kan lika gärna använda vanlig pesto, köpt som hemgjord.

Ta de grönsaker du har hemma. Tänk på att rotfrukter tar längre tid än till exempel paprika och lök så skär de i mindre bitar än de andra lättare grönsakerna.

Lycka till och kram från mig!

Liselotte

Skordepasta

Foto: Liselotte Forslin

Pastan blir härligt krämig av osten och peston.

 

Skördepasta 

Underbart krämig och god är pastan som är både söt av de rostade grönsakerna och salt av feta- och parmesanost. Jag toppade med valnötter men du kan välja vilka nötter, mandel eller frön du vill.

4 portioner

300 g grov pasta t ex tortiglioni (räfflade pastarör)

1 medelstor sötpotatis, skalad och tärnad

3 morötter, skuren i grova skivor

1 liten zucchini, skuren i grova bitar

2 röda lökar, klyftade

5 vitlöksklyftor med skal

150 g fetaost

1 1/2 dl pesto, köpt eller hemgjord, gärna den jag gör på morotsblast, recept finns här

1 dl lätt krossade valnötskärnor, lättrostade i torr panna

2 dl finriven parmesan + mer till servering

1 liten påse rucola + olivolja och balsamico

1 krm chiliflakes

flingsalt och nymald svartpeppar

 

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Lägg alla skurna grönsaker på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja.
  • Salta ordentligt, dra många drag med pepparkvarnen och strö på chiliflakes.
  • Rosta cirka 20-25 minuter i mitten av ugnen.
  • Skala vitlöksklyftorna när de svalnat något.
  • Koka pastan enligt paketet i den största kastrullen du har och häll av men spar cirka 3-4 dl av pastavattnet. Lägg tillbaka pastan i kastrullen.
  • Blanda i grönsakerna och smula i fetaosten och häll i parmesanosten medan du späder med lite av pastavattnet i taget. Det ska bara bli lite simmigt så pastan håller ihop.
  • Blanda i hälften av peston och vänd försiktigt om ett varv. Det ska int bli helt blandat. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Hetta upp försiktigt.
  • Vänd runt rucolan i några skedar olivolja och balsamico.
  • Servera pastan i skålar med rucolan och valnötterna på toppen och bjud mer parmesan till.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på pimpinella-soppa av svarta nypon

Att göra egen nyponsoppa är superenkelt och så mycket godare än köpt. Dessutom kan du söta efter egen smak. Jag hittade svarta nypon, så kallade pimpinella när jag var ute och sprang. Kunde inte låta bli att plocka och göra en svart nyponsoppa.

Pimpinellaligg

Foto: Liselotte Forslin

Massor med smak och antioxidanter finns i mitt recept på svart nyponsoppa.

Busken har vita nyponrosor och har det vackra namnet ”pimpinella”. Jag plockade en hel korg och lagade soppa. Man behöver inte pilla ut det så kallade ”klipulvret” inne i bären utan bara koka dem mjuka och sedan mixa dem till en puré för att sedan passera purén genom en sil. Jag använder en så kallad NutriBullet som verkligen är en stark mixer som till och med mixar morötter. Men en vanlig matberedare med knivinsats går lika bra.

Svartanypon

Foto: Liselotte Forslin

Så vackra nypon är de sällan man hittar.

Nyponikorg

Foto: Liselotte Forslin

En korg full med pimpinella-nypon.

Smaken är annorlunda och lite mer parfymerad än vanliga nypon. Den har också lite beska i sig så man får inte vara för snål med sockret. Jag serverar den med lite yoghurt och hackad rostad mandel som frukost eller mellanmål.

Pimpinellasoppa

Foto: Liselotte Forslin

Ljuvlig frukost eller mellanmål. Här serverad med yoghurt, rostad mandel och en bit banankaka.

Purén kan du frysa in och sedan bara ta fram och späda med vatten när du ska göra din soppa. Det här receptet passar lika bra med vanliga nypon. Om du använder dem så är det de så kallade ”vresrosorna”som är mest smakrika och köttiga i konsistensen. Vresrosor finns vilt men också planterade och är mörkrosa i färgen. Nyponen är mer runda och platta än vanliga avlånga nypon från ljusrosa nyponrosor.

Pimpinellaovan

Pimpinella-soppa på svarta nypon

Prinicpen för detta recept kan du använda till vanliga nypon också. Om du inte reder den blir det en närande dryck.

ca 8 portioner

 

1 liter färska pimpinella-nypon, alt vanliga

vatten så det täcker + mer till spädning

1 1/2 dl strösocker eller mer om man vill

maizena

Till servering

yoghurt

hackad rostad mandel

 

  • Ta helt bort skaft och fästen från nyponen. De kan ge en besk smak. Lite pill men väl värt mödan.
  • Skölj dem väl och lägg dem i en stor kastrull och häll på vattnet.
  • Låt de koka i 15 minuter.
  • Häll av vattnet men spar 1 dl och mixa nyponen i en matberedare med det så du får en puré.
  • Jag valde att frysa in hälften. Så till en halv sats (4 port) gör du såhär:
  • Häll tillbaka hälften av purén i kastrullen och tillsätt sockret och späd med mer vatten (ca 8 dl) så du får en lagom konsistens.
  • Låt det koka ytterligare 5 minuter.
  • Red av med lite maizena utrört i vatten.
  • Servera kall eller avsvalnad med yoghurt och rostad mandel.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på Hot Crab Dip

Jag kom över färsk krabba från Norge i helgen och den är så god att äta naturell och doppa i smält smör med en droppe vinäger i som jag lärt mig i USA. Där har jag också lärt mig det här goda varma dippet med krabba, majonnäs och parmesan. Perfekt att klicka på små rostade crostini som tilltugg till en drink.

Crabdippligg2

Foto: Liselotte Forlsin

Prova mitt recept på Hot Crab Dip som ett matigt tilltugg till en drink.

Jag har tillbringat många somrar hos min mormor i Seattle i staten Washington i nordvästra USA. Det har jag skrivit om förut. Mormor som kom från Norrland och flyttade till USA på femtiotalet var ingen kaffetant utan hon och hennes väninnor Berit och hennes mamma Ellinor träffades gärna över en drink med tilltugg. Alltid propert klädda och redo för party.

När någon av tanterna började bjuda på något succé-recept de säkert rivit ur från någon tidning eller fått från något receptkort från Safeway blev det genast en följetong och samma tilltugg cirkulerade på deras träffar i åratal tills någon kom på något annat.

Eftersom de pratade näst intill obegriplig ”swenglish” och franska inte var deras grej (de hade fullt sjå med swenglishen) blev ”hors d’oeuvres” lätt ”lurvs” i deras vänkrets. ”Kom över på en ”kall en och några lurvs”var deras sätt att fika. Vilka partytanter! Jag älskar dem. Nu är det bara en kvar. Tant Berit som flyttat tillbaka till Sverige och är över åttio men det hindrar inte henne att ha kul så fort tillfälle ges.

Det här dippet har jag blivit bjuden på många gånger. Ofta i olika varianter. Basen är god amerikansk majonnäs (Hellmann’s är den bästa som finns att köpa här) och riven parmesan eller annan lagrad ost. Mormor tyckte det var mycket bekvämt att gå ner till QFC eller Safeway och köpa ett färdigt dipp som bara var att värma. Hon köpte ofta spenatdipp. Så du kan byta ut krabba mot spenat eller avrunna hackade kronärtskockshjärtan om du vill. Eller blanda.

Fundera på dippet i veckan och så gör du det till helgen. Succé på alla fester.

Kram Liselotte

Crabdip1

Foto: Liselotte Forslin

Bjud på mitt recept på ”Hot Crabb Dip” som ett matigt tilltugg till en drink.

Crabdip3

Foto: Liselotte Forslin

De här damerna var specialister på ”lurvs” en amerikansk-svenk-fransk översättning av hors d’ouvres. På bilden mormors väninna Ellinor, mormor själv och tant Berit som är Ellinors dotter och den enda som är i livet.

Hot Crab Dip 

Gott att ösa upp på crostini eller små kex. En helgrön variant är att byta ut krabban mot grovhackade kronärtskockshjärtan ur burk eller att använda hälften krabba och hälften kronärtskockor.

6-8 portioner

200 g färskt krabbkött eller 2 burkar avrunnen krabba

2 dl majonnäs

2 salladslökar, strimlade tvärsöver

1 krm chiliflakes eller några droppar hot sauce, t ex Tabasco

2 dl riven parmesanost

Till servering

tunna skivor rostad baguette eller köpta crostini 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda allt i en skål och häll sedan blandningen i en liten ugnsform.
  • Grädda i cirka 20 minuter, tills blandningen är gyllene. Servera med rostad baguette eller crostini.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Skördemiddag med recept på Peach BBQ-sauce och morotsblast-pesto

I helgen hade jag turen att umgås med ALLA i min familj PÅ SAMMA GÅNG. Inte så enkelt när man har tonårsbarn. Vi hade en jättehärlig dag i Botaniska trädgården här i Uppsala. Sen gick vi hem och lagade en underbar skördemiddag delvis med grönsaker vi odlat själva och en liten bit kött med BBQ-sås på de sista persikorna. Dessutom svängde jag ihop ett recept på en himmelsk morotsblast-pesto.

 

Skordetallrik

Foto: Liselotte Forslin

Bjud på skördefest med rostade grönsaker, krämig polenta, morotblastpesto och en liten bit fläskfilé med peach bbq-sås.

Vår skördemiddag bestod av krämig polenta med parmesan och rostad majs, stekta tomater, ugnsstekta morötter och sötpotatis. Till det serverade jag något jag inte köpt på säkert 15 år – fläskfilé! Svensk förstås, ekologisk och från ett lokalt slakteri. Jag skar den i grova skivor och bankade ut dem lätt och stekte dem. Sen penslade jag dem med den goda BBQ-såsen jag fått av min amerikanska kusin Chris. Här har jag gjort ett eget recept. De är sista svängen på persikosäsongen nu och jag suger på den så länge jag kan.

Som om inte det var nog gjorde jag pesto på morotsblasten och serverade en klick till.

Ha det fint nu!

Kram Liselotte

Morotsblastpesto

Foto: Liselotte Forslin

Underbar pesto gör du av blasten från morötterna.

Peachbbqsauce

Foto: Liselotte Forslin

Receptet på BBQ-sås av de sista persikorna har en rökig smak av chipotle.

BBQ-sås med persikor

Du  kan göra den på nektariner och aprikoser också. Eller varför inte blanda. Urgott att pensla på fågel- eller fläskkött mot slutet eller att servera till.

ca 4 dl färdig sås

1 gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

rapsolja till stekning

500 g persikor, urkärnade och hackade

2 krm chipotlepulver (chipotle är rökt jalapenopeppar)

1 tsk rökt paprikapulver

1 dl ketchup

2/3 dl äppelcidervinäger

1/2 dl mörkt muscovadosocker

2 tsk worchestershiresås

1 msk fransk senap

2 krm salt

1-2 dl vatten till spädning

1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

 

  • Fräs lök och vitlök i en skvätt olja i en stor tjockbottnad gryta utan att det tar färg.
  • Lägg i persikorna och låt de fräsa med några minuter under omrörning.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt det småkoka utan lock i cirka 30-45 minuter tills det är lite mosigt.
  • Mixa slätt och häll upp i väl rengjorda små burkar eller en stor.

 

Morotsblast-pesto

Släng inte den fina blasten från morötterna. Den ger en härlig smak i en krämig pesto med rostade solrosfrön. Den mörknar lätt men det är bara att ta bort det yttersta med en sked eller att täcka skålen med tunna citronskivor. Jag gillar att byta ut en del av oljan till vatten när jag gör pesto för att det blir krämigare då.

6-8 portioner

5 dl skuren morotsblast, sköljd och torkad

1 vitlöksklyfta, skalad och grovt hackad

1 dl solrosfrö

1 dl olivolja

1/2 dl vatten

1 tsk honung

1 msk pressad citron

1 dl parmesan, riven

1 krm chiliflakes (kan uteslutas)

flingsalt och nymald svartpeppar efter smak.

 

  • Börja med att rosta solrosfröna i en torr panna ett par minuter tills de får lite färg. Passa, de bränns lätt!
  • Lägg morotsblast, solrosfrön, vitlök, olja, vatten och honung i en matberedare med kniv och kör till en pesto. Späd eventuellt med mer olja eller vatten om du vill ha den lösare.
  • Blanda i citronsaft.
  • Rör i parmesan och krydda med chiliflakes, salt och peppar.
  • Låt gärna peston stå i kyl över natten eller ett par timmar för att utveckla smakerna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på friterad zucchini med soja-ingefärsdipp

Vi spontan-odlar lite i några pallkragar så får det bli vad det blir. I år petade jag ner lite zucchinifrön. Jag köpte så kallad mussel-zucchini för jag gillade den roliga formen. De ser ut som flygande tefat. Jag provade att fritera några av dem och serverade dem med en ljuvlig soja-ingefärsdipp. Fantastiskt gott!

Img 1639

Foto: Liselotte Forslin

Recept på krispig zucchini med soja-ingefärsdipp.

Allt blir ju egentligen gott när man friterar. Och det är ju så lätt bara man är lite försiktig. Jag har ingen fritös utan kör i min gjutjärnsgryta. Har inte heller för mycket olja utan häller i några centimeter upp i grytan bara. Det är bra för att inte oljan ska kunna koka över.  Så ska man förstås tänka på att ha en lång metalltång, locket inom räckhåll om det börjar ryka och hålla barn på avstånd. OCH ALDRIG HÄLLA VATTEN I OLJAN!

Hur vet man om oljan är tillräckligt het? Jag lägger i en liten mjuk brödbit när jag sätter på spisen så hör jag när det börjar bubbla och ser att brödbiten börjar få färg. Då är det dags att lägga i det du ska fritera. Lägg inte i för mycket åt gången för då kallnar oljan. Kom också ihåg att du måste vända på det du friterar. Då är en lång stekpincett eller grilltång i metall bra. Samt att allt du friterar ska vara torrt och avtorkat.

Läs mer om fritering här. 

Bbqstillife

Foto: Liselotte Forslin

Det finns så mycket gott att göra av sensommarens skörd. Ut och plocka eller gå till närmaste torghandel eller gårdsbutik.

 

Recept på friterad zucchini med soja-ingefärsdipp

Det här är en underbar förrätt. Jag använde mussel-zucchini och kärnade inte ur den trots stora kärnor men det gör du som du vill med. Du kan också skära sneda skivor av vanlig zucchini.

4 portioner

1 stor zucchini (mussel-zucchini eller vanlig)

ca 1 liter jordnötsolja eller rapsolja till fritering

havssalt

Frityrsmet

2 dl vetemjöl

1 äggula

2 dl lättöl

2 krm salt

Soja-ingefärsdipp

2 dl japansk soja

1 tumstor bit ingefära, riven

1 lime, pressad

1 tsk honung

 

  • Skär zucchinin i centimetertjocka skivor.
  • Torka av dem med hushållspapper.
  • Vispa ihop mjöl och äggula och späd med ölen allt eftersom.
  • Salta och ställ åt sidan.
  • Vispa ihop ingredienserna till sojadippet.
  • Hetta upp oljan till minst 180 grader. Har du ingen termometer så kör ”brödtricket” du kan läsa om ovan.
  • Doppa zucchiniskivorna hastigt i frityrsmeten och fritera ett par, tre åt gången tills de är gyllene. Vänd en gång.
  • Ta upp och salta lätt.
  • Servera genast med dippsåsen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på smörsoppspasta – väl värd allt kladd

Efter att ha sett stolta inlägg med massor med karl-johan-svamp tog jag svampkorgen i högsta hugg och travade rakt ut i skogen. Där var det tomt. En karl-johan hittade jag och så sprang jag på en älg. Då vände jag och gick hemåt. Men på vägen hittade jag ett helt stråk av smörsopp. Efter en timmes slemmigt rensande i köket gjorde jag en himmelsk smörsoppspasta. Väl värd allt kladd.

Smorsoppastaligg

Foto: Liselotte Forslin

Recept på smörsoppspasta. Underbart krämig med stekta zucchiniblommor och krispig målla.

Rackarns vad kladdiga de är – smörsopparna. Slemmiga och eländiga att hantera med oj vad goda! De är smörgula inuti och har en härligt intensiv smak.

Jag testade att skölja dem men det funkade inte. Så tog jag en liten rotfruktsborste och borstade bort hatthinnan. Det var ett väldigt kletande men efter en timme eller så hade jag ändå en liter rensad svamp. Du kan byta ut smörsopp mot någon annan sopp som till exempel karl-johan, tegelsopp, aspsopp med mera.

När man hittar svamp ute och rensat den är det viktigt att först steka dem i torr panna tills de släpper allt vatten de innehåller och SEN lägga i smöret. Mycket smör. De behöver också en rejäl nypa salt och mycket nymald peppar. Ska du frysa dem så steker du först ut vattnet innan du stoppar dem i påsar i frysen. Sen steker dem i smör när du ska använda dem. Men tina och krama ur överflödig vätska först.

Svampkorg

Foto: Liselotte Forslin

Smörsopp – slemmiga men gudagoda.

Jag har också odlat lite zucchini och tagit hand om en del av blommorna. Hanblommorna är bäst att använda eftersom de inte bär frukt. Man kan fylla och fritera dem men jag tycker de är väldigt goda att bara steka i lite olivolja och salta lätt och toppa en rätt med. De fick toppa min smörsoppspasta tillsammans med krispigt stekta svinmållablad och blomknoppar.

Svinmålla har ett högt näringsinnehåll och påminner om spenat. Jag steker både bladen och blomknopparna mycket hastigt så de blir ett läckert krisp att toppa en rätt med. Ut och leta bland ogräset!

I receptet har jag använt min goda grönsaksbuljong jag gjorde för någon vecka sedan. Den blir så god men du kan givetvis använda färdig ekologisk grönsaksbuljong på tärning eller koncenterad fond. Recept på egenkokt grönsaksbuljong hittar du här:

https://blogg.alltommat.se/liselotteforslin/2018/08/27/slang-inte-gronsaksrens-gor-egen-buljong-istallet/

Svinmalla

Foto: Liselotte Forslin

Svinmålla är mycket näringsrikt och du kan använda både blad och blomknoppar och frön.

Smorsoppasta

Foto: Liselotte Forslin

Krämig smörsoppspasta med stekta zucchiniblommor och krispig svinmålla.

 

Smörsoppspasta med stekt zucchini och krispig målla

Byt ut smörsoppen mot vilken sopp du vill om du inte hittar den. Du kan hoppa över zucchiniblommor och svinmålla. Lägg en generös näve rucola över varje portion istället.

4 portioner

1 liter rensad och skuren smörsopp

1 gul lök, hackad

3 dl stark grönsaksbuljong, gärna hemgjord Tryck här för recept

2 dl vitt vin

1-2 dl grädde

2 dl finriven parmigiano regiano + mer till servering

8 zucchiniblommor (kan uteslutas)

1 näve svinmållablad, med blomknoppar eller utan (kan uteslutas)

280 g rustik pasta, t ex pappardelle

olivolja, smör

1 nypa chiliflakes (kan uteslutas)

flingsalt och nymald svartpeppar

 

  • Om svampen inte är fryst så steker du ur vätskan i en stor och torr panna först tills all vätska har ångat bort.
  • Sen lägger du i en rejäl klick smör och gärna lite olivolja också. Stek svampen på medelvärme i cirka 7-10 minuter tills det ”knäpper” i den. Tillsätt mer fett om det behövs.
  • Lägg i den hackade löken och låt den steka med de sista minuterna tills den blir genomskinlig och inte bränd.
  • Salta och peppra ordentligt och strö i timjan.
  • Häll i buljong och vin och låt det koka ihop 5 minuter.
  • Sätt på pastan och låt den koka klart men ta den gärna från värmen någon minut innan angiven tid.
  • Häll av pastavattnet men spar ett par deciliter. Håll pastan varm under lock.
  • Späd svampsåsen med grädde och lägg i chiliflakes och låt det koka ihop ytterligare lite. Smaka av med salt och peppar.
  • Stek nu blommor och målla för sig mycket hastigt i en skvätt olja och salta lätt. Ta upp och lägg på hushållspapper för att rinna av.
  • Vänd i parmigianon och pastan i såsen. Om det blir för torrt kan du späda lite med pastavattnet. Såsen ska vara krämig. Nu gäller det att servera direkt innan pastan suger in all sås.
  • Lägg upp portioner, gärna i skålar med blommor och målla på toppen. Dra ett par varv med pepparkvarnen över varje.
  • Bjud mer parmigiano till och bara njut av naturens goda smaker.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Släng inte grönsaksrens – gör egen buljong istället

I helgen roade jag mig att spara allt grönsaksrens i en påse i kylen. Eftersom vi hade skördat från våra blygsamma odlingar hade jag rätt mycket kvar i form av blast, skal och rotändar. De kokade jag en härlig buljong på. Här delar jag med mig av ett härligt recept på en smakrik grönsaksbuljong.

Buljong

Foto: LIselotte Forslin

Spar allt grönsaksrens och gör en härlig buljong.

Så här gör du din egen grönsaksbuljong

Ta fram en stor plastpåse och lägg ner allt rens du får ihop under några dagar. Det här kräver att du är en gedigen grönsakskonsument förstås. Det kan vara blast, skal från rotfrukter och lök, rotändar från rotfrukter, stjälkar och den sista löksnutten från purjon eller vanlig lök. Kanske det sista i örtkrukan som annars skulle slängas. I med stjälkar och allt. Med mera, med mera. Förvara påsen i kylen max en vecka.

Om du till exempel använder blast så gör du bäst att skära ner den i mindre bitar först. Hetta sen upp en rejäl skvätt olja och fräs allt rätt hårt i omgångar och lägg över i en stor syltgryta.

Häll på vatten så det täcker och cirka 3 matskedar flingsalt. Flingsalt är milt nog så det är ingen fara med så mycket. Lägg dit ett gäng pepparkorn, kanske en gnutta chiliflakes och några lagerblad. Låt det sjuda länge utan lock, cirka 2 timmar.

Sila bort allt genom en sil ner i en ren kastrull och låt buljongen koka ihop till hälften utan lock. Lägg i ett par matskedar honung och smaka av om det behövs mer salt. Det gör inget om det är för salt då är det bara att späda med lite mer vatten då eller när buljongen ska användas.

Häll upp i påsar eller burkar och frys. Använd som vanlig buljong eller som lite mer koncentrerad buljong om den blev väldigt smakrik. Späd dig i så fall fram.

Fantastiskt till hösten soppor, grytor och gräddiga såser då du bara behöver lite grädde om du har en smakrik grund.

Smart, gott och klimaträtt. Släng inte maten!

Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på galet god äppelgalette

Det är otroligt mycket äpplen i år. Jag har Åkerö, Gyllenkroks astrakan och Ribston i min trädgård. Här om dagen kokade jag lite äppelmos men gjorde också den här goda äppelgaletten på uppdrag av Himla. Det var mitt första fotouppdrag och jag är otroligt stolt över det. 

Applegalette

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på äppelgalette.

En galette är en platt paj med kavlad deg som man använder utan pajform. Vanligtvis gör man den med pajdeg men jag gillar att blanda i yoghurt för ibland vill jag ha en mjukare och inte spröd deg. Som till den här galetten till exempel. Den är mycket lätt att hantera och kavla ut.

Applegalettedeg

Foto: Liselotte Forslin

Degen är mjuk och smidig att hantera tack vare yoghurten som fått ersätta en del av smöret.

Jag fick i uppdrag att göra ett recept på äpplen och en bild till Himla. Eftersom mina bilder endast publiceras här på bloggen var det extra kul att få se en bild i tryckt media. Den trycktes upp som vykort för att ge bort till kunder. Men galetten är så galet god så jag vill dela med mig av receptet här.

Applegaletteutandeg

Foto: Liselotte Forslin

Äppelgalette

Baka höstens godaste äppelpaj – en enkel och saftig galette med smak av kardemumma och kanel. Ät som den är eller med vaniljglass. Det är smartast att klippa bitar än att skära med kniv.

8-10 portioner

Deg

2 dl vetemjöl + mer till utbakning

1 1/2 dl fullkornsdinkelmjöl

2 msk råsocker

1 krm salt

50 g smör i kuber

2 dl turkisk yoghurt

Fyllning

1 burk mascarpone, 250 g

1 tsk kardemummakärnor, lätt mortlade med 1 msk råsocker

2 tsk malen kanel

3 msk flytande honung

8 små svenska äpplen, urkärnade, delade och tunt skivade

Dessutom

1 uppvispat ägg

2/3 dl flagad mandel

1 1/2 dl aprikosmarmelad

ev lite florsocker att pudra över

 

  • Blanda de torra ingredienserna i en matberedare.
  • Tillsätt smöret, lite i taget och sätt igång maskinen.
  • Lägg i yoghurten och kör till en smidig deg.
  • Forma degen till en liten platta och svep in i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
  • Sätt ugnen på 225 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Kavla ut degen till en stor cirkel på mjölat underlag, cirka 1/2 cm tjock.
  • Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på den bakpappersklädda plåten.
  • Blanda samman allt till fyllningen förutom äppelskivorna och bred det över degen men spar cirka 4 cm runtom.
  • Fördela äppelskivorna i ett mönster ovanpå.
  • Vik upp kanten stegvis, lite omlott och pensla degkanterna med uppvispat ägg.
  • Strö flagad mandel på degkanten och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter tills degen fått lite färg och äpplena är mjuka.
  • Smält aprikosmarmeladen i en kastrull på medelvärme och skeda över äpplena. Låt galetten vila cirka 20 minuter innan servering. Pudra gärna kanterna med florsocker.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Njut av mitt recept på plommonmarmelad med citron och pinjekärnor

Jag fick de sista plommonen från grannens plommonträd och kokade snabbt ihop en plommonmarmelad med citron och pinjekärnor. Lagom söt och med syra från citronskalet och lite nötig smak från pinjekärnorna. Frukostlyx till rostat bröd.

Plommonligg

Foto: Liselotte Forslin

Prova mitt recept på plommonmarmelad med citron och pinjekärnor. 

Jag är egentligen ingen sylt- och saftmänniska. Varken när det gäller att konsumera något av det eller att göra det. Jag föredrar färsk frukt och bär men visst är det härligt att kunna ta rätt på det naturen ger. Och visst är det gott ibland med något sött till en riktigt lagrad ost till exempel. Får jag frukt så gör jag gärna ett par burkar sylt eller marmelad. Det går så snabbt med syltsocker. Bara att koka upp och låta sjuda cirka 5-10 minuter och sen hälla upp i rena burkar och låta det stelna där.

Plommon

Foto: Liselotte Forslin

Plommonen är fantastiskt vackra. Som om de var klädda i sammet. 

Jag har ingen matkällare så att göra bara ett par burkar i taget är smart. Eftersom vi inte äter så mycket sött i familjen så behövs inte mer. Jag köper sällan färdig sylt eller marmelad, hellre kokar jag ihop en snabb och liten sats av färska eller frysta bär eller frukt.

Det är gott med lite crunch i marmeladen så jag brukar ibland ha i pinjekärnor som här eller hackad mandel. Hackad mandel passar utmärkt till aprikosmarmelad förresten. Passa på nu när det är säsong, du kan säkert hitta fina aprikoser på torget.

Prova den här marmeladen på rostat bröd med lagrad ost eller med cream cheese som på bilden. Eller varför inte till en bakad brie som dessert med kex till. Underbart!

Passa på nu, plommonsäsongen är kort.

Kramar Liselotte

Plommonmarmelad

Foto: Liselotte Forslin

Plommonmarmeladen passar utmärkt på rostad bröd med lagrad ost eller som här – cream cheese. Foto: Liselotte Forslin

Plommonmarmelad med citron och pinjekärnor

Du behöver bara ett gäng plommon, syltsocker, citronskal och pinjekärnor. På 20 minuter har du en härlig hemkokt marmelad.

Cirka 3 medelstora burkar

1 kg plommon, urkärnade och klyftade

300 g syltsocker (syltsocker har pektin i sig så marmeladen/sylten stelnar)

1 ekologisk citron

1 liten påse pinjekärnor, 60 g

  • Lägg de urkärnade och klyftade plommonen i en stor kastrull och tillsätt sockret.
  • Tvätta citronen väl och skär av skalet så tunt du kan. Lägg det i grytan och låt det koka upp under omrörning.
  • Sänk värmen till straxt under medel och låt det sjuda utan lock cirka 5-10 minuter tills marmeladen blir simmig och plommonklyftorna löses upp. Rör ofta.
  • Rosta pinjekärnorna lätt i torr panna ett par minuter. Se upp så de inte bränns. Rör i dem i marmeladen.
  • Häll upp i väl rengjorda burkar sköljda med hett vatten. Sätt på lock och ställ in i kylen.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Steak and Crab – inspiration från USA:s västkust

Väl hemma från två fantastiska veckor i Seattle i staten Washington har jag med mig massor av inspiration. Jag har fångat krabbor och ätit så mycket fina skaldjur och härliga grönsaker. En liten ”steak” slank också ner tillsammans med ljuvlig hollandaise, sparris och färsk krabba. Prova mitt recept på Steak and Crab.

Crabligg

Foto: Liselotte Forslin

Recept på Steak and Crab.

På USA:s norra västkust finns så mycket fantastiska råvaror. Både från jorden och havet och när jag är där frossar jag alltid i skaldjur. Jag har halva min underbara släkt i och runt Seattle så därför är jag där så fort jag har tid och råd. Jag och min dotter spenderade nyss två veckor där och bodde hos min kusin som skämde bort oss med all möjlig god mat. Första kvällen bjöds vi på Steak and Crab och det är därifrån jag har fått inspirationen till det här receptet.

Amerikansk matlagning bland mina vänner och familj är ofta enkel, man lagar mycket mat utomhus på sommaren på grillen eller i andra mackapärer. Som exempel friterade min kusin Scott en hel kalkon utomhus i en gasolfritös. Fantastiskt gott!

Har man fest så tar gästerna med sig mat, alltså som knyt. Man gör en så kallad ”pot luck”. Mycket avslappnat och enkelt. Så hugger alla in och sätter sig och äter lite här och där. För oss europeer kanske det känns lite osofistikerat men jag gillar det verkligen och det gör att man släpper kraven och orkar ställa till med middag lite oftare.

Crab

Foto: Liselotte Forslin

Det här är riktigt snabblagat helgmat med grillat eller stekt biff, hollandaise och krabbkött. Det är busenkelt att göra egen hollandaise så det är så värt att lägga tid på det.

Köp de bästa köttet du hittar gärna från en lokal producent. Jag lägger gärna en extra peng på ett kött jag vet vad det kommer ifrån och att djuren fått en schyst uppväxt. Du behöver inte mycket, till fyra räcker det men en liten biff per person, cirka 500 gram totalt. Det är så mättande med hollandaise och krabba till.

Den svenska krabbsäsongen är inte riktigt här ännu men det finns god irländsk krabba att köpa. Min kusin Scott och hans underbara fru Tami gav oss lyckan att spendera en dag på deras båt i Puget Sound där vi la ut våra krabbtinor för att 45 minuter senare vittja dem och plocka med oss fantastiska Dungeness-krabbor. Gissa om vi frossade när vi kom tillbaka!

Jag återkommer senare i veckan med mer krabb-inspiration. Börja med att testa det här nu när det är tillåtet att grilla på flera ställen igen.

Ha det bäst! 
Kram Liselotte

Scotttamiligg

Scott och Tami tog oss på krabbtur och vi fångade dessa fina dungeness-krabbor.

Scott and Tami’s Steak and Crab 

Underbar kombo som du äter med massor av stekta eller grillade grönsaker till.

4 portioner

500 g utskuren biff i 4 skivor

1 stor kokt krabba, köttet urplockat ur klor och kropp

ev smör och olja till stekning

flingsalt och nymald svartpeppar

Hollandaise

150 g smält smör

3 äggulor

1 msk vatten

1 msk pressad citron

1 krm salt

Till servering

1 knippe späd sparris, nedre torra delen borskuren

2 hjärtsallatshuvuden, delade på längden.

250 g små kvisttomater

 

  • Börja med hollandaisen. Häll vatten i en kastrull och låt det sjuda upp.
  • Placera en värmetålig bunke över som är lite större än kastrullen och tillsätt äggulor och vatten och vispa ordentligt med en ballongvisp tills det tjocknar lite.
  • Ta bunken från värmen och häll i lite av smöret medan du fortätter vispa. Börja med några droppa och sen en stråle.
  • Rör i citronsaft och salt och ställ åt sidan.
  • Stek eller grilla köttet som du vill ha det. Salta och peppra väl.
  • Grilla eller stek sparris, hjärtsallat och tomater några minuter. Salta och peppra.
  • Lägg några av sparrisarna på varje stekt eller grillad biff. Blanda försiktigt i krabbköttet i hollandaisen och skeda genast det över sparrisen och köttet.
  • Bjud resten av grönsakerna till och servera genast.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Semester! Snart tillbaka med inspiration från USA

Hej kära vänner!

Jag checkar ut från matfotostudion igen och åker till USA ett par veckor och återkommer med massor av härlig matinspiration i mitten av augusti.

Bjuder på en favorit i repris från förra sommaren. Jordgubbs- och rödbetssallad. Fantastisk!

Tills dess, ha en fortsatt fin sommar.

Kramar, Liselotte

Foto: Liselotte Forslin

Jordgubbar och rödbetor i fin kombo.

Recept på jordgubb- och rödbetssallad med balsamicovinägrett

Passar utmärkt på en buffé eller som tillbehör till grillad kyckling, ljust kött eller rökt fisk.

4 – 6 portioner

1 kg färska rödbetor

1 liter jordgubbar, sköljda och rensade

150 g fetaost

1 kruka basilika

flingsalt och nymald svartpeppar

Balsamicovinägrett

2 msk balsamico

1 tsk honungssenap (alt 1 tsk fransk senap + 1 tsk flytande honung)

1 vitlöksklyfta, riven

1 dl olivolja

1 nypa salt och lite nymald svartpeppar

 

  • Klipp bort blasten från betorna och koka dem cirka 30 minuter tills de är mjuka.
  • Skölj dem under rinnande kallt vatten och gnid av skalen.
  • Skär dem i grova bitar.
  • Dela jordgubbarna i halvor.
  • Vispa ihop ingredienserna till vinägretten i en stor blandarskål.
  • Lägg i betorna och jordgubbarna samt ett par rejäla nypor flingsalt och nymald peppar och vänd försiktigt om.
  • Lägg upp salladen på ett stort vackert fat och smula osten över. Lägg på basilikabladen och strö ytterligare lite salt och peppar på toppen. Servera direkt.

 

Tips!

  • Blanda i lite fint strimlad färsk rödlök eller picklad rödlök.
  • Byt ut basilikan mot mynta.
  • Strö på lite rostade pekan- eller valnötter alternativt pumpafrön för gott ”crunch”.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Inspiration från Danmark med recept på härliga smörrebröd

Förra veckan var vi på en road trip till Jylland. Jag hade aldrig varit där förut och stränderna var fantastiskt vackra. Trots att vi var där fler dagar lyckades jag inte äta några smörrebröd så jag gjorde några själv när jag  kom hem. Varsågod, prova mitt recept på härliga smörrebröd. Perfekt i värmen.

Foto: Liselotte Forslin

Recept på härliga smörrebröd med salta fyllningar.

Vår road trip gick genom Halland där vi hälsade på några kära vänner för att sedan bila vidare till Jyllands vackra västkust. Där övernattade vi i Esbjerg och Fjerritslev innan vi stannade ett dygn i vackra badorten Løkken. Där surfade vi, åt gott på en härlig liten strandrestaurang som skilde sig rejält från de andra turisthaken och softade på deras surfbar. Promenerade på den enorma stranden och bodde på ett bedagat men charmigt strandhotell.

Foto: Liselotte Forslin

Båtar på Løkkens strand.

Foto: Liselotte Forslin

Naturens egen design.

Jag är inte jätteimponerad av den traditionella maten man kan få på typiska ”krøer” i Danmark. Det är mycket kött, animaliskt fett på mackan och lite grönsaker. Men en riktigt god och färsk rödspätta är verkligen gott med remoulad till. Jag gillar också danskarnas avslappnade sätt till ”morgen-maden” då de serverar ”den lille” på frukostbuffén. Inget för mig men det var kul att se gamla tanter på hotellfrukosten klämma ner en liten sup mellan tuggorna på frallan med choklad på.

Foto: Liselotte Forslin

Ljuset är fantastiskt och stränderna oändliga.

Foto: Liselotte Forslin

Rostbiff, ädelost och sill är huvudingredienserna i mina enkla smörrebröd.

Men några smörrebröd blev det tyvärr inte för min del. Jag var så sugen när jag kom hem att jag svängde ihop tre enkla varianter.

Varsågod, här kommer recept på smörrebröd med rostbiff, remoulade och krispigt stekt schalottenlök, smörrebröd med matjesill, kapris och äggula samt ett med ädelost och pocherade aprikoser och valnötter.

Tre är lagom för en person, börja med sillen, sen rostbiffen och sist osten.

Velbekomme!

Varma kramar Liselotte

……………………………………………………………………..

Tre danska smörrebröd.

Underbart när det är varmt  med salta smörrebröd och en kall öl.

4 portioner

 

12 skivor danskt rågbröd

smör

små sallatsblad av olika sorter

Matjessill, kapris och äggula

200 g matjessillfiléer

4 äggulor i skal

1 färsk rödlök, skivad i ringar

4 msk kapris

4 dillkvistar

  • Smöra bröden och lägg på sallat.
  • Skär sillen i små bitar och födela över bröden.
  • Lägg ett par rödlöksringar i mitten och ställ på äggskalet med äggulan.
  • Fördela kapris runtom och garnera med dill.
  • Dra ett par varv med pepparkvarnen.

 

Rostbiff, remoulad och krispig schalottenlök

8 skivor grillad rostbiff

1 litet äpple, tunt skivat

gräslök

Remoulade

1 dl majonnäs, t ex Hellmann’s

1-2 tsk curry

1/2 litet äpple, finhackat

3 msk bostongurka

1 nypa flingsalt samt nymald svartpeppar efter smak

Krispig schalottenlök

4 medelstora bananschalottenlökar, skivade

1 1/2 dl rapsolja

flingsalt

  • Hetta upp oljan i en vid panna och lägg i den skivade löken.
  • Sänk till snäppet under medelvärme och låt löken stekta sakta tills den blir gyllebrun och krispig, cirka 15-20 minuter. Se upp så att det inte bränns, då blir det beskt.
  • Låt den rinna av på hushållspapper och salta lätt.
  • Blanda alla ingredienserna till remouladen.
  • Smöra bröden och lägg på sallat.
  • Fördela rostbiffsskivorna över och klicka på remoulad.
  • Toppa med krispig schalottenlök och skivade äpplen.
  • Peppra och garnera med gräslök.

 

Ädelost och pocherade aprikoser

8 rejäla skivor ädelost

3-4 färska aprikoser, urkärnade och klyftade

2 dl aprikosmarmelad

3 msk hackade valnötskärnor

  • Hetta upp marmeladen i en vid kastrull och lägg i aprikosklyftorna och låt de sjuda 3-4 minuter.
  • Rör i de hackade valnötterna.
  • Smöra bröden och fördela osten på dem.
  • Skeda över de varma aprikoserna.

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på knapriga nötkakor

Måste bara lägga ut det här receptet på knapriga nötkakor som min dotter gjorde till en middag jag hade för ett tag sedan. De är så goda och lätta att göra och passar så bra till exempelvis en enkel dessert med jordgubbar och glass.

Foto: Liselotte Forslin

Testa mitt recept på krispiga nötkakor.

Det var när jag bjöd in ett gäng mat- och vinintresserade människor på en middag i italiensk anda med fem rätter som det som vanligt stod still när det kom till desserten. Jag kom på menyn på ett kick men desserter är inte min grej. Tillslut kom jag på citronmarinerade persikor och jordgubbar och till det en klick hemgjord glass och de här goda nötkakorna. Du kan använda olika nötter, jag blandade valnötter och hasselnötter.

Foto: Liseltote Forslin

Det är så härligt att baka i mitt nya studiokök.

Passade på att ta lite bilder med mobilen när jag höll på. Det är så lätt att skapa fina stilleben i mitt nya fina studiokök.

Ha en fin vecka.

Kram på er!

Liselotte

Foto: Liselotte Forslin

De är verkligen goda och passar som de är eller till dessert.

 

Knapriga nötkakor

Hasselnötter och valnötter passar bra att blanda men du kan ta sötmandel eller andra nötter och mandlar om du vill.

ca 25 stycken

 

100 g hasselnötter

100 g valnötter

3 dl florsocker + mer till garnering

2 äggvitor

1 ekologisk citron, rivet skal

1 dl flagad mandel

100 g mörk choklad

 

  • 1. Sätt ugnen på 175 grader.
  • 2. Mixa nötterna lite grovt i matberedare.
  • 3. Blanda det med florsocker i en stor bunke.
  • 4. Vispa äggvitorna med elvisp till hårt skum och vänd i.
  • 5. Tillsätt citronskalet.
  • 7. Klicka ut bollar, lite mindre än golfbollar på bakpappersklädda plåtar.
  • Strö på flagad mandel.
  • 8. Grädda cirka 12 minuter tills de får lite färg.
  • 9. Låt svalna.
  • Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och ringla över. Låt stelna.
  • Pudra över lite florsocker.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på salt sommarpasta med grillad zucchini

Efter en solig eftermiddag på bryggan var jag så sugen på något salt. Det fick bli en härlig pasta fullproppad med grönt och nyttiga fetter och med härlig umami-smak från sardeller och tomat. Till det grillad zucchini och en liten klick ricotta. Passar perfekt i sommarvärmen.

Foto: Liselotte Forslin

Underbara smaker i min sommarpasta med grillad zucchini.

Jag är en torsk på salt och älskar sardeller, kapris och oliver. Det finns alltid flera burkar i kylen ifall att de mot förmodan skulle ta slut. En del är rädda för sardeller och tror att det ska smaka för mycket men jag använder det som krydda och får de steka med blir det bara en mild salt umami-smak. Svårt att urskilja egentligen men utan sardellerna hade det varit en fattigare smak.

Foto: Liselotte Forslin

En trevlig avslutning på veckan blev det hos oss igår med den här härliga sommarpastan.

Det var bara maken och jag vid middagsbordet igår och vi diskuterade hur viktigt det är med känsla när man lagar mat. Känslan kommer såklart med erfarenhet. Du vet när vitlöken är perfekt stekt, du känner balansen i smaken och vet att det är till exempel lite mer syra som ska tillsättas. Följer man ett recept så blir det säkert bra men det är känslan som sätter den sista kryddan på rätten.

En gång åt jag en pasta där det var hela råa körsbärstomater tillsatta. Så mycket godare det hade varit om man först delat dem och stekt dem sakta i olivolja så de hade karamelliserats och saltat och pepprat för att balansera upp sötman som bildas. Det är ett exempel på samma ingrediens som kan bli så mycket godare om man lägger ner lite tid och känsla i matlagningen.

I det här receptet har jag rostat tunna skivor av vitlök i rikligt med olivolja. Här gäller det att hänga med. Rostad vitlök är så gott med sin nötiga smak. Men några sekunder för länge gör den besk så det gäller att snabbt ta upp den ur oljan när den precis blivit gyllene. Spar oljan som blir kvar. Den är god att steka sardellerna och tomaterna i. Ett exempel på hur viktigt det är med känsla i matlagning.

Foto: Liselotte Forslin

Blanda allt i pannan och låt pastan suga upp de goda smakerna.

Jag blandar alltid pastan med det som jag har i. Det är ganska sällan jag gör något regelrätt sås, utan fräser ingredienserna och späder med lite av kokvattnet. Då är det viktigt att pastan inte är överkokt för den kommer att tillagas ytterligare i pannan när den blandas med alla godsakerna.

Jag säger det igen, salta och peppra! Flera gånger under tiden du lagar, smaka av och ställ även fram flingsalt och pepparkvarn på bordet. Jag älskar en gnutta hetta i pasta så jag ställer även fram chiliflakes. I den här rätten behövs knappt salt då det är sardeller i. Jag är inte blyg med sardellerna men bli inte avskräckt, de smälter i pannan och ger bara en fin umami-smak som sätter igång aptiten.

Så efter en varm dag, tänd grillen och grilla zucchini eller stek den i panna som jag gjorde och gör den här goda pastarätten med mycket kärlek. Smaka dig fram och få till balansen i de salta sardellerna och oliverna jämte de söta tomaterna och balsamicon.

Ha en härlig helg!

Kramar från mig/Liselotte

Lite ricotta på toppen rundar av.

Salt sommarpasta med grillad zucchini

Vilka smaker! Låt tomaterna sakta smälta ihop med sardellerna till en ljuvlig sötsalt kombo och servera med grillad zucchini.

4 portioner

200 g linguine- eller bavette-pasta

2 mediumstora zucchini, hyvlade på längden (använd gärna osthyvel)

olivolja till stekning

4 vitlöksklyftor, skivade

6-7 sardellfiléer (bli inte avskräckt, det blir milda i tillagningen)

250 g körsbärstomater, delade

1 dl goda oliver, t ex kalamata

2-3 msk balsamico

1 nypa chiliflakes

1 näve basilikablad

flingsalt och nymald svartpeppar

Till servering

ricotta

 

  • Koka pastan al dente. Häll av men spar ett par deciliter av kokvattnet.
  • Blanda pastan med lite olivoljan så den inte klibbar ihop.
  • Pensla zucchiniremsorna med olja och grilla hastigt på båda sidor eller stek så de får färg. Salta lätt, peppra och lägg åt sidan och håll varmt.
  • Hetta upp en rejäl skvätt olja (ca 2/3 dl)  i en stor panna som pastan ska få plats i sedan.
  • Lägg i vitlöksskivorna och låt de precis bli gyllene. Se till att de inte bränns och ta genast upp dem ur olja och ställ åt sidan.
  • Lägg i sardellerna i den goda vitlöksoljan och fräs dem hastigt.
  • Tippa i tomaterna och oliverna och låt det sakta puttra med ett par, tre minuter så tomaterna karamelliseras lätt. Häll i balsamicon och låt det fräsa till. Peppra väl.
  • Lägg i pastan samt cirka 1-2 deciliter av kokvattnet och vänd runt, det går lättast med en stor stektång. Låt det puttra ihop någon minut
  • Tillsätt den rostade vitlöken och smaka av med chiliflakes, salt och peppar.
  • Vänd i basilikabladen och servera med ett par klickar ricotta på toppen samt den grillade zucchinin. Låt pepparkvarnen gå runt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på kycklingsallad med melon och dressing på röda bär

Varma dagar som dessa är det bara att frossa i grönt. Jag gjorde en härlig sommarsallad med kyckling och melon och en friskt röd dressing på röda bär. Prova mitt recept på kycklingsallad med melon och dressing på röda bär.

Foto: Liselotte Forslin

Sommarens härliga smaker i mitt recept på kycklingsallad med melon och dressing på röda bär.

Jag brukar ofta ha något paket kyckling hemma. Det är saftigt och gott med lår med skinn och ben kvar eller kycklinglårfiléer. Men lite snabbare går det om man använder tunna kycklingfiléer. Steker ofta upp ett gäng och har i kylen så kan man slänga ihop en sallad när andan faller på. Skiva den tunt bara, då är den godast.

Det är gott att servera kycklingen nystekt så den fortfarande är lite varm i en sallad. Eller om du har stekt den i förväg och kylt så kan du värma den hastigt i mikron när du ska lägga ihop din sallad.

Att göra dressing med bär lärde jag mig av Maria Montazami en av det två gånger jag har jobbat med henne hemma i hennes kök i Kalifornien. Det är mycket gott och inte alls sött som man tror. Det är både rödlök, fransk senap, vitlök och rödvinsvinäger i som syrlighet.

Ha en härlig vecka i solen. Ut och njut!

Och kom ihåg, man kan aldrig tillsätta för mycket grönt i sin mat. Passa på nu!

Kramar från Liselotte

Foto: Liselotte Forslin

Mitt i den gröna härligheten ligger kycklingen. Det räcker med en tunn filé per person och massor av grönt till.

Recept på kycklingsallad med melon och dressing på röda bär

Frisk sommarsallad som smakar bra med en bit gott bröd till.

4 portioner

4 tunna kycklingfiléer

olivolja till stekning

2 tsk torkad basilika

flingsalt och nymald svartpeppar

2 gemsallatshuvuden, även s k hjärtsallat

1 liten cantaloupe-melon, i tunna klyftor/bitar

2 avokado, i tunna klyftor

2 dl valfria bär, t ex hallon, körsbär, blåbär

2 dl labnehost-bollar i chiliolja, alt minimozzarella eller smulad fetaost

1 dl små svarta oliver med kärnor (godast), s k Nice-oliver, alt kalamataoliver

1/2 dl grovhackad pistagemandel

färska myntablad

Bärdressing

½ liten rödlök, gärna färsk, finhackad

1 msk dijonsenap

2 msk rödvinsvinäger

1 tsk honung

50 g färska björnbär

100 färska hallon 

1 1/2 dl mild olivolja

1 krm salt

ev lite vatten till spädning

  • Börja med att mixa alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt och peppar. Den får gärna stå ett par timmar i kyl eller över natten så blir den ännu godare.
  • Stek kycklingen cirka 3 minuter på var sida och krydda med basilika och salt och peppar. Du kan självklart grilla den också.
  • Låt den vila 5 minuter och skär sedan upp den tvärsöver i tunna skivor.
  • Arrangera sallatsblad, melon- och avokadoklyftor på ett stort vackert fat och lägg över kycklingen.
  • Toppa med labnehost-bollar, bär och oliver.
  • Dekorera med lite av dressingen, pistagemandel och mynta.
  • Strö över lite flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Morning Bliss med sommarsmoothie-bowl med pannstekt ”ryenola”

I morse vaknade jag och var så sugen på en smoothie-bowl. Min dotter och jag brukar gå till ett frukostcafé här i Uppsala och äta det men det är ju superenkelt att göra själv. Prova mitt recept på sommarsmoothie-bowl med pannstekt ryenola.

Foto: Liselotte Forslin

Recept på sommarsmoothie-bowl med pannstekt ”ryenola”.

Som en sommardröm är den här björnbärssmoothien i skål med pannstekt ”ryenola”, alltså granola med rågflingor, kokos, solros- och pumpafrö. Snabbt och enkelt!

Foto: Liselotte Forslin

Svenska bär, råg och lite exotisk smak av persikor fick ge smak åt min smoothei-bowl i morse.

Kan även erkänna att jag la till en matsked jordnötssmör på toppen av varje skål men det såg inte så aptitligt ut på bild så det är inte med. Men det kan verkligen rekommenderas då det är gott med något salt till det sötsyrliga. Jag är inte så förtjust i söta smoothies av till exempel hallon och banan. Det blir för mycket ”barnmat” för min smak. Björnbär är perfekta då de är syrliga och inte så söta.

Jag och min man åt frukost på balkongen och med ett ägg till är det en riktig kickstart på dagen. Nu ska jag åka och bada. Jag gör en härlig lunch som jag snart delar med mig av här på bloggen.

Ha en fin dag i solen!

Kramar Liselotte

Foto: Liselotte Forslin

Ingen blir besviken om du bjuder på den här goda frukosten

 

Morning Bliss med sommarsmoothie-bowl med pannstekt ”ryenola”

Snabbt och enkelt. Använd gärna lättfil som ger en något lättare konsistens än yoghurt. Toppa med dina favoritfrukter och bär som är i säsong. ”Ryenolan” räcker till fyra portioner.

2 portioner

Ryenola

1 dl rågflingor

1/2 dl pumpafrö

1/2 dl solrosfrö

1/2 dl riven kokos

1 msk rapsolja

1 msk flytande honung

1 nypa flingsalt

Smoothiebowl med björnbär

2 dl lättfil

1 stor banan

2 dl frysta björnbär

Förslag på topping

körsbär, jordgubbar, persikor, björnbär, jordnötssmör

 

  • Hetta upp oljan och stek allt utom honungen och saltet till ”ryenolan” ett par minuter på medelvärme så det får lite färg.
  • Ringla över honung och strö i salt och skaka pannan innan du tar den från värmen.
  • Kör lättfil, banan och björnbär i mixer till en slät smoothie.
  • Häll upp i två skålar och toppa med ”ryenola”, frukt och bär och gärna en sked jordnötssmör.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept på Sticky Lemon Cake

Gjorde en liten skåprensning i studion och hittade några skvättar mandelmjöl, yoghurt och lite citroner. I köksfönstret håller en rosmarinplanta att torka bort i sin kruka. Funderade på vad det kunde bli av det och så skapade jag på en variant av en yoghurtkaka jag gjort tidigare. Perfekt till helgens middag jag ska ha för ett gäng vänner.

Foto: Liselotte Forslin

Recept på Sticky Lemon Cake är kladdigt men gott!

Det är tur att jag har den här bloggen. Så mycket recept som jag skapar privat vid sidan om mitt professionella receptutvecklande. På jobbet måste jag nämligen anteckna varje saltkorn, mäta och väga så recepten stämmer. Hemma bara rör jag ihop något utan att tänka så mycket, ofta med det som finns hemma. Det är något befriande i det, att inte ha pressen på sig att sätta allt på pränt utan bara att skapa förutsättningslöst.

Foto: Liselotte Forslin

Innan citron- och rosmarinsirapen hälls på är kakan ganska torr.

Men ofta så blir det ju så gott när jag bara rör ihop något. Så har jag inte antecknat och i min lilla hjärna är det alltid fullt. Ofta kommer jag inte ihåg riktigt allt jag hade i, tider eller tillvägagångssätt nästa gång jag ska laga eller baka samma sak.

Det är därför jag har ett anteckningsblock i köket nu där jag snabbt skriver ner hur jag gjorde. Blir det bra hamnar det alltid här på min blogg. Som den här goda citronstinna kakan.

Foto: Liselotte Forslin

Se så blank och saftig kakan blir när citron- rosmarinsirapen hälls på.

Den är bakad på mandelmjöl som ger en nötig och god smak. Turkisk yoghurt istället för smör eller olja och ägg. Jag har pressat en hel citron i samt haft i det rivna skalet. Jag tycker alltid det blir bäst med rivet skal istället för saft för det ger mer smak, men i det här fallet så behövde smeten mer vätska så då passade saften bra. När kakan svalnat helt gör man en sockerlag med citronsaft- och skal samt rosmarin som sedan hälls över kakan så den får suga åt sig den härliga sirapen.

 

Ha en underbar helg!

Kram på er/Liselotte

Hur tänkte jag när jag tog bilden?

Om någon är bildintresserad så tänker jag ibland beskriva hur jag tänker när jag tar bilder. Det är ju trots allt mitt jobb som professionell matstylist och amatörfotograf.

Jag plåtade i befintligt ljus framför ett fönster där solen inte lyste in och skärmade av sidoljuset med en svart stor skiva.

Ingenting är slump i bildernas komposition eller rekvisita. Jag har noga tänkt igenom färgskala och känsla. Jag ville ha ljusa färger, plåt och trä.

Bordet är inget gammalt bord som råkade stå och skräpa i en trädgård utan ett väldans dyrt gammalt bord jag köpt på en inredningsaffär just i syfte att använda till plåtningar. Det har så snygga rostiga nötta partier men är ändå ljust.

I bakgrunden står en gammal trälåda för att ge rätt känsla men även för att dölja oönskade föremål.

Kakfatet är även det av trä och litet till storlek. Jag letar ofta efter små assietter för de passar bättre i bild och här ser du några välanvända rekvisita-assietter som jag älskar. Även skeden är liten och besticken alltid matta för att slippa hårda reflexer.

Kniven är en ny spansk variant av kolstål där jag stoppat knivbladet i ättiksvatten för att få den rätta patinan.

Emalj-muggen är från en loppis, likaså marmor-skärbrädan. Emaljkannan är ny och inköpt i England. Älskar att den är krämfärgad. 

Jag är noga med kompostion och gillar inte när saker ”nästan” går ihop utan petar i det oändliga. Likaså linjer. Bestick får inte vara parallella med t ex skärbräda eller liknande då blir det stelt.

Kontraster i materiel som t ex hård metall och mjukt tvättat linne ger fin känsla.

Mjukt befintligt ljus gillar jag och jag lär mig mer och mer om ljus ju mer jag plåtar.

 

Foto: Liselotte Forslin

Varsågod och pröva min saftiga Sticky Lemon Cake med citron och rosmarin.

Sticky Lemon Cake

Jag gjorde kakan i en liten form som mäter drygt 20 centimeter men ta den minsta du har, kakan blir lite lägre vid större form.

8 portioner

 

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

3 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa flingsalt

1 ekologisk citron, rivet skal och pressad saft

1 dl turkisk yoghurt

Till dekoration

1 rosmarinkvist

Citron-rosmarinsirap

1 ekologisk citron, rivet skal och pressad saft (ca 1/2 dl saft)

1/2 dl vatten

1 dl strösocker

2 rosmarinkvistar

 

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj och bröa en liten form, 20-24 cm, helst med löstagbar kant.
  • Vispa ägg och socker med elvisp tills det blir fluffigt.
  • Blanda alla torra ingredienser och rör i.
  • Tillsätt saft och skal från en citron och blanda väl.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter eller tills en provsticka är torr när du sticker i kakan.
  • Låt svalna helt innan du tar den ur formen.
  • Koka ihop ingredienserna till sirapen i en vid kastrull tills det blir lite simmigt.
  • Låt lagen svalna. Det går fortare om du häller upp det i en kanna och ställer den i iskallt vattenbad i t ex diskhon.
  • Häll lagen över kakan och garnera med en rosmarinkvist.
  • Låt den gärna stå och suga till sig en stund innan servering.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Njut av mitt somriga recept på Sweet Pea Spread

Försommaren bjuder på skira primörer och det känns som vi vill äta lätt. Jag älskar grönsaker och speciellt tillagade. Åkte förbi ett ärtfält härom dagen och fick inspiration till den här goda ”spreaden”. Varsågod, prova mitt somriga recept på Sweet Pea Spread med färsk getost och stekta grönsaker på små rostade tortillabröd.

Foto: Liselotte Forslin

Recept på Sweet Pea Spread med färsk getost och stekta grönsaker på rostat tortillabröd.

Gröna ärtor är det flera som har hat-kärlek till. Antingen kommer man ihåg barndomens eviga frysta gröna ärtor till fiskpinnarna eller ännu värre när de kom gråblaskiga ur en konservburk, inte sällan i sällskap med morötter. Men det är rätt längesedan och jag gissar att det inte är så stor omsättning på sådana burkar idag.

Färska ärtor direkt från en åker är himmelsriket! Att bara få palla några skidor och pilla ut de söta solvarma ärtorna och äta direkt ur handen. Det är sommar det!

Men frysta ärtor som finns året om är skördade i sin bästa säsong och om du köper från ett bra varumärke och lägger på någon krona istället för att köpa billigt i storpack så får du mycket fina ärtor som du kan göra massor av gott med.

Foto: Liselotte Forslin

Färsk ärtor är en delikatess.

Foto: Liselotte Forslin

Sötsalta smaker av söta ärtor och salt getost ger en skön kontrast. Stekta grönsaker är så mycket godare än färska i en sådan här somrig lunchmacka.

Allt bli nästan godast är det är lite tillagat även om det kan ätas som det är. I det här receptet har jag använt frysta ärtor som snabbt förvälls och mixas med färsk getost, parmesan, oregano och citronskal till en len ”spread” eller röra som det heter här. Jag tycker att namnet ”Sweet Pea Spread” är vackrare både som det låter och ordbilden som det blir när man skrivet det.

Tomaterna är lätt stekta, likaså den tunt skivade zucchinin och tortillabröden är rostade i torr stekpanna för att få fram den lite nötiga rostade smaken av rostat bröd.

Jag har också en burk rostade frön på min köksbänk, just nu är det melonkärnor jag gärna strör på all sorts mat men du kan ju ta solroskärnor, pumpafrö, nötter eller vad du vill. De är till för att sätta lite ”crunch” på rätten.

Avokadon och spenaten gjorde jag inget med men de kan man också steka lätt om man vill.

Och så till det viktigaste. Var generös med flingsaltet och den nymalda svartpepparn. Grovmal gärna. Det är det som lyfter smakerna på maten.

Tips på fler goda rätter med gröna ärtor:

• Ärtpesto, lägg till en näve förvällda ärtor i när du gör din pesto

• Värm ärtor i lite olivolja, smula i fetaost och mynta och ha som tillbehör till grillad fisk, lamm eller omelett

• Mushy peas är en klassiker till ”fish and chips”. Grovmosa ärtor med lite olivolja och hackad mynta och salt

• Grön smoothie med gröna ärtor, spenat, mango och avokado och citron

• Garden tarte 

Recept på Garden Tarte

• Grön soppa

Recept på Grön soppa

 

Ha en härlig vecka, det här blir en lyxig lunch enbart med grönt som du kommer att älska.

Kram Liselotte

Foto: Liselotte Forslin

Lyxig sommarlunch med sweet pea spread.

Sweet Pea Spread med färsk getost och stekta grönsaker på små rostade tortillabröd

Lyxig sommarlunch med sötsalt ”spread” och varma grönsaker.

4 portioner

 

8 små tortillabröd, lätt rostade i torr stekpanna

200 g körsbärstomater, delade

1/2 medelstor zucchini skuren i tunna skivor på längden med mandolin eller osthyvel

1 avokado, i klyftor

Sweet Pea Spread

250 g små gröna ärtor, lättförvällda (färska eller frysta)

1 ask, 150 g Chevroix, färsk bredbar getost

1/2 dl finriven parmesan

1 ekologisk citron, rivet skal

1 msk olivolja

2 msk hackad färsk oregano

flingsalt och nymald svartpeppar

 

  • Kör de förvällda ärtorna med hälften av Chavroix-osten samt parmesan och citronskal till en ganska grov ”spread”.
  • Lägg i olja och oregano och kör lite till.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Stek zucchniskivor och tomathalvor för sig några minuter tills de får färg. Salta och peppra.
  • Lägg lite spenat på varje bröd, bred över ”spreaden”, lägg på tomater, zucchini, avokadoklyftor.
  • Klicka på resten av Chavroix-osten och toppa med melonkärnor.
  • Salta och peppra och servera direkt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Midsommarkrans med jordgubbar, lemon curd-mascarpone och minimaränger

Nu ni, har jag verkligen gjort mig till. Inspirerad av alla flöden med sommarsöta jordgubbstårtor gjorde att jag gick bananas med spritsen trots att jag föredrar matlagning framför bakning. Här kommer en superenkel dessert som med dess snygga styling får dina gäster på fall.

Foto: Liselotte Forslin

Midsommarkrans med jordgubbar, lemon curd-mascarpone och minimaränger är en hit!

Jag har sett så många fina desserter och tårtor på Instagram och Pinterest nu till midsommar. Alla med jordgubbar. Och visst ska vi frossa i det röda och söta bären nu medan de växer här i Sverige.

Foto: Liselotte Forslin

Som en midsommarnatts dröm.

Midsommarafton närmar sig med stormsteg och jag ska erkänna att jag tänker helt ignorera den och krypa under en filt i soffan och kolla på min Netflix-serie. No way, att jag fryser runt en midsommarstång och sitter och äter kall sill i en ruggig trädgård. Men kanske jag beställer lite mat från min lokala fiskaffär och gör den här fina desserten som överraskning till min familj. Gissa om de skulle bli överraskade. Hos oss äter vi nämligen aldrig dessert.

Foto: Liselotte Forslin

Små kriskålsblommor får pryda min midsommardessert.

Önskar er en fin midsommar trots allt. Om du så trotsar vädret, dansar runt stången och njuter fullt ut av sillbord, nubbe och sommarvisor. Eller gör som jag, kryper under en filt. Allt är okej, bara man själv har roligt.

Kram på er!

Liselotte

Foto: Liselotte Forslin

Marängerna blir fina när de är randiga men smakar tyvärr inte polkagris. Prova att smaksätta med mintessens någon gång.

 

Midsommarkrans med jordgubbar, lemon curd-mascarpone och minimaränger

Söt som en tavla. Gott och enkelt samt hög impfaktor. Kan det bli bättre? Du kommer att få kräm över men det kan du äta till bär eller breda över en kaka.

4 portioner

200 g jordgubbar, skivade

1 dl vispgrädde

1 ask mascarpone, 250 g

1 dl lemon curd (köpt eller hemgjord) + ca 3-4 msk till dekoration

minimaränger, se recept nedan

2-3 msk fint hackad pistagemandel

gärna lite ätbara blommor som t ex kirskålsblommor, rödklöver, gurkört

några myntablad

 

  • Vispa grädden ganska hård med elvisp.
  • Tillsätt mascarpone och lemon curd och vispa så det blir en fast kräm.
  • Arrangera jordgubbar, maränger och små spritsade klickar av lemon curd-mascarponekrämen som en ring på 4 mindre tallrikar.
  • Klicka eller spritsa lite lemoncurd här och där.
  • Strössla pistagemandel runt och dekorera med små blommor och mynta.
  • Servera direkt.

Maräng – grundrecept

3 äggvitor

1 tsk pressad citron, alt vitvinsvinäger

1/2 krm salt

1 1/2 dl strösocker

ev några droppar röd hushållsfärg (gärna geléfärg i burk)

 

  • Sätt ugnen på 1o0 grader.
  • Vispa äggvitorna till hårt skum med elvsip tillsammans med citron och salt.
  • Tillsätt sockret, lite i taget med du fortsätter vispa tills marängen är blank och fast och du kan vända skålen upp och ner utan att det rinner ut.
  • Nu kan du klicka eller spritsa ut önskade former på dina maränger.
  • Om du vill ha marmorerade så lägger du cirka hälften av smeten i en spitspåse med önskat tyllmunstycke och droppar i lite röd hushållsfärg och rör mycket försiktigt och kort med en lång sked så det blandas bara lite.
  • Spritsa ut fina maränger på bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter.
  • Ta ut och låt svalna så stelnar de.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Saftig sommarsallad med krispig avokado

Värmen gör åtminstone mig mer sugen på sallad och lättare mat. Jag älskar som bekant grönsaker och skulle ha svårt att leva utan frukt och grönt. Men jag äter också kött, väl utvalt och inte av slentrian. Att fylla tallriken med grönt och ibland lägga till lite kött känns som en bra balans. Prova mitt recept på saftig sommarsallad med krispig avokado.

Foto: Liselotte Forslin

Saftig sommarsallad med krispig avokado. Somriga smaker i en sallad du blir mätt på.

En sallad ska vara smakrik med kontraster i både smak och textur, färgglad och insmickrande. Inga kalla smaklösa tomater med isbergssallad och trött pasta för mig tack.

Jag lägger gärna ner mycket tid både på ingredienser och smak. Salladen måste också vara saftig och väldressad. Speciellt om man använder gryn så de håller ihop och inte sprätter omkring på tallriken.

Salt och peppar är det många som glömmer, jätteviktigt speciellt på tomater och avokado. En sån liten grej som verkligen lyfter en sallad.

Foto: Liselotte Forslin

Avokadon är doppad i en blandning av frön  och rosépeppar och sedan fylld med labneh-ost.

Att ha med hela smakpaletten är gott i en sallad. Lyft fram sötman med hjälp av melon, syran i kronärtskockshjärtan i vinägrett samt sältan och umamin från parmaskinkan.

Jag har använt quinoa i den här salladen men du kan såklart använda vilka gryn som helst, bara du dressar dem i en god vinägrett. I salladen har jag grönsaker som jag lättstekt först. Paprika och rödlök blir så mycket godare lite stekta istället för råa i en sån här sallad. Och så har jag blandat i både stora vita bönor, gröna- och vaxbönor.

Avokadon är doppad i en blandning av rostade sesamfrön, flingsalt och rosépeppar och fyllda med en labneh-ostboll. Labneh är libanesisk ost av getmjölksyoghurt som är salt och krämig.

Så lägg lite mer tid på din sallad, gör gärna en stor sats grynsallad. Den håller ett par dagar i kylen så länge du inte blandar i gröna blad, det blir lätt blöta. Tillsätt det på tallriken när du ska äta istället. Jag brukar ibland toppa med spenat eller rucola.

Ha det bra så ses vi snart här igen!

Kram Liselotte

Foto: Liselotte Forslin

Den här salladen blir du mätt och glad av.

 

Saftig sommarsallad med krispig avokado

Självklart kan du hoppa över parmaskinkan och tillsätta lite krispigt stekt halloumi istället. Det ger också god sälta.

4-6 portioner

 

2 dl kokt quinoa

1 röd paprika, tärnad

1 rödlök, grovhackad

100 g gröna bönor

100 g vaxbönor

1 förpackning stora vita bönor, ca 380 g, sköljda (eller  hemkokta)

1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna

1 msk hackad dill

2 avokado

2 msk rostade sesamfrön

1 tsk rosépeppar

4 labneh-ostbollar

4 skivor vattenmelon

1 lime

mynta och koriander

flingsalt och nymald svartpeppar

Vinägrett

1 riven vitlöksklyfta

2 tsk fransk senap

saft och rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Till servering

100 g parmaskinka

100 g babyspenat

 

  • Vispa ihop vinägretten.
  • Stek paprika och rödlök lätt i lite olivolja. Låt svalna.
  • Blanda det med den kokta quinoan och bönsorterna.
  • Skeda över 2/3 av vinägretten och salta och peppra efter smak.
  • Blanda resten av vinägretten med kronärtskockshjärtana och dillen. Salta och peppra.
  • Dela avokadofrukterna, kärna ur och skala dem.
  • Blanda sesamfrön och rosépeppar med lite flingsalt.
  • Doppa snittytorna i det och lägg en labneh-ostboll i varje avokadohalva.
  • Lägg upp allt på tallrikar i separata delar och garnera med mynta och koriander samt limeklyftor att klämma över.
  • Bjud lite parmaskinka och spenat till.

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lättbakade matcha-bakelser med persikor och bigarråer

Jag vet, det här borde jag lagt ut till mors dag men jag kom på det för sent. Smördegsbakelser är busenkelt att göra och den här gången fyllde jag dem med matchasmakande gräddyoghurt med honung och toppade med persikor och bigarråer.

Foto: Liselotte Forslin

Som små juveler. Testa mitt recept på matchasmakande smördegsbakelser.

Jag har varit dålig på uppdatera sista tiden. Maj är en hiskelig månad när det gäller aktiviteter och vår son tar dessutom studenten så det är mycket att stå i.

Men idag kände jag att det var dags och hade länge längtat efter något med matcha-te. Jag tycker det har en bitterlik smak som påminner om mörk choklad och lite gräs. Inte allas favorit men du som gillar matcha gillar nog det här också.

Sötsyrliga bär som bigarråer och söta persikor bryter av fint. Vill du inte använda matcha kan du smaksätta med mortlad kardemumma eller kanel, rivet citron- eller apelsinskal eller varför inte lime.

Foto: Liselotte Forslin

Att använda färdig smördeg är enkelt och går snabbt.

Foto: Liselotte Forslin

Använd gärna sprits för fint resultat.

Foto: Liselotte Forslin

Sommarbakelse till helgens fika någon?

 

Lättbakade matcha-bakelser med persikor och bigarråer

Passar utmärkt till helgens fika eller fest. Du kan baka degen en halv dag i förväg och låta stå på galler i rumstemperatur.

12 stycken

1 rekangulärt kylt smördegsark

2 dl vispgrädde

2 dl turkisk yoghurt

2 msk matcha-tepulver

2-3 msk flytande honung

6 platta persikor

12 bigarråer

Dekoration

gärna lite hackade pistagemandlar och något pynt som t ex pulveriserat bärpulver eller liknande

 

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Ta ut 12 rundlar med ett kakmått eller glas. Markera gärna försiktigt en innercirkel med ett mindre mått eller glas så ser det fint ut.
  • Grädda cirka 8 minuter tills de får lite färg.
  • Låt svalna helt på galler.
  • Vispa grädden och blanda med yoghurten så du får en klumpfri blanding.
  • Sikta i matchapulvret med en sil och blanda väl.
  • Smaka av med honung och kyl minst en timme.
  • Skär fina skivor av persikorna under tiden.
  • Spritsa eller klicka ut gräddblandningen på smördegsbottnarna och dekorera med persika och bigarrå samt eventuellt pistagemandel och/eller bärpulver.
  • Servera direkt.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..