ANNONS

Gratäng med aubergine och ajvar

/
pastagratäng, lasagne, middag

Enkelt och vardagsgott är det att göra olika sorters gratänger. Min tanke här var först att göra en lasagne, men vi kan nog mer kalla det för en pastagratäng tror jag. I kylen fanns färska lasagneplattor men också en hel del aubergine som behövdes ätas upp. Så det blev en gratäng med aubergine och ajvar.

pastagratäng, lasagne, middag

Jag varvade köttfärssås, lasagneplattor och tunt skivad aubergine. Hela gratängen toppade jag sedan med fetaost och lite riven ost. Gott och väldigt smidigt att göra.

Extra mumsigt blir det såklart om man gör köttfärssåsen i god tid så den får stå och gotta till sig. Så ett tips är att göra iordning köttfärssåsen redan kvällen innan, eller kanske på lunchen om man jobbar hemma. Då är det bara att lägga ihop gratängen och du har middagen klar på 30 minuter när den väl ska ätas. Fiffigt va?


pastagratäng, lasagne, middag

Idag är en sån där dag då jag inte riktigt verkar komma igång. Jag brukar ju alltid gå en morgonpromenad när barnen hoppat på bussen. Men med en liten valp (som dessutom inte alls gillar att gå promenader, än) så blir det att ta kvällspromenader när familjen är hemma och underhåller valpen. Jag vet inte om det påverkar, men känner mig så seg och trött om förmiddagarna nuförtiden! Så nu längtar jag tills även lilla valpen orkar följa med på lite längre promenader. Saknar att gå på morgnarna!

Men ser fram emot lunchen, för i kylen väntar en stor matlåda från gårdagens middag som var denna gratäng. Gissar att det är ännu godare idag!

pastagratäng, lasagne, middag

Jag ville inte ha för mycket pastakänsla i gratängen. Men det går såklart jättebra att öka på mängden pasta om man vill det.  Och har man ingen aubergine hemma kan du hoppa över den. Men jag gillar att ha det i olika gratänger. Skiva den riktigt tunt på mandolin, så smälter den nästan i ugnen.

Gratäng med aubergine och ajvar 6 port:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg nötfärs (lamm eller vegofärs går också bra!)
2 msk tomatpuré
ca 800 g krossade tomater
1 msk oxfond
2 tsk örtsalt
svartpeppar
3 tsk torkad oregano
2 dl finhackad persilja
1 dl balsamvinäger
350 g mild ajvar
2 st auberginer
200 g färska lasagneplattor
150 g fetaost
1 dl finriven ostSkala och finhacka lök och vitlök, stek mjuk i en gryta. Tillsätt färsen och genomstek den.


Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, fond, salt, peppar och oregano.


Låt allt koka upp och koka ihop på medelvärme under cirka 20 minuter.


Ha sedan i  finhackad persilja, balsamvinäger och ajvar. Smaka av med eventuellt lite mer salt.

Skiva auberginerna tunt med hjälp av en mandolin.

Ha ut ett lager köttfärssås i en ugnsfast form, varva sedan färska lasagneplattor och skivad aubergine. Upprepa tills du fyllt formen.
Jag tog två varv pasta. Det blev lagom tyckte jag.

Avsluta med att smula fetaost och strö över gratängen. Ha sist på lite finriven ost.

Gratinera i 225°C i cirka 20-30 minuter.

Servera en stor sallad till.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00